CHEIA

Competiție Holistică, Expertiză Integrată Academic

Proiect finanțat UAUIM-FFCSU-2021-025

Scop: Crearea unui nucleu colaborativ generator de expertiză în direcția sustenabilității, prin integrarea strategică a competiției design & build Solar Decathlon în abordările de cercetare și în curricula academică, explorând impactul provocat de acest model de învățare transdisciplinară și oportunitățile pragmatice de evoluție și inovație oferite de organizarea ediției europene în 2023 la București.

Domeniu vizat: H. Cercetare strategică și dezvoltarea cercetării în UAUIM

Cod: UAUIM-FFCSU-2021-025

Perioada de implementare: 20.09.2021 – 10.12.2021

Contact: cheia.uauim@gmail.com

Obiective

O1. Extragerea unor cerințe specifice din normativele românești în vederea transpunerii în secțiunea Building Code din regulamentul competiției Solar Decathlon Europe 2023 (SDE 2023), prin analiza legislației referitoare la proiectarea incluzivă a locuințelor eficiente energetic, în vederea autorizării pentru construire a unor prototipuri de locuințe prefabricate care să funcționeze temporar ca pavilioane expoziționale.

O2. Investigarea situației actuale a prototipurilor participante la cele 4 ediții anterioare ale competiției Solar Decathlon Europe: SDE 2010 și SDE 2012 în Madrid, Spania, SDE 2014 în Versailles, Franța și SDE 2019 în Szentendre, Ungaria.

O3. Antrenarea a 5 cadre didactice titulare și asociate din UAUIM pentru a oferi un feedback unitar pe documentațiile tehnice care vor fi predate pe parcursul celor aproape doi ani de desfășurare a competiției SDE 2023 de către echipele calificate, urmărind anumite componente specifice din cele 10 probe.

O4. Identificarea unor oportunități de implicare activă în direcția sustenabilității a studenților UAUIM, în activități creative și practice, pe parcursul desfășurării timp de doi ani a evenimentului SDE 2023 în București.

O5. Propunerea unor direcții academice pentru o posibilă implementare ulterioară într-un nou program de master pe tema sustenabilității în UAUIM, prin definirea unor competențe specifice și a unor necesități de formare și specializare.

Echipa

 • Oana Mihăescu, asist. dr. arh., Departamentul Științe Tehnice (DST), director de proiect
 • Radu Pană, conf. dr. arh., DST, Prodecan al Facultății de Arhitectură
 • Daniel Armenciu, lect. dr. arh., DST
 • Oana Pavăl, asist. dr. arh., DST
 • Claudiu Tudoran, asist. dr. arh., Departamentul Studiul Formei și Ambient (SFA)
 • Serin Geambazu, dr. urb., asist. asociat, Departamentul Planificare Urbană și Dezvoltare Teritorială (PUDT)
 • Clarissa Ivan, drd. arh., asist. asociat, DST
 • Armina Popeanu, drd. arh.
 • Anca Bolohan, arh., SDE23 Host City Executives, Manager de proiect
 • Ioana Csatlos, arh. SDE23 Host City Executives, Manager general EFdeN
 • Alexandra Petraru, arh., SDE23 Host City Executives
 • Eduard Răducanu, ing., SDE23 Host City Executives, Voluntar, CHEIA
 • Silvia Cazacu, arh., drd. KU Leuven Voluntar, CHEIA

Descrierea proiectului

Există numeroase competiții de arhitectură pentru studenți. Unicitatea Solar Decathlon constă în potențialul transformativ al experienței unei competiții holistice de tip design & build asupra traseelor educaționale și profesionale ale studenților și profesorilor implicați.

https://www.solardecathlon.gov/

Nivelul ridicat al ștachetei în echipele transdisciplinare și eforturile susținute în ritm alert își pun amprenta pe termen lung. Cele 5 echipe românești participante în ultimul deceniu la ediții Solar Decathlon au format rețele de specialiști motivați astăzi să inoveze și să genereze cunoaștere.

Solar Decathlon Europe 2023 (SDE 2023) va fi organizat în România. Timp de doi ani, 20 de echipe de studenți vor planifica, vor concepe, proiecta, construi, prefabrica, testa, cerceta, prezenta, comunica, vor transporta și asambla 20 de prototipuri scara 1:1 adaptate unor contexte de locuire specifice, dar scalabile.

https://solardecathlon.eu/

În perioada august–septembrie 2023, Bucureștiul va găzdui faza finală a concursului. Timp de două săptămâni, situl competiției va deveni o expoziție publică de case sustenabile funcționale, operate de studenți, monitorizate în timp real și evaluate de jurii internaționale.

https://solardecathlon.ro/

Organizarea SDE în 2023 la București reprezintă o ocazie extraordinară de “alfabetizare” în direcția sustenabilității a publicului larg, mass-mediei și autorităților publice și de educare a elevilor, meseriașilor, studenților și industriei construcțiilor din România.

Pentru comunitatea academică și profesională în domeniul arhitecturii, SDE 2023 oferă o serie întreagă de oportunități: formarea unor competențe profesionale, realizarea unor schimburi de experiențe cu zeci de universități prestigioase și sute de companii, un centru pentru recrutarea forței de muncă, un laborator deschis de cercetare aplicată, un test pentru digitalizarea documentațiilor de construire în România, o paletă de modele de gestionare a proiectelor de locuire sustenabilă în comunitate și, nu în ultimul rând, un hub cultural valoros.

Alte resurse utile: