PID-162 Proiectare design și teoria proiectului (3.2)

Facultatea de Arhitectură de Interior / Mobilier și Amenajări Interioare
anul III, sem 2, 2025-2026 | Disciplină obligatorie | Ore/săptămână: 2C+8P | Credite ECTS: 12
Fișa disciplinei:
FI-M PID-162 Proiectare design si teoria proiectului (3.2).pdf
Departament:
Proiectare de interior și design
Titular:
lect. Cristia Chira
Obiective:
Studiul constituie un exercițiu aplicat de proiectare a unui spațiu de alimentație publică (restaurant, cafenea, bistro) amplasat într-o clădire existentă din Strada Franceză, București. Tema continuă exercițiul de locuire temporară din semestrul anterior, urmărind relația funcțională și estetică dintre coliving și alimentația publică.
Se urmărește formarea competențelor de analiză contextuală, concept, amenajare și detaliere tehnică a mobilierului, prin parcurgerea etapelor: FUNCȚIUNE – SPAȚIU – ATMOSFERĂ – MOBILARE / AMENAJARE SPECIFICĂ.
Conținut:
Tipologii contemporane de alimentație publică – exemple și studii de caz

Relația dintre locuire temporară și alimentație publică

Fluxuri funcționale, ergonomie și circuite în restaurante și cafenele

Atmosfera și experiența utilizatorului în spațiile gastronomice

Identitate vizuală și designul ambianței

Materiale, finisaje, tehnologii specifice spațiilor de servire

Mobilier pentru spații de alimentație publică – detalii și exemple contemporane
Metoda de predare:
Prelegeri + prezentări multimedia, studii de caz, corecturi individuale și colective, discuții tematice, îndrumare pe parcursul realizării proiectului.
Mod de evaluare:
Aprecierea nivelului de documentare și a progresului individual – fișe de analiză și caiet de corecturi.

Prezentarea și susținerea proiectelor la panou (amenajare și detaliu mobilier).

Evaluarea globală a activității pe parcursul semestrului (participare, corecturi, machetă, planșe finale).
Bibliografie minimală:
Zumthor, Peter – Atmosfere. Birkhäuser, 2006

Pallasmaa, Juhani – Ochiul pielii. Arhitectura și simțurile. Wiley, 2012

Rasmussen, Steen Eiler – Experiența arhitecturii. MIT Press, 1962

Norberg-Schulz, Christian – Genius Loci. Spiritul locului. Rizzoli, 1980

Neufert, Ernst & Peter – Manualul arhitectului. Oxford, 2000

Piletti, C. – Furniture Design: An Introduction to Development, Materials and Manufacturing

Holl, Steven; Pallasmaa, J.; Pérez-Gómez, A. – Questions of Perception: Phenomenology of Architecture. William Stout Publishers, 2006

Articole și cataloage despre designul spațiilor gastronomice și reconversia clădirilor istorice (ArchDaily, Dezeen, Frame, Igloo)
Observații:
Disciplina continuă exercițiul de proiectare început în semestrul I (locuire temporară / co-living), prin dezvoltarea unei funcțiuni complementare – spațiul de alimentație publică – în aceeași clădire de pe Strada Franceză, București. Proiectul oferă studenților posibilitatea de a exersa integrarea funcțiunilor urbane contemporane într-un context arhitectural existent, pregătindu-i pentru etapa de diplomă.