Al doilea atelier hispano-român de restaurare

24 septembrie 2007

Boceguillas, Madrid 12-21 iulie 2007

În urma atelierului internațional de restaurare cu tema "Bisericile fortificate săsești din Transilvania - o șansă pentru viitor" organizat de UAUIM la Dealu Frumos și București în iulie 2006, Școala Tehnică Superioară de Arhitectură de la Madrid a întors anul acesta invitația, primind două cadre didactice și 15 studenți ai Universității noastre la Școala de vară de restaurare organizată în cadrul CIAT (Centro de Investigación para la Arquitectura Tradicional). CIAT este corespondentul perfect al Centrului de Studii pentru Arhitectură Vernaculară din Dealu Frumos, iar Boceguillas - un sat segovian cu multă viață și identitate, un adevărat frate al așezării săsești de lângă Agnita - frăție pe care de altfel intenționează să o oficializeze cât de curând la nivel de administrație locală.

Biserica din piața centrală a localității Blazonul de deasupra ușii de acces în Fundația Diego de Sagredo, care funcționează în tandem cu CIAT

Studenții români au avut ocazia să observe și să experimenteze tehnici de construcție tradiționale din provincia Segovia, au făcut chirpici și cărămizi nearse, au tencuit pereți și au lucrat cu pigmenți naturali sub îndrumarea prof. Santos Garcia Álvarez de la Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Madrid (ETSAM). În același timp, în cadrul conferințelor susținute la Școala de Vară, au avut prilejul să își clarifice concepte precum arhitectura vernaculară (care nu este sinonimă cu o arhitectură populară și nici tradițională, ci este arhitectura specifică unui loc, după cum ne-a arătat prof.dr.arh. Javier de Cárdenas y Chavarri), arhitectura vizigotă și stilul romanic în Castilia (prof. Jaime de Hoz Onrubia, prof. José Miguel Merino de Cáceres, care ne-a însoțit și în vizita la mănăstirea Sacramenia - sec. XII - restaurată de Domnia Sa), tehnici de construcție din pământ (prof. Santos Garcia Álvarez), arheologia în restaurarea de arhitectură (prof. Fernando Vela Cossío), stilul modernist și monumentele sale (prof. David Rivera Gámez). Arhitectul Antonio Vela Cossío a îndrumat practica studenților de anul III ai UAUIM, familiarizându-i cu șantierele sale în curs. Deschiderea oficială a Școlii de Vară a fost făcută de către prof. Luis Maldonado Ramos, directorul CIAT.

Studenții români amestecând mortar pentru tencuieli, învățând să mânuiască presa de cărămizi nearse și mândri de munca lor
"Teja segoviana" - tehnică de acoperire tradițională din regiunea Segovia și mărci ale breslelor de pietrari pe biserica romanică San Salvador din Sepúlveda

Discuțiile, observațiile, voia bună, s-au continuat pe parcursul excursiilor organizate în Segovia, Ayllon, Riaza, Pedraza, Sepúlveda, toate încărcate de vestigii de arhitectură romană, vizigotă, romanică, gotică, renascentistă - cu licențele specific spaniole, unde au fost exemplificate principiile prezentate la cursurile școlii de vară, asta ca să nu mai vorbim de interculturalitatea barurilor și teraselor din Boceguillas, unde ne-a făcut onoarea de a ni se alătura însuși primarul acestei localități.

În excursie cu niște gazde mereu ospitaliere și neobosite

Atelierul s-a încheiat cu o agapă oferită de profesorii ETSAM chiar în cadrul acestei școli și cu o vizită de o jumătate de zi a centrului istoric al Madridului, sub îndrumarea îndrumarea prof. Santos Garcia Álvarez și prof. Jaime de Hoz Onrubia, în continuare participanții alegând să descopere pe cont propriu, mai departe, bogăția culturii spaniole.

Descoperim Madridul, o faimoasă capitală europeană

Participarea românească în cadrul școlii de vară a fost asigurată de lector dr.arh. Beatrice Jöger cu conferința "Arhitectura populară românească" și subsemnata, care am prezentat comunicarea intitulată "Patrimoniul industrial în România - evoluție și viitor".

Clădirea Școlii Tehnice Superioare de Arhitectură a Universității Politehnice din Madrid

Ne bucurăm de legătura durabilă care s-a consolidat între ETSAM și UAUIM , între Madrid și București, pe făgașul firesc al unor culturi și mentalități milenare comune.

Codina Dușoiu
Asist.drd.arh. Codina Dușoiu

Atelierele de vară Româno-Spaniole: