Centrul de Studii de Arhitectură Vernaculară – Dealu Frumos - Schönberg (CSAV)

Coordonator: prof.dr.arh. Sergiu NISTOR

Regulament de organizare și funcționare CSAV:
CSAV Regulament.pdf

Info

2010 - prezent
Anuarul Centrului de Studii de Arhitectură Vernaculară UAUIM - Dealu-Frumos, publicatie ale carei editii anterioare si apeluri la articole pot fi cercetare pe www.csav.ro
aug-nov 2010
Proiectul cultural Patrimoniu vernacular rural și identitate locală - cu finanțarea Administratiei Fondului Cultural National (AFCN)

Școala noastră și-a îmbogățit activitatea cu Centrul Universitar de Studii in Arhitectura Vernaculară de la Dealu Frumos , lânga Agnita - Făgăraș. Fortificația este dată în comodat Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu pentru a o proteja și a realiza un centru universitar de studii în arhitectura vernaculară. Sediul acestui nou infiintat organism este gazduit de o Bazilica romanica si fortificatiile acesteia de secol XIII, intr-un peisaj transilvanean autentic. Ansamblul, concesionat pe o perioada de 30 ani Universitatii noastre, va fi teatrul evenimentelor ce se vor desfasura aici cu tema Arhitectura Vernaculara, si in acelasi timp scena de aplicare a metodelor de conservare si restaurare invatate sau propuse spre aplicare.

Contact

Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu"
Str. Academiei 18-20, Bucuresti 70109 ROMANIA
Tel.:+40.21 315.54.82, Fax: +40.21 312.39.54
Coordonator centru: prof.dr.arh. Sergiu Nistor
nsergiu@iaim.ro, sergiu.nistor@xnet.ro

Donații

Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu",
pentru Cetatea Dealu Frumos
Cont lei: 50074283996, Trezoreria Sect. 1, str. Londra nr. 10, București
Cont USD: 2511.31-2062.22
Cont EURO: 2511.1-2062.9
Banca Comercială Română, Sucursala Lipscani, str. Lipscani 18-20, București

Istoric

1321 Prima atestare documentara a Schonberg (Dealu Frumos de azi): "de Pulcro monte"

Biserica Evanghelica C.A.

Secolul XIII Ridicată intițial ca o bazilică romanică cu trei nave cu stâlpi și arcade din piatră brută, fără turn clopotniță, cu un spațiu al corului pătrat și absida semicirculară, biserica păstrează același amplasament până astăzi. Din structura romanică se mai pastrează două arce împreună cu stâlpii de sprijin din partea de sud de sub turnul clopotniței și câteva mici ferestre rotunde în podul construcției, ce asigurau luminarea navei principale.

cca. 1500 Bazilica romanică este împrejmuită cu fortificații, navele laterale sunt înălțate în maniera bisericilor gotice de tip hală, iar absida altarului este demolată. Navele laterale păstrează bolțile cilindrice încrucișate, îmbogățite cu rețele de nervuri ornamentale. Nervurile celor cinci bolți ale navei principale sunt făcute din argilă. Pe latura de nord a corului va fi construită o sacristie. În nava centrală va fi construit turnul clopotniță ca un turn de aparare, cu pereți de până la 2m grosime și o înalțime de aproape 23m, prevăzut cu goluri de tragere (metereze). Un turn de apărare similar va fi ridicat peste cor, dar cu un etaj mai mic. Ambele turnuri au galerie de strajă tip fachwerk si acoperiș piramidal.

Fortificația

1500 Curtea bisericii a fost înconjurată de un zid de fortificație înalt de 4,5 metri, care închide astfel o suprafață dreptunghiulară, păstrat pe părțile de est si vest, zid împrejmuitor echipat cu un rând de locuri de tragere. La cele patru colțuri ale zidului de fortificație sunt construite turnuri de apărare ieșite în exterior, prevăzute cu locuri de tragere și acoperite într-o singură pantă (pupitru). Turnurile sunt echipate cu jgheaburi (mașiculi, pechnase) ieșite în consolă, de unde se turna smoală clocotită.

1520-1522 Zidul împrejmuitor de sud va fi dărâmat, pentru a fi ridicate mai la sud cu 10 metri noi ziduri de fortificație pentru a mări curtea cetății. În colțul de sud-est al curții mărite va fi construit un turn de apărare pentagonal. Alături de turnul de nord-est a fost făcut un turnuleț de intrare pe două etaje, intrare care azi există și este închisă cu o ușă din feronerie.

1647 Zidul de fortificație de nord va fi mutat cu 5 metri în afară. Pe această parte va fi prevazută o construcție rectangulară de apărare, prevăzută cu doua rânduri de locuri de tragere și care era încălzită, lucru dovedit de existența unui coș de fum. Acestei clădiri îi va fi adăugat pe nord un turn pătrat.

1914 În turnul pentagonal este construită o casă a comunității bisericii.

2003 Fortificația este dată in comodat Universității de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" Bucuresti pentru a o proteja și a realiza un centru universitar de studii in arhitectura vernaculară.