Familiarizarea studentului cu principalele prevederi cu caracter normativ din domeniul amenajării teritoriului și urbanismului și din domenii conexe precum și a programelor și proiectelor specifice.
Dobândirea cunoștințelor necesare pentru înțelegerea și clasificarea structurilor instituționale specifice din domeniul amenajării teritoriului și urbanismului la nivel central și local și identificarea relațiilor inter-instituționale.
Formarea abilităților de analiza si interpretare a atribuțiilor și responsabilităților instituțiilor specifice domeniului amenajării teritoriului și urbanismului.
Disciplina face parte din modulul de Comunicare și administrație, urmărind familiarizarea studenților cu principalele instrumente ale administrației locale din România. Pe parcursul a 6 cursuri se vor expune principalele noțiuni privind:
1. Statul și proprietatea
2. Rețeaua de localități
3. Organele administrației de stat/Administrația centrală
4. Administrația publică locală
5. Finanțarea colectivităților locale
6. Atribuții și responsabilități ale structurii administrative la nivel local
Expuneri ilustrate si comentate, exerciții.
Nota finală va fi media aritmetică a notelor obținute la evaluarea activității pe parcurs și a lucrării predate la finele semestrului.
Codul Civil
Codul fiscal
Profiroiu A - Bazele administratiei publice, Editura Economica 2010, Bucuresti
Legea 215/2001 privind administratia publica locala
Constitutia Romaniei
Legea 350/2001 privind urbanismul si amenajarea teritoriului
Legea 351/2001 privind reteaua de localitati
Petrescu R. N. – Reflectii asupra autonomiei locale si descentralizarii, in lumina proiectului noii legi a administratiei publice locale, Revista Transilvana de Stiinte Administrative nr. 1 (4)/2000, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj Napoca
Petrescu R. N. - Principiile organizarii administratiei publice locale consacrate de Constitutia Romaniei si Legea 69/1991, Revista Transilvana de Stiinte Administrative nr. 1 2)/2000, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj Napoca