UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact
Facultatea de Urbanism / Urbanism și Administrarea Teritoriului — Sibiu
Anul I, sem 1, 2019-2020 | Disciplină obligatorie | Ore/săptămână: 1C+1L | Credite ECTS: 2

UT-8 | Tehnici de comunicare și studiu

Departament: Planificare Urbană și Dezvoltare Teritorială
Titular:
dr.urb. Dana Milea
Obiective:
1. Familiarizarea studentului cu terminologia de bază specifica domeniului comunicarii.
2. Dobândirea cunoștințelor necesare pentru înțelegerea si gestionarea formelor de comunicare.
3. Înțelegerea logicii abordărilor, a instrumentelor specifice și a mecanismelor comunicarii.
4. Dobândirea cunoștințelor necesare pentru realizarea comunicarii non-verbale si verbale.
5. Formarea abilităților de gestionare si control asupra macro-operatiilor gandirii.
6. Intelegerea modului de functionare a formelor comunicarii.
7. Formarea si dezvoltarea abilităților de abstractizare și reprezentare grafică a teritoriului si a fenomenelor care il descriu.
8. Dezvoltarea abilitatii de gestionare a informatiei, a metodelor si instrumentelor de analiza specifice domeniului.
Conținut:
Prelegerea 1: Introducere. Definirea comunicarii. Tipuri de comunicare. Procesele psihice si macro operatiile gandirii.
Prelegerea 2: Functiile comunicarii non verbale. Caracteristicile comunicarii non-verbale.
Prelegerea 3: Formele comunicarii verbale. Caracteristicile comunicari verbale
Prelegerea 4: Formele comunicarii verbale. Efectele comunicarii verbale.
Prelegerea 5: Kinezica si clasificarea gesturilor. Proxemica si tipurile de posturi.
Prelegerea 6: Tipuri de ascultare. Functiile ascultarii. Tehnicile ascultarii active.
Prelegerea 7: Comunicarea publica si modul de organizare in 8 pasi.
Metoda de predare:
Expuneri ilustrate, exercitii practice individuale si in echipa.
Mod de evaluare:
Evaluare 1: (E1 + E2 + AO + AF1 + AF2) / 5 (minim 5)
Evaluare 2: [(E1 + E2 + AO) / 3 + EX] /2 (minim 5)

(E1) Eseu 1 – recenzie carte la alegere din bibliografie
(E2) Eseu 2 – analiza comparative a două titluri din bibliografia cinematografică
(AO) Aplicație practică obligatorie – prezentare PRESTO (PRESent your TOpic)
(AF1) Aplicație practică facultativă 1 – improvizație (individual)
(AF2) Aplicație practică facultativă 2 – improvizație (în echipă)
(EX) Examen scris + PRESTO
Bibliografie minimală:
Literatura de specialitate este furnizată de către titularul de curs în scopul elaborării eseului E1.

1. Adler, Ronald B. & Rodman, George (2006) Understanding Human Communication, 9th Edition, Oxford University Press, New York.
2. Anderson, Paul V. (2011) Technical Communication: A Reader-centered Approach, 7th Edition, Wadsworth Cengage Learning, Boston, Massachusetts.
3. Baran, Stanley J. & Davis, Dennis K. (2012) Mass Communication: Theory Foundations, Ferment, and Future, 6th Edition, Wadsworth Cengage Learning, Boston, Massachusetts.
4. Beattie, Geoffrey (2004) Visible Thought: The New Psychology of Body Language, Routledge, Hove, East Sussex.
5. Bizouard, Colette (2008) Vivre la communication, 8e édition, Chronique Sociale, Lyon.
6. Brydon, Steven R. & Scott, Michael D. (2008) Between One and Many: The Art and Science of Public Speaking, 6th Edition, McGraw Hill, New York.
7. Gee, James Paul (1999) An Introduction to Discourse Analysis: Theory and Method, 2th Edition, Routledge, Abingdon, Oxon.
8. Grant, August E. & Meadows, Jennifer H. (2008) Communication Technology Update and Fundamentals, 11th Edition, Elsevier, Burlington, Massachusetts.
9. Griffin, Em (2012) A First Look at Communication Theory, 8th Edition, McGraw-Hill, New York.
10. Guerrero, Laura K. & Floyd, Kory (2006) Nonverbal Communication in Close Relationships, Lawrence Erlbaum Associates Inc., Mahwah,New Jersey.
11. Kinsey Goman, Carol (2008) The Nonverbal Advantage: Secrets and Science of Body Language at Work, Berrett-Koehler Publishers Inc., San Francisco, California.
12. Libaert, Thierry (2008) Le Plan de communication: Définir et organiser votre stratégie de communication, 3e édition, Dunod, Paris.
13. Littlejohn, Stephen W. & Foss, Karen A., Eds. (2009) Encyclopedia of Communication Theory, Sage Publications Inc., Thousand Oaks, California.
14. Littlejohn, Stephen W. & Foss, Karen A., Eds. (2008) Theories of Human Communication, 9th Edition, Thomson Wadsworth, Belmont, California.
15. McMillan, Sandy (1996) How to Be a Better Communicator, The Industrial Society, London.
16. Nelson, Paul E.; Titsworth, Scott & Pearson, Judy C. (2009) iSpeak. Public Speaking for Contemporary Life, McGraw-Hill, New York.
17. Pease, Allan (1981) Body Language: How to Read Others Thoughts by Their Gestures, Seldon Press, London.
18. Pease, Allan & Pease, Barbara (2004) The Definitive Book Of Body Language: How to Read Others Thoughts by Their Gestures, Pease International, Buderim, Australia.
19. Pennebaker Brantley, Clarice & Goulet Miller, Michele (2008) Effective Communication for Colleges, 11th Edition, Thomson Southwestern, Mason, Ohio.
20. Pettersson, Rune (2002) Information Design: An Introduction, John Benjamins Publishing Company, Amsterdam.
21. Reina Schement, Jorge, Ed. (2002) Encyclopedia of Communication and Information, Macmillan Reference, New York.
22. Rowson , Pauline (2007) Communicating with More Confidence: The Easy Step by Step Guide, Rowmark Limited, Hampshire.
23. Sellnow, Deanna D. (2005) Confident Public Speaking, 2th Edition, Thomson Wadsworth, Belmont, California.
24. Tomasello, Michael (2008) Origins of Human Communication, The MIT Press, Cambridge, Massachusetts.
25. Verderber Rudolph F. & Verderber Kathleen S. (2008) Communicate!, 12th Edition, Thomson Wadsworth, Belmont, California.
26. West, Richard & Turner, Lynn H. (2010) Introducing Communication: Theory Analysis and Application, 4th Edition, McGraw-Hill, New York.
27. Wood, Julia T. (2011) Communication Mosaics: An Introduction to the Field of Communication, 6th Edition, Wadsworth Cengage Learning, Boston, Massachusetts.
28. Wood, Julia T. (2010) Interpersonal Communication Everyday Encounters, 6th Edition, Wadsworth Cengage Learning, Boston, Massachusetts.
29. *** (2007) Effective Communication, Pergamon Flexible Learning, Elsevier, Burlington, Massachusetts.

Bibliografie multimedia:

1. BBC [TV 2011] Fast and Loose (8 episodes)
2. History Channel [TV 2008] Secrets of Body Language
3. Pease Training Corporation [TV 1994] Body Language Program (6 episodes)
4. The Great Courses [2011] Effective Communication Skills (24 episodes)

Bibliografie cinematografică:

1. Children of a Lesser God [1986] , Regie: Randa Haines;
2. Enigma [2001] , Regie: Michael Apted;
3. Heart is a Lonely Hunter [1968] , Regie: Robert Ellis Miller;
4. I Am Sam [2001] , Regie: Jessie Nelson;
5. Larry Crowne [2011] , Regie: Tom Hanks;
6. Max [2002] , Regie: Menno Meyjes;
7. Music Within [2007] , Regie: Steven Sawalich;
8. My Left Foot [1989] , Regie: Jim Sheridan;
9. Nell [1994] , Regie: Michael Apted;
10. Public Speaking [2010] , Regie: Martin Scorsese;
11. Rainman [1988] , Regie: Barry Levinson;
12. Rocket Science [2007] , Regie: Jeffrey Blitz;
13. The Beaver [2011] , Regie: Jodie Foster;
14. The Great Debaters [2007] , Regie: Denzel Washington;
15. The Great Dictator [1940] , Regie: Charles Chaplin;
16. The King's Speech [2010] , Regie: Tom Hooper.
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/