SFA-19 Grafica de calculator

Facultatea de Arhitectură de Interior / Mobilier și Amenajări Interioare
anul II, sem 1, 2023-2024 | Disciplină obligatorie | Ore/săptămână: 1C+1L | Credite ECTS: 2

Fișa disciplinei

Departament:
Studiul formei și ambient
Titular:
conf. Andreea Iosif
Obiective:
Parcurgând acest curs studenții vor ajunge să stăpânească modelarea virtuală și să o utilizeze în mod curent în activitatea de proiectare, de la căutarea formei conceptuale până la detalierea de execuție și a planșelor de detaliere.
Conținut:
Structura cursului

Vom avea cursuri cu tot anul in primele 5 saptamani impare si seminarii cu fiecare grupa in restul semestrului, astfel:
Săpt. 1, Introducere Prezentarea cursului. Noțiuni fundamentale de modelare virtuală

Săpt. 2, Rhinoceros

1) templu: (modelul de lucru se afla aici) Controlul vederii, selectii, gestiunea scenei, transformari.

2) scaun: traseul liniar si volumetria

TEMA:

a/ Faceți un castel din cuburi, folosind primitivele oferite de program (box, sphere etc).​

b/ terminati scaunul inceput in clasa.Săpt. 3, Rhinoceros Comunicarea cu programul. Unelte specifice pt suprafețe: extrude, (rail)revolve, loft, sweep. Unelte specifice pt transformări și deformări. Plansa 2D. Manual detaliat aici.

Săpt. 4, Rhinoceros

1) Cal de sah, cu tutorial aici.

2) Scaunul Rietveld, cu tutorial aici.

TEMA:

a/ terminati scaunul lui G. Rietveld

b/ (facultativ, pentru studentii interesati sa lucreze pe calculator proiectul de la atelier, gasiti aici instructiunile pentru realizarea si cotarea plansei)

c/ (facultativ, pentru puncte bonus) : Gasiti o solutie pentru a modela aceasta scrumiera. Cu exceptia muchiilor rotunjite (care se fac la final cu comanda FilletEdge), scrumiera poate fi realizata numai cu comenzile invatate (Extrude, Revolve, Trim, Rotate). Solutia poate fi simplificata daca in loc de operatii multiple de Trim aplicati operatiile booleene. Descoperiti-le!Săpt. 5, Autocad Comunicarea cu programul. Desenul 2D. Generarea si editarea solidelor. Manual detaliat aici.

Săpt. 6, Autocad

1) Model de arhitectura dupa Frank Lloyd Wright: "John Pew House", Wisconsin. Aveti aici tutorialul pentru parter. Descarcati planurile necesare de aici si vizualizati un model finalizat aici.

TEMA:

a/ Realizati singuri etajul casei John Pew.

b/ Propuneti si modelati o scara pentru casuta lui Wright. Scara urca 270cm (de la parter la etaj, amplasata unde vreti voi) si poate fi dreapta sau circulara. Varianta circulara primeste puncte bonus daca e bine facuta!Săpt. 7, Fusion 360 (model de lucru aici) prezentarea programului| gestiunea proiectului | vizualizarea si gestiunea scenei | schite 2D| modele 3D | plansa 2D | 4 tipuri de modelare

Săpt.8, Fusion 360

1) Scrumiera

2) Dalta (descarcati imaginea de fundal de aici)

3) Noptiera partea 1 (modelarea) si partea a 2-a (asamblarea + prezentarea)
TEMA:

a/ urmariti singuri tutorialele cu noptiera (ambele parti)

b/ Realizati o piesa de mobilier care are cel putin o parte mobila (usa, sertar). Pentru punct bonus, faceti-i un studiu de miscare randat.Săpt. 9, SketchUP Interfața și gestiunea scenei. Sisteme de coordonate si transformari. Generarea si modificarea obiectelor. Instantieri, Plug-ins. Pentru a vă familiariza cu acest program parcurgeti partea de Sketchup Fundamentals de aici.

Săpt. 10, SketchUP

1) Scaun Salvamar - Imagine de referinta aici , - TUTORIAL aici

2) Amenajare interioara - Apartament Sunrise -referinta aici. versiune mai veche aici - TUTORIAL aici.

TEMA:

Interior - documentați-vă asupra de elementelor de bază a construcției poligonale, apoi modelați cu ajutorul lor încăperea în care obișnuiți să lucrati. Bonus în funcție de complexitatea lucrării ( peste 5 piese de mobilier fix sau mobil, ferestre, usi)

Design - documentați-vă asupra de elementelor de bază a construcției poligonale, apoi modelați cu ajutorul lor un scaun la alegere altul decât cel din tutorial. Bonus primiți dacă folosiți cel puțin un plug-in de sketchup.

​​

Săptămânile 11-14 lucru la tema individuală cu îndrumare în cursul ședințelor de laborator si la consultatii.
Metoda de predare:
Cerințe și mod de funcționare

Activitatea la cursul de Modelare Virtuală se va desfășura exclusiv online, pe platforma Zoom. Cursanții vor intra în ședință cu ID-ul furnizat de titular prin intermediul șefilor de an. Este obligatoriu ca studenții să se conecteze cu camerele pornite, microfoanele oprite și să își afișeze numele real. Conectarea se poate face concomitent de pe două device-uri (PC+smartphone), in cazul in care studentul trebuie să facă share screen pe aplicație iar PC-ul său nu dispune de cameră sau microfon.La cursuri intrarea este liberă. Prezența se face prin completarea unui formular cu întrebări (quizz), în momentul când acesta este făcut public de titular. Nota obținută la quizz evaluează gradul de atenție la curs și contorizează prezența. La seminarii (numite aici și “lucrări de laborator” sau “laboratoare”) ID-ul va fi anunțat prin șefii de an (dar și postat pe site-ul disciplinei). Participanții se vor putea conecta doar cu acceptul cadrului didactic, care face astfel prezența în primele 5 min. Modul detaliat de desfășurare va fi expus la primul laborator.Pentru buna desfășurare a lucrărilor de laborator, este necesar ca fiecare student să aibă acces la un calculator care îndeplinește cerințele minime pentru grafica 3D. De asemenea, atât la cursuri cât și la laboratoare va fi necesară o cameră web sau un device dotat cu cameră, precum și o conexiune bună la net.Software-ul necesar va fi anunțat de la prima ședință și va fi instalat pe calculator înaintea activității didactice care va face uz de el. Cursanților nu li se va solicita achiziționarea de software, toate programele folosite fiind ori gratuite, ori utilizabile în modul trial, ori oferite gratuit studenților de catre producatori (cu conturi educaționale).În cazul în care titularul constată neîndeplinirea cerințelor de mai sus, este îndreptățit să blocheze accesul cursantului la ședința în derulare. La cursurile cu intrare liberă, ședința va fi suspendată dacă apar intruziuni.

Mod de evaluare:
NOU! GASITI TOATE INFORMATIILE NECESARE AICI:
https://stufonote.wixsite.com/cgimincu/modelare-virtuala

Sistemul de notare

Pentru a absolvi acest curs, studenții trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

Activitatea pe parcurs:

a/ prezență activă la cursurile online (quizz-uri) 20%

b/ rezolvarea sarcinilor de seminar (online și teme) 30%

c/ tema individuală 50% (cu minim o corectură online obligatorie)

Examenul constă în prezentarea temei individuale intr-un interviu de 5 min care să confirme paternitatea lucrării.

Un procentaj nul la oricare din cerințele a/ sau b/, ori lipsa oricărei corecturi la pct. c/, atrage excluderea studentului din examen.
Bibliografie minimală:
Pagina disciplinei: https://stufonote.wixsite.com/cgimincu/modelare-virtuala