CP-172 Proiect de integrare în sit protejat (2) – Variante arhitecturale

Facultatea de Arhitectură / Conservare și Restaurare de Arhitectură - SIBIU
anul III, sem 1, 2023-2024 | Disciplină obligatorie | Ore/săptămână: 9P | Credite ECTS: 2
Fișa disciplinei:
FA-C CP-172 Proiect de integrare in sit protejat (2) Variante arhitecturale.pdf
Departament:
Istoria & teoria arhitecturii și conservarea patrimoniului
Titular:
lect. Liliana Cazacu
Obiective:
Obiectivul general al disciplinei: Dobîndirea deprinderii de a propune inserții adecvate într-un context patrimonial.
Obiective specifice: Compararea versiunilor posibile de soluții de restaurare, respectiv architectural-urbanistice; partiu; volumetrie; plastică arhitecturală; structură portantă; materiale de construcție și finisaj; asimilarea metodelor de reglementare și de intervenție (cu restaurarea și inserarea unor părți noi de clădiri) în cazul monumentelor istorice și clădirilor cu valoare de patrimoniu; obținerea unui echilibru între concept și realizare, astfel încât să se poată face conexiunile dintre imaginație arhitecturală și spațiul concret în care trebuie să opereze.
Conținut:
Studiul vizează cultivarea și nuanțarea deprinderilor dobândite în cursul exercițiului din semestrul 4, într-un context urbanistic și arhitectural diferit, cu nivel superior de complexitate. Astfel, pentru valorificarea potențialului cultural-istoric al zonei aflate în proximitatea unui monument important se urmărește identificarea unei funcțiuni compatibile, prin care să fie asigurată și protejarea și conservarea sa în timp.
Tema vizează ca ultim deziderat o propunere de revitalizare și reabilitare a unui imobil cu valoare de patrimoniu, care să formuleze, pe baza studiului țesutului urban din această zonă, un răspuns coerent din punct de vedere al valorificării contemporane a potențialului funcțional și urbanistic și totodată să imprime acestui loc o valoare urbanistică și arhitecturală nouă. În acest sens, se studiază și transformarea cadrului construit prin remodelare, asanare și dezvoltare, extindere, respectiv inserarea unui corp nou. Propunerile vor fi concretizate în urma analizei de sit, urmărindu-se crearea unor spații, identificate de autorii proiectelor ca fiind necesare funcțiunii propuse.
Proiectul urmărește asimilarea metodelor de cercetare, de reglementare și de intervenție (cu reevaluarea existentului și inserarea unor noi clădiri / părți noi de clădire) în cazul imobilelor cu valoare de patrimoniu, prin conservarea valorilor culturale identificate și evidențierea identității acestora în cadrul zonei istorice din care fac parte, în contextul evoluției firești a localității. Exercițiul este conceput ca simulare a unor lucrări de cercetare și proiectare (conservare-restaurare și inserție prin extinderea/înlocuirea fondului construit existent) și cuprinde fazele esențiale ale acestora pentru intervenția pe o clădire clasată ca monument istoric.
Etapa II - Variante arhitecturale, durata 4 săptămâni
a. Tema de proiectare (parte scrisă)
b. Releveul geometric și releveul cu degradări, sc. 1:100 (cu observarea și înregistrarea elementelor valoroase/discordante și cu indicarea degradărilor) pe câte formate A3 sau A2 sunt necesare.
c. Planul de situație, inclusiv vecinătățile, cu amplasarea tuturor construcțiilor în sit, existente și propuse, la sc. 1:200 (1:500); Sinteza caracteristicilor sitului și concluziile referitoare la gabaritul și poziția – locul – (limitele geometrice, formale și funcționale ale inserției noi/extinderii; poate fi completată cu fotografii, desene de detaliu, perspective, montaje foto, etc.).
d. Soluția de principiu cu funcțiunile propuse, cu reabilitarea clădirii și corpul nou /extinderea, la scara 1:100.
Metoda de predare:
Prelegeri cu imagini, discuții, dezbateri.
Îndrumarea proiectelor în cadrul orelor de atelier
Mod de evaluare:
Pe parcurs și finală, la predarea și susținerea proiectului (elaborat individual)
Bibliografie minimală:
Studii istorice, proiecte și documentații avizate pentru imobile situate în zone istorice protejate; - publicații, articole și lucrări nepublicate.
Topografia Monumentelor din Transilvania. Municipiul Sibiu. Centrul istoricc. ISBN: 3-7929-1783-2
Liliane Wong, Adaptive Reuse in Architecture. A typological index, Birkhäuser Verlag GmbH, Basel, 2023
Sara Lardinois, Ana Paula Arato Gonçalves, Laura Matarese, and Susan Macdonald,
Contemporary Architecture in the Historic Environment. An Annotated Bibliography, The Getty Conservation Institute, Los Angeles, 2015
Clark, K, Informed Conservation: Understanding historic buildings and their landscapes for conservation, English Heritage, 2001
Dennison, E, Conservation and Change in Historic towns: research directions for the future, Council for British Archaeology, 1999
English Heritage and CABE, Building in Context: new development in historic areas, 2001