Conferința INNOMINCU 2022: Zilele cercetării în UAUIM

online, platforma Zoom, 10-14 octombrie 2022, interval 16:00 - 20:00

Publicat 4 octombrie 2022, actualizat 17 octombrie 2022
17 octombrie 2022

Conferința INNOMINCU 2022: Zilele cercetării în UAUIM (Secțiuni: Sănătatea orașelor | Arhitectură sănătoasă | Designul de interior al spațiilor sănătoase), care s-a desfășurat online, pe platforma Zoom, în perioada 10-14 octombrie 2022, interval 16:00 - 20:00, a fost organizată în cadrul proiectului CULTADISER, finanțat CNFIS-FDI-2022-0450. Acest eveniment a avut drept scop stimularea performanțelor în activitățile de cercetare, dezvoltare și inovare, precum și îmbunătățirea abilităților de cercetare ale principalilor actori ai mediului universitar: cadre didactice, cercetători, doctoranzi și studenți. De asemenea, am stabilit relații de colaborare cu instituții publice și private, în vederea creșterii vizibilității și a prestigiului instituțional la nivel național și internațional.

La eveniment au conferențiat membri ai comunității academice UAUIM, invitați de la universități din Olanda, Spania, SUA și parteneri ai universității noastre. Rezumatele lucrărilor urmează să fie publicate într-un volum colectiv, iar înregistrarea conferinței va fi disponibilă pe platforma educațională UAUIM-ALLBIM.

Testimoniale participanți

Ce ați apreciat cel mai mult la acest eveniment?

„Varietatea prelegerilor”

„Diversitatea informatiilor, utilitatea acestora si actualitatea subiectelor."

„Organizarea"

„Am apreciat mult abordarea complementară a urbanismului, arhitecturii și designului de interior.Sincer, am primit mai mult decât mă așteptam, un volum foarte mare de informații de calitate, idei, varietate. Foarte interesant și plăcut.”

„Prezentarea domnului Florescu de la sectiunea Sanatatea Oraselor”.

„Discursul”

„A fost atât de bine să am un eveniment care mi-a permis să cresc și mai mult în teoria arhitecturii. Varietatea de persoane invitate ce au tinut prezentari foarte variate in diverse domenii buna organizare a profesorilor in ceea ce priveste dinamica discutiilor.”

„Totul.”

„Subiectul dedicat arhitecturii terapeutice de după viața, organizarea, echipa.”

„Temele prezentarilor au fost foarte interesante,chiar emotionante, iar modul in care au fost expuse a reusit sa fie interactiv,fara a plictisi.”

„Diversitatea subiectelor, a proiectelor si a speakerilor.”

„Subiectele de anul acesta au fost cat se poate de interesante si utile. Am apreciat fiecare sectiune a conferintei in parte intrucat au pus in prim-plan problematici actuale si, mai ales, solutii la acestea. Organizarea a fost foarte buna (mereu exista loc de mai bine), mie una mi-a prins bine modul de prezentare online, deoarece am putut sa ,,jonglez" intre conferinte si cursuri, fara sa pierd ceva important.”

„Subiecte interesante si de actualitate! Oameni profesionisti cu experienta vasta in domeniu. A fost o saptamana creativa, cu teme interesante care pot scrie ,,istorie" :)”

„Prezentarile interesante.”

„Foarte multi profesori care ne-au predat in anii anteriori se reunesc intr-o singura conferinta si explica acest fenomen al starii de sanatate a orasului si nu numai.”

„Diversitatea si calitatea prezentarilor.”

„Complexitatea subiectelor abordate.”

„Subiectele interesante.”

„Faptul ca exista cercetare stiintifica si, mai ales, cercetare stiintifica in domeniul in care lucrez - arhitectura. Diversitatea de subiecte. Interesul pentru imbunatatirea vietii.”

„Tematicile conferintei”

„Modul in care s-a implicat fiecare profesor.”

„Informația variată atât dpdv tehnic cât și sub aspectul impactului emoțional.”

„Calitatea vasta de informatii utile. Subiecte de interes si de actualitate.”

„Felicitari pentru multitudinea si calitatea prezentarilor! Am apreciat si faptul ca a fost organizat in sistem online, facilitand participarea.”

„Structura evenimentului, trecerea in revista a inovatilor de la scara macro la mezzo la micro chiar pana la scara obiectului de arhitectura.”

„Cuplarea la realitatea prezenta.”

„Multitudinea de subiecte abordate și detaliate de oameni aflați în domeniu cu experienta.”

„Bogatia informatiei, faptul ca un subiect atat de de actual si de ofertant a fost tratat din mai multe perspective, caracterul interdisciplinar al abordarilor, carisma invitatilor si placerea evidenta cu care au realizat prezentarile.”

„Arhitectura este despre calitatea vietii... adica si despre emotii. Iar emotiile somatizeaza. Spatiul (arhitectural/urban) poate sa ne vindece sau sa ne imbolnaveasca. Putem vorbi mult despre vocatia utopica si distopica a arhitectului atat la nivel de individ cat si la nivelul comunitatii.”

„Discursul de inceput, Prof.Dr.arh Marian Moiceanu, plin de pozitivitate.”

„Faptul ca persoane specializate din domeniu explica lucruri tehnice pe înțelesul tuturor.”

„Actualitatea, diversitatea prezentarilor.”

„Am apreciat foarte mult modul în care au prezentat invitații, dar și slide-urile foarte bine structurate.”

„Invitatii.”

„Un lucru interesant a fost discursul tinut de invitati, reiesind implicarea tuturor in program si importanta acestuia in dezvoltarea cunostintelor noastre.”

„Conferinta finala a fost foarte interesanta si invitatii au cunostinte vaste de impartasit cu noi.”

„Complexitatea.”

„Abordarea subiectului urbanism-sanatate.”

„Diversitatea punctelor de vedere asupra tematicii si calitatea continutului prezentarilor. Majoritatea prezentarilor au fost fascinante. Ma bucur ca am participat in toate zilele.”

„Multitudinea informatiilor noi si modul impecabil de prezentare al acestora.”

„Diversitatea invitatilor adusi la conferinta. Mi-a placut ca au fost foarte adusi oameni care lucreaza in domenii foarte diferite si care au puncte de vedere diferite.”

„Eu personal am apreciat îndrumarea către activitățile de cercetare, activitățile de dezvoltare cât și cele ce inovare. Consider ca ceea ce s-a discutat stimulează la un nivel înalt interesul fata de cele trei enumerate mai sus.”

„Moderarea, feedbackul scurt oferit imediat dupa fiecare prezentare.”

„Multiplele directii de abordare a tematicii, calitatea prezentarilor si organizarea impecabila, durata si programul.”

4 octombrie 2022

Secțiuni: Sănătatea orașelor | Arhitectură sănătoasă | Designul de interior al spațiilor sănătoase

Înscrierile pentru participarea la conferința INNOMINCU 2022, pentru obținerea link-ului de conectare Zoom și a diplomelor de participare se poate face la: https://forms.gle/HFH84J5yjBk7nvcXA

Conferința se adresează cadrelor didactice, cercetătorilor, doctoranzilor, studenților și profesioniștilor din domeniile arhitecturii, urbanismului, peisagisticii, arhitecturii de interior, construcțiilor, medicină, precum și tuturor celor interesați de tematicile conferinței.

Program detaliat:

Luni, 10 octombrie, ora 16:00 - Deschiderea conferinței. Prezentarea speakerilor și a partenerilor.

16:00-16:15 - Cuvânt de deschidere - Rector UAUIM, prof.dr.arh. Marian MOICEANU

16:15-16:45 - Retrospectivă asupra rezultatelor conferinței INNOMINCU de anul trecut - Director proiect INNOMINCU, Lect.dr.urb.peis.dr.șt.mil. Sorina RUSU; Asist.drd.urb.peis. Mara NICOLAESCU

16:45-17:15 - Prezentarea proiectului CULTADISER și a conferintei INNOMINCU 2022 - Director proiect CULTADISER, prof./CSI (biol.), CSI (geogr.) dr. ecol., dr. geogr., habil. urb. Alexandru-Ionuț PETRIȘOR, Lect.dr.urb.peis.dr.șt.mil. Sorina RUSU

17:15-17:45 - Oportunități de cercetare în spațiul european - conf.dr.arh. Simona MUNTEANU, Prorector pentru probleme de management academic operațional, cercetare și inovare; Cercet.șt.dr.arh. Adrian IBRIC - Departamentul pentru Managementul Cercetării

17:45-18:00 - Întrebări și discuții

Marti, 11 octombrie, ora 16:00 - Sănătatea orașelor.

16:00-16:15 - Cuvânt de deschidere - conf.dr.arh. Claudiu RUNCEANU, decan Facultatea de Urbanism

16:15-16:45 - Viitorul urban post COVID-19 - prof.dr.arh. Tiberiu FLORESCU, prorector pentru dezvoltare academică, imagine instituțională și relații cu studenții, Președinte RUR

16:45-17:15 - Maladii ale orașului în perioadele de crize multiple - prof.dr.arh. Angelica STAN, director Consiliul pentru Studii Universitare de Doctorat

17:15-17:45 - Rolul terapeutic al explorării urbane - prof.dr.arh.emerit Mariana EFTENIE, Președinta Comisiei de specialitate în cadrul CNATDCU ; Șef lucr.dr.arh. Vlad EFTENIE, Departamentul Sinteza Proiectării de Arhitectură, Facultatea de Arhitectură

17:45-18:15 - Sănătatea ca beneficiu al ecosistemelor urbane - prof./CSI dr. ecol., dr. geogr., habil.urb. Alexandru-Ionut PETRIȘOR, director Școala Doctorală de Urbanism, dr.urb. Oana Cătălina POPESCU, URBAN-INCERC

18:15-18:45 - Patologia urbană și terapia prin peisaj în timpurile pandemice și post-pandemice - prof.dr.arh.habil.urb. Cerasella CRĂCIUN, Departamentul Proiectare Urbană și Peisagistică, Facultatea de Urbanism

18:45-19:00 - Discuții și concluzii

Miercuri, 12 octombrie, ora 16:00 - Arhitectură sănătoasă.

16:00-16:15 - Cuvânt de deschidere - conf.dr.arh. Horia MOLDOVAN, decan Facultatea de Arhitectură

16:15-16:45 - Arhitectura și urbanismul în lupta contra pandemiilor. Cazul României - conf.dr.habil.arh. Bogdan Andrei FEZI, Departamentul Bazele Proiectării de Arhitectură, Facultatea de Arhitectură

16:45-17:15 - Exemple de proiecte și intervenții pentru programele de arhitectură referitoare la instituțiile de sanatate - conf.dr.arh. Letiția BĂRBUICĂ, Departamentul Sinteza Proiectării de Arhitectură, Facultatea de Arhitectură; prof. invitat Arh. Vlad ARSENE, Departamentul Sinteza Proiectării de Arhitectură, Facultatea de Arhitectură

17:15-17:45 - Arhitectura prietenoasă cu vârsta - importanța abordării interdisciplinare în spațiul terapeutic, dintr-o experiență personală

17:45 - 18:15 - Studii de caz cu privire la reducerea riscurilor la clădirile unităților spitalicești

18:15 - 18:30 - Întrebări și concluzii

Joi, 13 octombrie, ora 16:00 - Designul de interior al spațiilor sănătoase.

16:00 - 16:15 - Cuvânt de deschidere - conf.dr.arh. Oana DIACONESCU, decan Facultatea de Arhitectură de Interior

16:15 - 16:45 - Materiale sănătoase - materiale pentru sănătate - prof.univ.dr.arh. Beatrice JOGER, Departamentul Proiectare de Interior și Design, Facultatea de Arhitectură de Interior

16:45 - 17:15 - Impactul materialelor pentru finisaje asupra sănătății omului - Lect.dr.arh. Daniel N. ARMENCIU, Departamentul Științe Tehnice, Facultatea de Arhitectură de Interior

17:15 - 17:45 - Avantajele utilizării lutului în amenajarea spațiului interior - Lect.dr.arh. Valerica POTENCHI, Departamentul Studiul Formei și Ambient, Facultatea de Arhitectură de Interior

17:45 - 18:15 - Percepția luminii naturale în spațiul interior - factor de sănătate fizică și psihică – conf.dr. arh. Codina DUȘOIU, Departamentul Studiul Formei și Ambient, Facultatea de Arhitectură de Interior

18:15 - 18:45 - Exemple relevante pentru designul interior incluziv - conf.dr. arh. Mihaela ȘCHIOPU, Departamentul Studiul Formei și Ambient, Facultatea de Arhitectură de Interior

18:45 - 19:00 - Importanța confortului interior al construcțiilor - Lect.dr.arh. Adina Ioana AVRAM, Departamentul Studiul Formei și Ambient, Facultatea de Arhitectură de Interior

19:00 - 19:15 - Întrebări și concluzii

Vineri, 14 octombrie, ora 16:00 - Orașe sănătoase. Impactul peisajului, arhitecturii și al designului de interior asupra stării de sănătate. Concluzii și încheierea lucrărilor conferinței INNOMINCU.

16:00 - 16:15 - The Dutch-Romanian Partnership for Geener Cities - Florentina NANU, reprezentant Urban Landscapes Green Cities Romania

16:15 - 16:45 - Importanța și beneficiile grădinilor terapeutice - prof.dr.arh.habil.urb. Cerasella CRĂCIUN, Asist. drd.urb.peis. Mara NICOLAESCU, Lect.dr.urb.peis.dr.șt.mil. Sorina-Georgiana RUSU - Departamentul Proiectare Urbană și Peisagistică, Facultatea de Urbanism

16:45 - 17:15 - City health: a greening perspective for healing, Svetlana van SON, Tree advisor, Van den Berk Nurseries; Remy LUBBE, CEO Molter BV, Olanda

17:15 - 17:45 - Senior Living in Statele Unite: noi tendinte in arhitectura peisagera a comunitatilor de pensionari, Registered landscape architect, EDSA Mihaela ZAHARESCU, Florida, SUA

17:45 - 18:15 - Asigurarea calității mediului interior în spațiile educaționale din România - proiect pilot “Scoli Sanatoase”, conf. univ. dr. habil. ing. CS 1 Tiberiu CĂTĂLINA, Universitatea Tehnică de Construcții București

18:15 - 18:45 - Therapeutic architecture after Death, prof.dr.arh Javier Sanchez MERINA, Universitatea din Alicante, Spania

18:45 - 19:00 - Întrebări și concluzii


Moderatori conferință:

Grafică:

Parteneri: