El tercer taller hispano-rumano

Al treilea atelier romano-spaniol de restaurare

Iasi, Suceava, Dealu Frumos, 12-23 iulie 2008

In iulie al acestui an s-a desfasurat pentru a treia oara atelierul romano-spaniol de restaurare, devenit de acum o traditie a cooperarii dintre Universitatea de Arhitectura si Urbanism ION MINCU si Scoala Tehnica Superioara de Arhitectura de la Madrid.

Atelierul din acest an s-a intitulat NORDUL MOLDOVEI - REDESCOPERIREA SACRULUI, propunandu-si investigarea multiplelelor aspecte ale spațiului sacru românesc, într-una dintre cele mai frumoase manifestări ale sale - mănăstirile pictate din Nordul Moldovei, care fac parte din patrimoniul internațional UNESCO.

Asa ca de aceasta data ne-am intalnit la Iasi, gazda noastra fiind Decanul Facultatii de Arhitectura G.M.Cantacuzino, Prof.dr.arh. Virgiliu Onofrei. Atelierul a inceput cu o vizita a Iasilor, in compania sef lucr.drd.arh. Cristina Andrei, care ne-a aratat deasemenea cateva santiere de restaurare ale Domniei sale, a asist.drd.arh. Adrian Moleavin si asist.arh. Segiu Petrea. La manastirea Cetatuia ne-am bucurat cu totii de bunatatile care ne-au fost servite in foisor si de vinul din crama, pastrat in butii parca venite din vremuri de legenda. Iar la Barnova ne-am umplut sufletele cu cuvantul de invatatura al staretului manastirii.

A urmat o serie de conferinte, gazduite in sediul Facultatii de Arhitectura G.M.Cantacuzino: prezentarea arhitecturii si iconografiei manastirilor din Bucovina (prof.dr.arh. Sorin Vasilescu), prezentarea unor proiecte si santiere de restaurare personale a unor biserici din Sulina (sef lucr.drd. arh. Constantin Ciobanasu) si Iasi (sef lucr. drd. arh. Cristina Andrei), ”Patrimoniul cultural din areal - sustinator al dezvoltarii durabile” (dna. Mioara Lujanschi, din partea Fundatiei PRO PATRIMONIO), prezentarea unor probleme specifice restaurarii cladirilor medievale (prof.dr.arh. Javier de CARDENAS y CHAVARRI), principii ale arhitecturii romanice in Spania si studii de caz (prof.arh. Antonio Vela Cossio si prof.arh. Santos Garcia Alvarez).

In continuare ne-am deplasat cu totii catre Suceava, care a fost punctul nostru de plecare catre manastiri: Humor, Voronet, Moldovita, Sucevita, Arbore, Patrauti, Probota, unde ne-am minunat inca o data de harul si perfectiunea artística cu care acestea au fost zidite.

Ultima etapa a atelierului s-a desfasurat la Dealu Frumos, in cadrul Centrului de Studii pentru Arhitectura Vernaculara al UAUIM, unde am intampinat noi oaspeti: dna. Corina Hopartean, director executiv al Fundatiei PRO PATRIMONIO, care a prezentat activitatea fundatiei din ultimii ani si a facut o interesanta si generoasa propunere de colaborare in domeniul restaurarii cu Primaria Orasului Campulung, profesorii dr. arheolog Fernando Vela Cossio de la Scoala Tehnica Superioara de Arhitectura de la Madrid care a prezentat lucrari de restaurare a unor biserici romanice ale Domniei sale si dr. ist. Jaime de Hoz Onrubia care a conferentiat despre aparitia si evolutia vietii monahale in Apus si in Rasarit.

Aici studentii au avut un scurt ragaz pentru a-si concepe si prezenta lucrarile, realizate pe echipe, cu urmatoarele teme:

  1. Mănăstiri pictate din Bucovina, comparație arhitecturală (la nivel de tipologie planimetrică, spațial volumetrică, sistem de proporții, evoluție istorică). Spațiul sacru ortodox - între dogmă și creativitate (Esther GARCIA RUBIO, Ines IDZIKOWSKI PÉREZ, Andrada MARCUSANU, Radu POPA, Ioana MIHAILESCU, Anca-Virginia STEFAN)
  2. Mănăstiri pictate din Bucovina, comparație arhitecturală – un studiu al incintelor fortifícate (Violeta FERRERO CABEZAS, Elena GARCIA ALIAS, Francisco MARTINEZ GONZALEZ, Carmen PEREZ DE LOS RIOS)
  3. Mănăstiri pictate din Bucovina, comparație picturală (simbolistică și iconografie interioară și exterioară, coloristică, datarea și stilul picturii) (Lucretia DIACONU, Iulia STATICA)
  4. Programul de mănăstire - probleme specifice. Viața monahală - valențe, desfășurare, perspective (Alvaro BONET LOPEZ, Irina PIENARU, Ioana POPESCU, Cristina LEONTE, Alexandra VIRLAN)
  5. Restaurări ale unor mănăstiri din Nordul Moldovei - o privire critică. Fotografierea, schițarea și descrierea intervențiilor. Comentarii. (Simona IONESCU, Livia-Andreea IVANOVICI , Diana MOISE, Anira NISO GALÁN, Ignacio PONS-SOROLLA CASANOVA)
  6. Elemente de morfologie arhitecturala – abordare comparativa. Compararea unor elemente arhitecturale ale manastirilor vizitate – portaluri, ferestre, ancadramente etc. pe baza de relevee si documentatie fotografica (Patricia GARCIA CALVO, Laura MARINAS MATEOS, Radu FLOREA, Ana-Maria POPESCU, Ileana ROGOZ)

Ultima zi de sedere in Dealu Frumos a fost intensa prin prezentarea tuturor acestor lucrari si prin prezenta, si de aceasta data, a ansamblului de cantece si dansuri populare al copiilor din Agnita, care ne-a incantat si de aceasta data.

Arh. Codina Dusoiu

Multumim in mod deosebit:

Organizatorilor, conducerii UAUIM, cadrelor didactice si studentilor care au ajutat la buna desfasurare a atelierului

Sponsorilor nostri: UAUIM, GRAPHIC STUDIO S.R.L., AEDIFICIA CARPATI S.A., DORIN STEFAN Birou de Arhitectura

Gazdelor noastre: Facultatea de Arhitectura G.M.Cantacuzino din Iasi, Universitatea Stefan cel Mare din Suceava, Centrul de Studii pentru Arhitectura Vernaculara din Dealu Frumos

Tuturor participantilor


Atelierele de vară Româno-Spaniole: