Fișa disciplinei
- Departament:
- Științe Tehnice
- Titular:
- lect. Alexandru Mircea Iatan
- Colectiv:
- Prof. dr. ing. George STOICAN, lector. dr. ing. Alexandru IATAN, sef lucr. dr. ing. Valentin CUBLEȘAN, sef lucr. dr. ing. Elena IATAN, sef lucr.dr. ing. Angel DOGEANU, sef lucr. ing. Silviu GHEORGHE, dr. ing. Ana Maria Smaranda FLORESCU, dr. ing. Ioana OLTEANU, dr. ing. Ana Maria Biro, ing. Marian AVASILOAIEI
- Obiective:
Însușirea cunoștințelor legate de instalațiile și echipamentele utilitare care să îndeplinească cerințele referitoare la asigurarea condițiilor de confort si de securitate a clădirilor și ocupanților acestora).
Capacitatea de înțelegere a relațiilor de condiționare dintre instalațiile și echipamentele utilitare și celelalte elemente ale constructiilor.
Identificarea constructiva si functionala a echipamentelor si sistemelor de instalatii utilitare aferete construcțiilor;- Conținut:
1.Introducere. Mediu înconjurător. Resurse. Forme de energie. Definirea obiectivelor echipării cu instalații a spațiului construit.
2.Instalații sanitare. Canalizare menajera si pluvială. Principii de funcționare. Tratarea și reutilizarea apelor gri și metorice. Echipamente. Spații tehnice.
3.Instalatii sanitare. Apa în arhitectura. Proprietăți fizico-chimico-biologice. Surse. Echipamente și instalații pentru tratarea și conformarea apei. Utilizări.
4.Instalatii sanitare. Apa rece (potabilă). Racordarea la utilități. Spații tehnice. Tipuri de rețele interiore de distribuție. Particularități pentru clădiri înalte și foarte înalte.
5.Instalatii sanitare. Apa caldă de consum menajer. Preparare. Spații tehnice. Distribuție locală vs centralizată. Utilizarea surselor de energie regenerabilă.
6.Instalatii termo-ventilare. Confortul termic. Calitatea aerului interior. Concepte. Definiții. Parametrii. Surse de poluare. Sindromul clădirilor bolnave.
7.Instalatii termo-ventilare. Abordarea sistemelor de încălzire și răcire pasive. Influența utilizării luminii naturale. Zonarea spațiilor în clădire. Programarea activităților.
8.Instalatii termo-ventilare. Abordarea sistemelor de încălzire și răcire active. Principii. Cerințe preliminare pentru spațiile tehnice aferente sistemelor de termo -ventilare – climatizare. Echipamente utilizate pentru încălzire, răcire, ventilație.
9.Instalatii termo-ventilare. Clasificarea si analiza sistemelor și echipamentelor de încălzire, răcire, ventilare si condiționare a aerului. Spații tehnice. Integrarea sistemelor de încălzire-răcire-ventilare climatizare în conceptul final al clădirii.
10.Instalatii electrice. Surse de alimentare cu energie electrică. Branșamente. Posturi de transformare. Incinte. Dispozitive de protecție. Surse de putere de urgență / în așteptare. Surse neîntreruptibile. Generatoare pentru intervenții.
11.Instalatii electrice. Echipamente și materiale, cabluri și distribuții de cabluri. Legarea la pământ și protecția împotriva șocurilor electrice. Spatii tehnice pentru instalațiile electrice. Sisteme de asiguare a alimenarii de urgență
12.Instalatii electrice. Iluminatul artificial. Principalele caracteristici ale surselor de lumină. Tipuri de sisteme de iluminat. Dimensiuni și modele pentru aparatele de iluminat. Iluminatul de siguranță
13.Instalatii electrice. Sisteme de telecomunicații. Sisteme de automatizare. Monitorizări si alarme tehnice. Clădiri smart
14.Instalații pentru protecția împotriva incendiilor. Introducere. Generalități. Controlul fumului și gazelor fierbinți. Instalații pentru stingerea incendiilor. Agenți de stingere. Protecția împotriva trăsnetelor. Sisteme de detecție, semnalizare și alarmare la incendiu.- Metoda de predare:
Prelegere / Expunere / Curs interactiv (videoproiector), dezbatere, sesiune de întrebări și răspunsuri
- Mod de evaluare:
100% evaluare finală (lucrare scrisă)
- Bibliografie minimală:
1. Manualul Inginerului de Instalatii 4 volume - 2010 – Editie II revizuită
2. Mechanical and electrical systems in Architecture, Engineering, and Construction, 5th Ed, Frank Dagostino, Joseph Wujek
3. Instalații – echipare. Note de curs – format electronic – Alexandru Mircea IATAN
4. *** Standarde și normative cu caracter obligatoriu, experimental și de recomandare.