Fișa disciplinei
FA-A ST-113 Arhitectura incluziva - Design universal.pdf
- Departament:
- Științe tehnice
- Titular:
- lect.dr.arh. Oana Mihăescu
- Limba de predare:
- română
- Obiective:
- Obiectivul general al disciplinei:
Conștientizarea responsabilității în proiectare prin centrarea pe nevoile tuturor categoriilor de utilizatori și integrarea ca plusvaloare a principiilor și soluțiilor incluzive în arhitectură.
Obiective specifice:
- Înțelegerea barierelor în calea mobilității și incluziunii pentru utilizatori cu variate (diz)abilități permanente, temporare sau contextuale.
- Consolidarea unei abordări sustenabile a fondului construit, cu accent pe pilonul social.
- Crearea unor conexiuni solide între referințele legislative, statistice, de cercetare, soluțiile furnizate de companii, rezolvările arhitecturale propuse în exemplele de bune practici și feedbackul oferit de diferite categorii de utilizatori.
- Conținut:
- - Noțiuni introductive privind responsabilitatea pentru deciziile luate în proiectare și impactul asupra mediului înconjurător și utilizatorilor.
- Concepte de operare: accesibilitate – accesibilizare – proiectare incluzivă – design universal
- Principii, rezolvări, bariere privind proiectarea spațiilor și echipamentelor pentru variate dizabilități vizuale, auditive, motorii, cognitive.
- Conformarea elementelor arhitecturale: rampe, scări, balustrade, ascensoare, platforme, grupuri sanitare, uși, coridoare, orientare și signalectică
- Exemple de bune practici privind diferite destinații: mobilitate, educație, sănătate, cultură, turism etc.
- Metoda de predare:
- Cursuri interactive (prelegeri ilustrate, conversații, dezbateri, exerciții), care beneficiază de participarea unor invitați cu variate (diz)abilități.
- Mod de evaluare:
- Evaluare continuă (chestionări, discuții, dezbateri, prezentări individuale și în echipe) – 30%
Evaluare sumativă (examen în sesiune) – 70%
- Bibliografie minimală:
- - NP051–2012 Normativ privind adaptarea clădirilor civile și spațiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap.
- AMAIS, Spații publice fără bariere. Recomandări pentru accesibilitate, The World Bank, 2022. https://amais.ro/proiecte/spatii-publice-fara-bariere/
- POPESCU, Iris, Design incluziv: exerciții de empatie în proiectare, Editura AMAIS, 2023.
- NP068-2002 Normativ privind proiectarea clădirilor civile din punct de vedere al cerinței de siguranță în exploatare.
- NP063–2002 Normativ privind criteriile de performanță specifice scărilor și rampelor pentru circulația pietonală în construcții.
- GP089–2003 Ghid privind proiectarea scărilor și rampelor, la clădiri.