IT-65 Elaborare disertație

Facultatea de Arhitectură / Arhitectură
anul VI, sem 2, 2024-2025 | Disciplină obligatorie | Ore/săptămână: 1C+3P | Credite ECTS: 10
Departament:
Istoria & teoria arhitecturii și conservarea patrimoniului „Sanda Voiculescu”
Titulari:
prof.dr.arh. Celia Ghyka
prof.dr.arh. Augustin Ioan
Limba de predare:
română
Obiective:
Aplicarea cunoștințelor și abilităților dobândite într-un exercițiu de sinteză aferent unei situații concrete.
Demonstrarea competențelor profesionale și transversale referitoare la capacitatea de cercetarea independentă și redactare a unui text academic în domeniul arhitecturii.
Conținut:
Studenții întocmesc o lucrare științifică (cca 7000 de cuvinte) cu o temă aleasă din orice arie disciplinară a arhitecturii: teoria arhitecturii, urbanism, conservarea patrimoniului arhitectural, tehnologie arhitecturală etc.

Disertația este o lucrare academică, cu o importantă componentă de cercetare, care vine în sprijinul fundamentării teoretice a proiectul de diplomă, fără a fi un simplu memoriu de arhitectură care însoțește proiectul. Tema disertației se stabilește de către student/ă împreună cu îndrumătorul.
Tema lucrării se stabilește de către student împreună cu îndrumătorul său; alegerea trebuie astfel făcută încât studiul respectiv să vină în sprijinul fundamentării teoretice a proiectului de diplomă.
Prin conținutul ei, lucrarea de disertație trebuie să demonstreze cunoașterea științifică a temei abordate, să evidențieze stadiul cunoașterii în domeniul studiat și să cuprindă elemente de cercetare științifică originală a temei abordate, precum și modalități concrete de validare a acestora prin studiul de caz reprezentat de proiectul de diplomă.

Textul disertației nu va depăși 7000 de cuvinte (incluzând notele de subsol și excluzând bibliografia și rezumatul). Formatul standard este A4, corp de literă 11, spațiat la 1,5 rânduri.
— Textul va fi scris în limba română (Facultatea de arhitectură cu predare în limba română) și va fi însoțit de un rezumat de 1 pagina în limba română și același rezumat în limba engleză.
— Textul va fi scris în limba engleză pentru Facultatea de arhitectură cu predare în limba engleză, însoțit de un rezumat de 1 pagină în limba engleză.

Metoda de predare:
Curs Elaborare disertație (prof.dr. Augustin Ioan) - prima parte a semestrului 2 (1C)
Studiu individual îndrumat cu notare de către îndrumător (3P)
Mod de evaluare:
Evaluare
Disertația va fi evaluată după cum urmează:
1. — ca notă distinctă, parte a programei de învățământ a anului 6 (10 ECTS) , semestrul II
Această evaluare va avea două componente:
[A] 25% — o notă intermediară acordată de titularul cursului "Elaborarea disertației" (semestrul II) — prof.dr.arh. Augustin Ioan
[B] 75% — o notă acordată de îndrumătorul disertației, care reflectă procesul de elaborare a disertației ca exercițiu de cercetare și care va ține cont de următoarele criterii:
— construirea obiectului de studiu și a întrebării de cercetare (2p)
— cunoașterea și evaluarea critică a literaturii de specialitate (2p)
— calitatea argumentației și relevanța față de subiectul ales (2p)
— calitatea redactării și folosirea unui limbaj academic specializat (2p)
— calitatea și relevanța bibliografiei și a surselor selectate, corectitudinea citărilor (2p)

2. Lucrarea finală se va preda
— pe 5 iunie în format electronic (într-un drive care va fi comunicat în timp util din partea decanatului) + în format electronic direct către îndrumătorul de disertație. Transmiterea lucrării finale către îndrumător la data de mai sus este responsabilitatea exclusivă a studentului.
— pe 6 iunie până la ora 12,00 în format tipărit, în 3 exemplare, la decanat (sala va fi anunțată în timp util)

Notele îndrumătorilor de disertație (componenta B) vor fi transmise către decanat până cel mai târziu 11 iunie, ora 10,00 pentru încheierea cataloagelor finale în vederea înscrierii studenților la examenul de finalizare a studiilor.

Examenul de finalizare a studiilor cuprinde susținerea unei examinări orale pornind de la tema și problematica disertației elaborate de student, în fața unei comisii numite de decanat.
Bibliografie minimală:
Borden, Iain, Katherina Ruedi,The Dissertation. An Architectural Student’s Handbook, Architectural Pr., 2000
Eco, Umberto: "Cum se face o teză de licență", Ed. Pontica, Constanța, 2000
Gibaldi, Joseph: "MLA Handbook for Writers’of Research Papers", 7th edition, MLA, 2009
Lange, Alexandra, Writing about architecture, Princeton Architectural Press, 2012
Murray, Rowena: "How to Write a Thesis", Open University Press, 2006
Russey, William E.; Ebel, Hans Friedrich; Bliefert, Claus: "How to Write a Successful Science Thesis: The Concise Guide for Students", Wiley-VCH, 2006
Șerbănescu, Andra: "Cum se scrie un text", Ed. Polirom, Iași, 2001
Vulpe, Magdalena, Ghidul cercetătorului umanist. Introducere în cercetarea și redactarea științifică, Clusium, Cluj, 2009
http://www.howtowriteadissertation.co.uk/