Descoperirea primelor repere teoretice ale demersului arhitectural și inițierea în problematica formei arhitecturale, privită nu ca materializare a unor cerințe imediate sau a unei creativități subiective, ci ca un principiu activ, purtător de semnificații și modelator al cadrului de existență umană;
Întelegerea potențialului expresiv al formei arhitecturale din perspectiva determinărilor sale structurale, funcționale, estetice și cultural-simbolice.
Familiarizarea cu problematica percepției - temă majoră pentru arhitecți și alți creatori implicați în modelarea cadrului construit (urbaniști, designeri), responsabili pentru asigurarea unei relații optime între om și mediul său de viață.
Titlul cursurilor
1. Introducere. Arhitectura ca act de edificare și semnificare. Complexitatea disciplinei: ipostaze ale arhitecturii.
2-3. Comandamentele vitruviene ca surse ale semnificației arhitecturale: firmitas (suportul material) sau nivelul semiotic al limbajului arhitectural; utilitas (conținutul) sau nivelul semantic; venustas (forma) sau nivelul poetic.
4-5. Noțiuni de percepție arhitecturală: de la experiență la percepție și de la percepție la semnificație. Paliere ale percepției și semnificației. Palierul universal: experiențe primare ale relației cu mediul (senzoriale, spațiale); predispoziții perceptive (kinestezice, tactile, vizuale - raportul figură/fond).
6-7. Dualitatea formei arhitecturale: volum și spațiu, (+) și (-). Relații între forme ca elemente ale compoziției arhitecturale și urbane; evoluția istorică a relației dintre volumul construit și spațiul urban. Interpretarea relației spațiu/volum prin prisma raportului figură/fond.
Titlurile seminariilor
A. Aplicații legate de proiectul de atelier în curs: analiza obiectului de arhitectură din punct de vedere al comandamentelor vitruviene și al raportului figură/fond, plin/gol, construit/neconstruit.
1 Comentarea unor exemple apropiate de tema proiectului de atelier (tema 1).
2 Prezentarea conceptului propus de fiecare student în cadrul proiectului de atelier (tema 2).
B. Exerciții de decodificare a formelor arhitecturale și urbane prin realizarea de “hărți mentale” ale unor zone din orașul București.
3 Discuții pe baza materialului bibliografic. Propunerea unor trasee urbane spre a fi analizate în colective de câte 2 studenți.
4-5 Exerciții de lectură a spatiului urban cu identificarea schemelor de structurare a spațiului (centre, trasee, limite, repere), a raportului figură/fond și a relațiilor dintre spațiul urban și formele arhitecturale. Discuții pe baza observațiilor de teren și a schițelor studenților în vederea redactării lucrării de seminar (tema 3).
6 Prezentare la panou a lucrărilor, comentarii.
Cursuri: - Prelegeri cu prezentări de imagini digitale;
Seminare: - Prezentări, teme cu aplicatii, susțineri la panou, discuții, comentarii.
Evaluarea activității din cadrul seminarelor - 50%
Lucrare de examen - 50%
- Rudolf Arnheim, Dynamics of Architectural Form, Berkeley, Los Angeles and London, University of Californa Press, 1977
- Rudolf Arnheim, Artă și percepție vizuală, Buc., Meridiane, 1979
- Pierre von Meiss, De la forme au lieu, (trad. engl. From Form to Place), Lausanne, 1986
- Kevin Lynch – Image of the City, Cambridge, Mass., 1960
- Francis Ching – Architecture : Form, Space & Order, Van Nostrand Reinhold, New York, 1979
- Kenneth Frampton - Studies in Tectonic Culture, MIT Press, Cambridge, Mass., London, England, 1996
- Kenneth Frampton, Modern Architecture – A Critical History, Thames & Hudson, New York, 1985
- William Curtis, Architecture since 1900, Phaidon, London, 1996