SFA-17 Modelaj / machetaj

Facultatea de Arhitectură de Interior / Arhitectură de Interior
anul II, sem 1, 2022-2023 | Disciplină obligatorie | Ore/săptămână: 1C+1L | Credite ECTS: 2
Departament:
Studiul Formei și Ambient
Titular:
lect. Ionel Iștoc
Obiective:
Cursul isi propune pentru inceput familiarizarea studentilor cu acest nou limbal plastic pentru ei, respectiv lutul de modelaj precum si instrumentele necesare modelajului. Se urmareste dezvoltarea unei ordini interioare, o anumita rafinare a perceptiei, un antrenament al privirii si educarea gustului pentru armonie si expresie neintimplatoare. In acelasi timp, studentii se vor apropia prin studiu de principalele curente in arta si arhitectura, vor dobindi experienta si preferinte in abordarea limbajului plastic tridimensional. Se urmareste stimularea creativitatii, a inventivitatii si a abilitatilor practice. Fiecare lucrare va fi insotita de un studiu benefic de fotografie prin care studentul va urmari egfectele luminii asupra obiectului realizat, putand , de asemeni sa modifice culoarea acestui obiect si s-o studieze prelucrind imaginea respectiva in computer. Pentru o imagine finala, care va reprezenta studiul intregului semestru, studentii vor prezenta o mapa cu fotografiile tuturor lucrarilor insotite de schite si desene de idée.
Conținut:
Titlul temelor:

1. Tema 1 va consta in realizarea unei placi din lut de 30cm / 3o cm / 3cm pe care se va practica un traseu regulator ordonator. Acest traseu va alcatui baza studiului unei compozitii abstracte geometrice tridimensionale utilizând un relief cu 3-4 planuri distincte.
2. Tema 2 este un exercitiu de alcatuire a unui logo volumetric personal. Exercitiul urmareste crearea unei compozitii aproape abstracte formata din doua sau trei litere, de preferinta initialele numelui studentului. Compozitia va fi asimetrica, pe o placa de 30cm/30 cm.
3. Tema 3 va fi o compozitie de patru module, doua cate doua in oglinda. Acestea pot compune prin repetitie un element al fatadei unei biblioteci, un perete despartitor sau peretii unei sobe. Compozitia va pleca de la elemente de scriitura antica, reprezentand esentializarea unor semne.Compozitia se va realiza pe o placa de 30cm/30/3 cm.
4. Tema 4 va consta in realizarea unei compozitii geometrice cu trasee curbe reprezentand un spatiu de meditatie compus din 7 elemnente geometrice de inaltimi diferite.
Compozitia va utiliza cel putin 3 planuri de adâncime a reliefului.
5. Tema 5 va consta in realizarea unei cani de ceai , insotita eventual de un capac si o farfuriuta.
6. Tema 6 va consta in realizarea machetei unei solnite.
7. Tema 7 va consta in realizarea unui autoportret.
Metoda de predare:
- realizarea de lucrari practice insotite de desene si fotografii
Mod de evaluare:
-media din notele lucrarilor - 80% si nota la portofoliul de lucrari -20%
Bibliografie minimală:
- revista Arhitectural Design
- revista Arta
- revista Beuaux Arts
- anatomie artistica Ghitescu
- tratatul de sculptura Baraschi
Observații:
- cursul poate avea ore adiacente optionale
- cursul poate fi extins ca durata si tematica pentru studentii Facultaii de Design de Produs, iar lucrarile pactice pot fi diferentiate.( la unele cursuri exista propuneri alternative in functie de facultatea la care studiaza studentii)