ST-90 Proiect tehnic complex

Facultatea de Arhitectură de Interior / Arhitectură de Interior
anul IV, sem 2, 2024-2025 | Disciplină obligatorie | Ore/săptămână: 4P | Credite ECTS: 4
Fișa disciplinei:
ST-90 Proiect tehnic complex.pdf
Departament:
Științe tehnice
Titulari:
Obiective:
- capacitatea de a concepe și a redacta, inclusiv prin tehnici digitale, proiecte de tehnologie arhitecturală asociate celor de arhitectură de interior
- capacitatea de a identifica și rezolva problemele specifice securității la incendiu în clădiri culturale
- înțelegerea aspectelor specifice legate de spații de audiție
- capacitatea de a formula un răspuns adecvat cerințelor
- dezvoltarea spiritului de echipă
Conținut:
Proiectul tehnic complex propune studiul proiectului de atelier din semestrul anterior, în cadrul proiectului de „Teatru modular”. Studiul urmărește rezolvarea problemelor de acustică pentru sala de spectacol și celelalte spații, precum și verificarea îndeplinirii cerințelor esențiale de securitate la incendiu și protecție acustică, integrând astfel în activitatea de proiectare cunoștințele dobândite la cursurile de ‘Sustenabilitate’ și ‘Fizica construcțiilor’.
Vor fi tratate următoarele aspecte:
1. Securitate la incendiu
Rezolvarea problemelor specifice cerinței esențiale „Securitate la incendiu”, exclusiv partea care depinde de proiectarea de arhitectură, conform normativului P118-99.
2. Acustică
2.1 Acustica încăperii – se vor prevedea și amplasa tratamente acustice cu scopul de a menține durata de reverberație în limitele recomandate și a asigura distribuția corectă a sunetului în spațiul sălii de spectacole, precum și pentru evitarea greșelilor acustice (ecou, focalizări, umbre sonore etc.)
2.2 Protecție acustică – se va verifica îndeplinirea cerințelor de protecție acustică pentru spațiile clădirii, prin analiza izolării la zgomot aerian și de impact pe care o realizează elementele de compartimentare propuse.
Metoda de predare:
Activitatea de îndrumare este asigurată de un colectiv de specialiști în problemele arhitectural-tehnologice studiate și include un program de consultații în sprijinul studiului individual care are o pondere importantă.
Mod de evaluare:
Evaluarea se realizează de către un juriu și are în vedere următoarele criterii: semnalarea/rezolvarea corectă a problemelor privind securitatea la incendiu; obținerea unei ambianțe acustice optime în spațiile proiectate; asigurarea protecției acustice a spațiilor; calitatea rezolvărilor tehnice și constructive; claritatea și expresivitatea redactării.
Bibliografie minimală:
Cursuri UAUIM - Fizica construcțiilor, Finisaje, Construcții;
Normative C118, C125;
Prospecte și cataloage de firme;
Reviste (Detail, T&A, DBZ etc).
www.spatiulconstruit.ro
gustafs.com
topakustik.ch/en/
www.texaa.fr
www.bdlemntech.ro
www.ecophon.com/en/