Obiectivul principal este dobândirea de către studenți a cunoștințelor privitoare la structura, modul de organizare și funcționare a zonelor centrale. Alte obiective specifice sunt: familiarizarea studenților cu conceptele, teoriile și metodele de identificare și analiză a zonelor centrale, cunoașterea și înțelegerea relațiilor funcționale din zonele centrale în corelare cu elementele de natură socio-economică și culturală, cunoașterea evoluției zonelor centrale din marile orașe și înțelegerea factorilor care determină transformarea și dezvoltarea lor precum și dobândirea de abilități pentru analiza multicriterială a acestora.
Titlurile cursurilor:
1. Elemente introductive, centralitate, clasificări uzuale ale categoriilor de orașe.
2. Modalități de delimitare a ZCMO: criterii, metode, tehnici de delimitare
3. Tipologii de zonă centrală în orașele mari în raport de poziție, formă, funcție dominantă, structura socială, configurația spațial-volumetrică, valoare simbolică
4. Zone centrale în orașele mari din România – elemente comparative
5. Zone centrale ale unor orașe europene – exemple pe categorii de mărime.
6. Funcțiile specifice ale zonelor centrale din orașele mari și caracteristici ale acestora după dominanta funcțională: administrativă, comercială, de reprezentare, culturală etc..
7. Circulația și echiparea tehnică a zonelor centrale, echipamente specifice. Probleme de mediu specifice zonelor centrale
8. Aspecte privind patrimoniul zonelor centrale, problema raportului vechi-nou și specificul intervențiilor și operațiunilor urbane în zonele centrale.
9. Managementul zonelor centrale: aspecte specifice privind organizarea și administrarea. Politici specifice de regenerare urbană în zone centrale. Utilizarea Fondurilor Structurale ale UE
10. Perspective de dezvoltare a zonelor centrale, relația cu teritoriul, strategii de dezvoltare a zonelor centrale în raport cu rolul acestora la nivel local, regional, național.
Teme practice și exerciții:
1. Fișă de observație directă pentru o arie cuprinsă în cadrul unei zone centrale – exercițiu de citire și explicare a spațiului urban
2. Exerciții individuale sau de echipă de delimitare a unei zone centrale prin analize multicriteriale
3. Analize și comentarii de texte reprezentative
Prelegeri, prezentări inter-active, dezbateri
Lucrări practice și teste de verificare
1. Benevolo, L. – Orașul în istoria Europei, ed. Polirom, 2003
2. Derer P. – Capitalele Scandinaviei, ed. Tehnică, 1979;
3. Gehl, J.– Life Between Buildings: Using Public Space (1987) și Cities for People (2010)
4. (versiunile în limba română editate de Igloo 2011, 2012. (Viața între clădiri și Orașe pentru oameni)
5. Iurov, C. – Centre civice, ed. Tehnică, 1979;
6. Lynch, K. – The image of the city, 1960; (Imaginea orașului, versiunea românească editată de RUR, 2012)
7. Sandu, Al. – Centrul orașului – în Urbanismul în România (cap. 6.9), ed. Tehnică 1977;
8. Carta de la Leipzig pentru orașe europene durabile, 2007, CE
9. Revista Urbanismul – Serie Nouă, nr. 3 (București -500 de ani), nr. 7-8 (Momente de urbanism), nr. 9 (Cultură urbană), nr. 10 (Mobilitate), nr. 18 (Vă plac spațiile publice?)
10. Revista Urbanisme, nr. 346 / 2006 Espace(s) public(s); nr. 339 / 2004 Villes européennes; quels modelés?
Pentru promovare este nevoie de acumularea de puncte din lucrări de verificare care se cuantifică conform unor grile de punctare și de realizarea unei lucrări practice de observare directă a unei arii de mici dimensiuni dintr-o zonă centrală.