Fișa disciplinei
- Departament:
- Științe Tehnice
- Titular:
- conf. Radu Pană
- Obiective:
- Cunoașterea factorilor de mediu bioclimatic: căldură, apă, soare, lumină, sunet, factori biologici etc. Ințelegerea interrelaționării complexe între om – arhitectură – mediu. Asigurarea confortului utilizatorilor, din punct de vedere higrotermic, al iluminatului natural și acustic. Capacitatea de a corela elementele de fizică a construcțiilor cu aspectele fiziologice și psihologice, cu comportarea alcătuirilor specifice ale construcției în ansamblu și în detaliu și cu aspectele plasticii arhitecturale.
- Conținut:
- Schimburi de energie om-construcție-mediu; căldura ca formă de energie; căi de migrație a căldurii. Termofiziologie; confort higrotermic. Regim higrotermic staționar; transfer termic prin elementele de construcții opace și vitrate. Comportarea elementelor de construcții la difuzia vaporilor de apă. Continuitatea protecției termice a anvelopei; punți termice; estimarea comportării de ansamblu a anvelopei construcției: coeficientul global G. Bilanț termic anual al construcției. Regim higrotermic nestaționar. Căi de ameliorare a comportamentului higrotermic prin concepția de arhitectură; detalii tipice de proiectare pentru nodurile specifice. Lumina naturală; proprietăți fizice. Metode de determinare a iluminării naturale: metoda analitică, metoda nomogramei de puncte. Soarele; relația Pământ-Soare: mișcarea reală a Pământului în jurul Soarelui; anotimpuri; mișcarea aparentă a Soarelui; coordonate solare. Diagrama solară Masca de umbră: concept, construcție. Controlul selectiv al însoririi cu ajutorul diagramei de proiecție și al măștii de umbră. Acustica fizică, fiziologică și spațială. Fonoabsorbție, fonoizolare. Principii și detalii de realizare a alcătuirilor fonoabsorbante. Materiale poroase, membrane vibrante, rezonatori. Structuri fonoabsorbante complexe. Principii și detalii de realizare a alcătuirilor fonoizolante. Pereți simpli și dubli, pereți ușori, uși și ferestre. Protecția acustică în construcții, față de zgomotele provenite din exterior și din interior. Principii și măsuri generale; metodologie concretă de realizare a protecției minime necesare la zgomot aerian și de impact pentru cazurile curente. Studiul acustic al spațiilor cu destinație acustică. Criterii, principii și rezolvări de ansamblu și de detaliu.
- Metoda de predare:
- Prelegeri, însoțite de materiale ilustrative (proiector video). 3 lucrări aplicative individuale la sfârșitul fiecărui capitol.
- Mod de evaluare:
- Valoarea finală reprezintă 45% evaluarea activității pe parcurs (3 lucrări aplicative) și 55% examen final (test grilă)
- Bibliografie minimală:
- PANĂ, R FIZICA CONSTRUCȚIILOR. HIGROTERMICA. INSORIRE ȘI PROTECȚIE SOLARĂ - Editura Universitară "Ion Mincu" 2010 STAN, A Fizica Construcțiilor – Partea I (Higrotermica) – breviar UAUIM *** seria de normative C107 (higrotermică), Buletinul Construcțiilor - 2002, 2005 MICLESCU, S Lumina naturală și lumina artificială în arhitectură – breviar UAUIM OPREANU, M Fizica Construcțiilor – Partea a doua – breviar UAUIM OLGYAY & OLGYAY Solar control & shading devices *** Daylighting in Architecture. A European Reference Book SMIGELSCHI, M Acustica în arhitectură – breviar UAUIM