Câmpulung Muscel. Cadru natural. Arhitectură. Tradiție. Atelier Româno-Spaniol

5 noiembrie 2018

31 octombrie-4 noiembrie 2018

Cu ocazia aniversării a 15 ani de existență de către Facultatea de Arhitectură de Interior a UAUIM

La început de noiembrie, continuând tradiția altor 7 ateliere româno-spaniole și a numeroase evenimente academice organizate de Primăria Municipiului Câmpulung Muscel, la care Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu a participat ca organizator sau invitat, în urbea Câmpulugului s-a desfășurat un atelier de arhitectură aniversar dedicat împlinirii a 15 ani de existență de către Facultatea de Arhitectură de Interior a UAUIM. La eveniment au participat studenți de la toate facultățile din cadrul Universității noastre (Arhitectură, Arhitectură de Interior și Design de Produs, Urbanism), cât și de la Universitatea Alicante, instituție parteneră. Organizarea a fost asigurată de conf.dr.arh.Codina Dușoiu, asist.dr.arh.Mihaela Lazăr, lector dr.arh.Tana Lascu de la UAUIM și profesorul dr.arh. Daniel Sirvent din partea Universidad de Alicante. Pe durata atelierului și în următoarele zile în holul Primăriei a a avut loc o expoziție aniversară de proiecte de diplomă realizate în cadrul Facultății de Interior a UAUIM, acoperind aproape toată durata existenței sale.

Conferințe și prezentări

În cadrul atelierului s-au ținut următoarele conferințe și prezentări:

Joi 1 noiembrie 2018

Vineri 2 noiembrie 2018

Teme de lucru

Participanții prezenți la eveniment au abordat următoarele teme de lucru:

I. Pe jos sau cu bicicleta prin Câmpulung (trasee de plimbare). Biserici, case de târgoveți, case neoromânești, vile, licee și școli, cruci votive etc. Hartă, identitate vizuală

Echipa alcătuită din studenți la Facultatea de Arhitectură de Interior și Facultatea de Urbanism a UAUIM (Maria Alexandra Dan, Miruna Patricia Lup, Alexandra Andreea Mitu, Elena Beatrice Năstase, ulterior Marian Fîntînă) a analizat posibilitățile de cartare, promovare și punere în valoare a unor trasee cu obiective clasificate pe categorii din oraș și împrejurimi, elaborând deasemenea propuneri de identitate vizuală, semnalistică, intervenții urbane.

II. Câmpulung – arheologie versus arheologie industrială. Castrul roman Jidova și situl industrial din vecinătate – identitate vizuală, semnalistică, informare turistică, idei de dezvoltare

Echipa formată din studenții Universității din Alicante, Spania și studenți ai Facultății de Arhitectură de Interior a UAUIM (Ionela Ramona Păduraru, Diana Nițu, Cristian de Gea Cano, David Martinez Rodriguez, Marina Perals Parra) a evidențiat binomul arheologie-arheologie industrială, prezent în formă unică în cazul sitului castrului roman Jidova. Propunerea de arhitectură elaborată a urmărit legarea celor două realități aparent incompatibile într-un unic sit de interes, care prin conversie funcțională poate deveni o atracție pentru oraș.

III. O culegere de perspective aeriene emblematice ale orașului Câmpulung. Indicarea reperelor geografice și antropice, hartă cu localizarea imaginilor, semnalistică

Echipa formată din studenți la Facultatea de Arhitectură de Interior, Facultatea de Arhitectură, Facultatea de Urbanism și Facultatea de Design de Produs a UAUIM (Nadia Bazaz, Alexandru Cortez, Miruna Gheorghe, Carmen Ifrim, Silvia Pușcașu, Cristiana Ștefănescu, Andrei Vârlan) a identificat punctele de belvedere asupra orașului cu impact vizual maxim și modalitățile de a le accesa, propunând trasee, amenajări arhitecturale și semnalizări ale acestora, precum și promovarea lor în cadrul unor itinerarii turistice.

IV. Inventariere a unor case reprezentative pentru oraș (case de târgoveți, case cu elemente românești, case realizate în materiale tradiționale). Se vor completa fișe de inventar cu localizarea caselor, fotografii, schițe, plan, date etc. Se încurajează realizarea de interviuri cu proprietarii/utilizatorii caselor. Harta caselor inventariate

Cele două echipe formate din din studenți la Facultatea de Arhitectură de Interior a UAUIM (Iulia Baltă, Ada Costache, Sebastian Mărgărit, Rareș Orzac, Alexandra Rață, Cristina Stahie, respectiv Mihaela Capmoale, Oana-Teodora Neață, Mihaela Panco, Claudiu Rîtan, Victor Stoicescu, Loredana Susan) au cartat in situ case reprezentative pentru oraș din punct de vedere arhitectural, stilistic, al relației cu peisajul, al vechimii, al folosirii unor materiale și tehnici tradiționale. Nu de puține ori studenții au stat de vorbă cu proprietarii caselor, adunând pe teren un bogat material documentar. Fiecare dintre echipe a avut în studiu o zonă urbană (dinspre piața centrală a Primăriei spre NE și din același punct către SV)

V. Inventariere a unor interioare tradiționale/neoromânești. Schițe, releveu mobilier, detalii finisaje etc.

Echipa formată din din studenți la Facultatea de Arhitectură de Interior a UAUIM (Andreea Cârjan, Milena Gorobic, Mădălina Clucerescu, Florentina Petcu, Theodora Trașcă, Ramona Țuluca, Cătălina Răileanu) s-a ocupat cu predilecție de inventarierea unor piese de mobilier și interior de arhitectură valoroase, dar și de interpretarea acestora în posibile noi propuneri. S-au studiat elemente de interior tradiționale, țărănești, neoromânești etc.

VI. Câmpulung în detalii de arhitectură – realizarea unui compendiu de detalii arhitecturale emblematice pentru oraș, care să se poată constitui în „simboluri vizuale” ale acestuia

Cele două echipe formate din din studenți la Facultatea de Arhitectură de Interior a UAUIM (Codruța Brișan, Maria Cristina Duduveche, Nadia Khalil, Tabita Ionescu, Andra Minculete, Oana Stan-Vlad, respectiv Ioana Badea, Alexandru Leru, Andreea Petroiu, Maria Popovici, Ana Rotaru) au cartat in situ detalii de arhitectură ale unor case reprezentative pentru oraș, evidențiind materiale și tehnici tradiționale, precum și elemente specifice vocabularului arhitecturii românești și muscelene, în special. Fiecare dintre echipe a avut în studiu o zonă urbană (dinspre piața centrală a Primăriei spre NE și din același punct către SV).

Atelierul de arhitectură internațional „Câmpulung Muscel. Cadru natural. Arhitectură. Tradiție” (Al 12-lea Atelier Româno-Spaniol de Arhitectură) a adus la un loc profesori și studenți din 3 țări europene și a marcat aniversarea a 15 ani de existență ai Facultății de Arhitectură de Interior într-un cadru ce adăpostește numeroase valori de arhitectură, peisaj, tradiție, cultură și învățământ. În plus, anul centenar de aniversare a Marii Uniri a României a fost marcat, simbolic, printr-o vizită la mausoleul eroilor căzuți în primul război mondial de la Mateiașu, în imediata vecinătate a orașului Câmpulung. Lucrul în echipă a favorizat comunicarea, învățarea pe teren și schimburile interculturale. Studenții participanți la atelier s-au întors acasă cu un bagaj de cunoștințe și trăiri care așează, fără îndoială, o cărămidă în formarea lor profesională, profesorii cu o sumă de contacte cu reprezentanții comunității academice și administrative din Câmpulung, iar Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu cu noi propuneri și idei de colaborare atât cu administrația locală, cât și cu instituții de învățământ liceal din municipiu.

Conf.dr.arh.Codina Dușoiu

Atelierele Româno-Spaniole: