FACULTATEA DE ARHITECTURA

Sectia: Arhitectura

Sesiunea: Septembrie 2004
Proba: Desen
Durata probei 5 ore

Subiectul 1

"Cula" este un tip de locuinta boiereasca fortificata, cu mai multe niveluri, impamantenita inca din primii ani ai secolului al XVIII-lea in Oltenia si in partile de Nord-Vest ale Munteniei.

Avand date alaturate, o reproducere foto, o elevatie si trei schite de plan pentru diferitele niveluri, reprezentand "cula veche" din localitatea Maldaresti, se cere a se desena imaginea perspectiva la inaltimea ochiului, dupa directia de privire indicata cu o sageata in dreptul planului marcat cu „C”, cu elemente de anturaj.

Se precizeaza ca invelitoarea este confectionata din material lemnos (sita), finisajul fatadelor - inclusiv profile (muluri) este din tencuiala grosiera zugravita cu spoiala de var (alb), iar tamplaria ferestrelor si a usilor este de lemn.

Se va urmari o paginare adecvata a desenului in spatiul indicat S1, cu redarea obiectului de arhitectura cat mai fidel si incadrat in peisaj.

Pentru animarea imaginii si scara obiectului de arhitectura se vor figura si siluetele unui mic grup de turisti. Prezentarea: creioane colorate.

Subiectul nr. 2

Intr-un desen de 15x15 cm redati o imagine caracteristica a celui mai renumit edificiu de pe Acropola Atenei.

Subiectul nr. 3

Schitati intr-un desen de 15x15 cm un edificiu reprezentativ de arhitectura moderna sau contemporana.

Subiectele 2 si 3 vor fi realizate in creion grafit negru.

Paginarea desenelor sde va face conform schitei alaturate.

CRITERII DE APRECIERE:

S1

S2 - S3

Lucrari de concurs

FACULTATEA DE ARHITECTURA DE INTERIOR

Sectiile: Design Interior si Design de Produs

Sesiunea: Septembrie 2004
Proba: Desen
Durata probei 5 ore

Subiectul 1

In romanul "Enigma Otiliei", George Calinescu face urmatoarea descriere a unui interior: il invita in sufragerie. O masa lunga se intindea aproape de la un capat la altul al odaii, cu doua banci laterale. Masa si bancile, din blani groase de stejar, erau lucrate in stil taranesc cu incheieturi de aschii. Cuiere de lemn si blidare acopereau peretii de jur imprejur, pline de cani si bliduri taranesti de toate tipurile. O mare plita taraneasca cu cuptor, intr-un colt, avea un rol mai mult decorativ. Marginea de sus a cuptorului era ticsita cu cani albastre de format mai mare, iar plita insasi slujea de bufet...o panza de in gros era asternuta numai intr-un capat al mesei.

Se cere (ca piesa principala) imaginea si redarea in perspectiva, cu ajutorul creioanelor colorate, a interiorului pornind de la descrierea de mai sus.

aschii = pene / elemente de imbinare
blani = scanduri
bliduri = farfurii
blidare = polite support blide

Subiectul nr. 2

Intr-un desen de 20x20 cm redati in creion grafit imaginea unui corp de iluminat care sa se integreze in ambianta descrisa la Subiectul nr. 1.

Subiectul nr. 3

Desenati in creion grafit intr-un format de 20x20 cm un aspirator de uz casnic.

Paginarea desenelor se va face conform schitei alaturate.

Ponderea Subiectelor 2 si 3 impreuna este echivalenta cu cea a Subiectului nr. 1.

CRITERII DE APRECIERE :

S1

S2 - S3

Lucrari de concurs

1. FACULTATEA DE URBANISM

Sectiile: URBANISM SI ARHITECTURA PEISAGERA

Sesiunea: Septembrie 2004
Proba: Desen
Durata probei: 5 ore

Subiectul nr. 1

In imaginea alaturata se propune un joc de platforme si volume geometrice ce reprezinta macheta simplificata a unui ansamblu de constructii organizate in jurul unui spatiu central.

Pornind de la axonomertria prezentata se cere desenarea unei vederi – pespectiva din punctul indicat (V la cota +1.50), in care sa apara notiunea Dvs. pentru constructi A dominanta (inaltime si configuratie in spatiul respectiv), rezolvarea diferentelor de nivel si organozarea spatiului pietei. Inaltimile pot fi modificate astfel incat prin tratarea volumelor diferit se va sugera un spatiu urban adecvat.

Ambianta va fi completata cu plantatii, alei pietonale, mobilier urban, oglinzi de ape, scari etc.

Desenul va fi realizat exclusiv in creion negru conform schemei de paginatie.

Subiectul nr. 2 si Subiectul nr. 3

In fiecare desen in format 20x20 cm redati in creioane colorate imaginea unor obiecte de mobilier urban in detaliu) banci, cabina telefonica, cos gunoi, corp de iluminat stradal etc.) utlizate – propuse pentru Subiectul 1.

Marginea desenelor se va face conform schitei alaturate.

Ponderea Subiectelor 2 si 3 impreuna reprezinta o treime din nota finala.

CRITERII DE APRECIERE :

Lucrare de concurs

COLEGIUL UNIVERSITAR DE ARHITECTURA SI URBANISM

Sectiile: ARHITECTURA CLADIRILOR

Sesiunea: Septembrie 2004
Proba: Desen
Durata probei: 4 ore

Se da in planul orizontal XOY triunghiul dreptunghic de catete 20 si respectiv 15 cm. Varfurile triunghiului sunt centrele a trei cercuri, fiecare tangent cu celelalte doua.

Cercul cu raza cea mai mare este tangent si la axele OX si OY si este baza unui con circular drept cu inaltimea egala cu raza cercului de baza.

Cercul cu raza cea mai mica este baza unui cilindru circular drept cu inaltimea egala cu 7 raze ale cercului de baza al cilindrului.

Cel de al teilea cerc este cercul mare al unei emisfere.

Se mai precizeaza: cateta de 20 cm este paralela cu axa OX potrivit schemei figurate mai jos.

Se cere a se desena in creion negru (grafit) urmatoarele:

  1. perspectiva axonometrica ortogonala izometrica a celor trei corpuri geometrice. Unitatile axonometrice pe cele axe vor fi de 1cm pentru 1 cm din datele problemei.
  2. proiectia ortogonala pe planul orizontal XOY (vedere de sus) a celor trei corpuri la scara 1:2, reperezentare care se va pagina in partea din dreapta sus a plansei cu axele OX si OY la 3cm de limitele formatului dispus ˝pe inalt˝ (cu eticheta neagra in sus).
  3. valoarea in creion negru (grafit) a celor doua reprezentari cerute, considerand cele 3 corpuri geometrice confectionate din ghips (alb).

CRITERII DE APRECIERE :

Lucrare de concurs

Sectia: ARHITECTURA DE INTERIOR SI MOBILIER

Sesiunea: Septembrie 2004
Proba: Desen
Durata probei: 4 ore /

Se considera urmatorul grup de mobilier format din: o masa cu doua scaune, un pat, o biblioteca, un fotoliu si un dulap cu doua usi, ca apartin unei camere cu dimensiunea de 3,5x5m.

Puteti adauga orice alte elemenete de amenajare pe care le considerati necesare.

Se cere :

CRITERII DE APRECIERE :

Lucrare de concurs