SP6-6 Elaborare proiect de diplomă

Facultatea de Arhitectură / Arhitectură
anul VI, sem 2, 2024-2025 | Disciplină obligatorie | Ore/săptămână: 4P | Credite ECTS: 18

Fișa disciplinei

Departament:
Sinteza proiectării de arhitectură
Titular:
conf.dr.arh. Magdalena Stănculescu
Limba de predare:
română
Obiective:
Disciplina Elaborarea proiectului de diplomă – parte a planului de învățământ al semestrului 2 din anul terminal – urmărește dezvoltarea arhitecturală a principiilor de intervenție stabilite în cadrul disciplinei Studiu de fundamentare a proiectului de diplomă, prin interpretarea corelată a diferitelor categorii de analize referitoare la amplasament, în relație cu programul arhitectural avut în vedere. Obiectivul este definirea arhitecturală a propunerii, urmărind progresiv un grad din ce în ce mai mare de detaliere și pregătind astfel proiectul de diplomă – parte a examenului de finalizare a studiilor – ce va fi evaluat în luna iulie 2025, în comisiile stabilite în conformitate cu regulamentul examenului de finalizare a studiilor.
Conținut:
Se recomandă abordarea unor teme si programe de arhitectură de actualitate, realiste ca tip și complexitate. Amplasamentul ales va permite construirea unei analize multicriteriale urbanistice complexe și a unui set de concluzii operaționale care să ilustreze capacitatea studentului de analiză și sinteză a restricțiilor și permisivităților, în vederea fundamentării coerente a conceptului proiectului. Se recomandă să fie evitate amplasamentele cu suprafețe foarte mari și temele de mare anvergură, care depășesc în complexitate atributele unui proiect de diplomă și pe care studenții nu le pot controla și integra eficient și aprofundat. Este interzisă alegerea unei teme / sit care a făcut obiectul unui proiect / studiu cuprins în curricula parcursă anterior de student. Profesorii îndrumători, împreună cu studenții, sunt responsabili pentru îndeplinirea acestor deziderate.

În faza de PREDIPLOMĂ – prezentată în comisiile stabilite la nivelul Departamentului Sinteza Proiectării de Arhitectură, pe datele de 16 și 17 aprilie 2025 – se vor prezenta obligatoriu:

• documentarea ilustrativă a amplasamentului propus (materiale fotografice / iconografice actuale și, după caz, materiale de arhivă);
• sinteza analizei multicriteriale urbanistice a amplasamentului și concluziile operaționale (elemente de reglementări urbanistice);
• ilustrarea conceptului și a programului de arhitectură (definirea caracteristicilor esențiale ale programului și propunerii);
• tema proiectului, însoțită de o prezentare sintetică a referințelor teoretice și a precedentelor arhitecturale;
• macheta propunerii, ilustrând volumele construite și integrarea în context (la o scară adecvată amplorii subiectului, la alegerea studentului).

Relația cu disciplinele / fazele premergătoare

În relație cu elementele studiate și prezentate în cadrul Studiului de fundamentare a proiectului de diplomă (disciplină a semestrului 1), se vor avea în vedere:
• analiza critică a datelor de temă, rezultată în urma Studiului de fundamentare a proiectului de diplomă și generând conceperea temei finale de proiect;
• analiza critică și concluziile operaționale pentru definirea conceptului viitorului proiect, rezultate în urma analizelor multicriteriale realizate în cadrul Studiului de fundamentare a proiectului de diplomă;
• analiza critică a reglementărilor urbanistice propuse în cadrul Studiului de fundamentare a proiectului de diplomă.

Elemente / piese necesare în faza prediplomei

Proiectul de prediplomă va aborda cel puțin o variantă de propunere de intervenție arhitecturală, care va fi detaliată prin următoarele:
• documentarea ilustrativă a amplasamentului propus (materiale fotografice / iconografice actuale și, după caz, de arhivă);
• piese necesare înțelegerii intervenției arhitecturale propuse: scheme conceptuale (cu exprimarea grafică a ideii arhitectural-urbanistice, ca rezultantă a analizelor multicriteriale efectuate), planuri, secțiuni, desfășurări, la o scară care să permită înțelegerea intențiilor arhitecturale (1:1000, 1:500, 1:200);
• date generale tehnico-economice;
• macheta propunerii, ilustrând volumele construite și integrarea în context, la o scară adecvată amplorii subiectului (1:500, 1:1000, 1:2000, 1:5000);
• alte piese care pot contribui la o cât mai bună înțelegere a demersului și ideii proiectului.

Redactarea se va face pe planșe format A3 sau A2, legate într-o mapă. Pe copertă se vor menționa numele studentului, numărul matricol, precum și numele cadrului didactic îndrumător, cu gradul didactic minim de lector / șef de lucrări.

Titlul proiectului va rămâne în principiu același cu cel stabilit în faza Studiului de fundamentare a proiectului de diplomă. Eventuale schimbări sunt posibile în urma recomandărilor comisiei de la această fază sau în urma evoluției firești a studiului în perioada februarie–aprilie 2025, cu condiția argumentării adecvate de către student și acceptării acestor modificări de către comisia de prediplomă. Titlul va include în mod obligatoriu denumirea localității unde este situat proiectul.

Notă: În cazul intervențiilor în zone protejate sau în zonele de protecție a unor monumente istorice, pentru orientarea corectă către sursele cele mai potrivite de informare se recomandă studenților consultarea cadrelor didactice din cadrul Departamentului Istoria și Teoria Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului.
Mod de evaluare:
Disciplina Elaborarea proiectului de diplomă cuprinde două componente de evaluare:

A) Jurizarea în comisiile stabilite la nivelul Departamentului Sinteza Proiectării de Arhitectură a proiectului aflat în faza de PREDIPLOMĂ – reprezentând 80% din nota finală a disciplinei. Comisiile de jurizare (în principiu aceleași ca la disciplina Studiu de fundamentare a proiectului de diplomă) vor fi formate din 4 cadre didactice, cu gradul didactic minim de lector / șef de lucrări, care vor analiza și nota lucrările susținute de studenți. Susținerea în fața comisiei este obligatorie. Nota comisiei este media aritmetică, fără rotunjire, cu două zecimale, a notelor acordate de membrii comisiei de jurizare, fiecare dintre aceștia acordând o notă întreagă sau cu o zecimală.

B) Nota acordată de cadrul didactic îndrumător în cursul celei de-a 14-a săptămâni a semestrului 2, ce va evalua întregul proces de elaborare a proiectului de-a lungul semestrului – reprezentând 20% din nota finală a disciplinei.

Condiția de promovare a disciplinei este obținerea, în urma calculării (fără rotunjire) a mediei, a notei minime 5,00 (cinci). Fiecare dintre componentele A și B trebuie să fie minim 5,00 pentru a se proceda la calculul mediei. În caz contrar, disciplina va fi refăcută, prin derogare de la Regulamentul general privind activitatea de proiectare, în sesiunea de restanțe din luna septembrie 2025 (cu ambele componente, A și B).

Criterii de evaluare

Evaluarea se va face potrivit principiilor stabilite prin Regulamentul general privind activitatea de proiectare, ținând cont de următoarele criterii:

• coerența concluziilor operaționale stabilite în urma Studiului de fundamentare a proiectului de diplomă și modul în care acestea sunt dezvoltate prin tema de proiectare;
• sensibilitatea contextuală a propunerii arhitecturale;
• realismul și calitatea scenariului și circuitelor funcționale propuse prin proiect;
• claritatea conceptuală și spațial-compozițională a propunerii arhitecturale;
• coerența și expresivitatea prezentării grafice;
• calitatea argumentației orale în fața comisiei.

Continuarea studiului

Recomandările privitoare la evoluția proiectelor se transmit studenților de către secretarii fiecărei comisii, în format electronic, până la data de 30 aprilie 2025.