Al patrulea atelier româno-spaniol de restaurare

11 septembrie 2009
Galicia-Boceguillas, 16-27 iulie 2009

Atelierele de vară româno-spaniole, desfășurate în parteneriat între Universitatea de Arhitectură și Urbanism ION MINCU și Școala Tehnică Superioară de Arhitectură de la Madrid, au devenit deja o tradiție, începând cu anul 2006, când cetatea săsească de la Dealu Frumos a găzduit primul dintre acestea, desfășurat la propriu și la figurat în condiții de pionierat. Oaspeții au avut atunci amabilitatea de a ne invita la ei pentru următorul atelier, și de atunci acestea se desfășoară anual, alternativ în România și Spania.

Anul acesta atelierul comun a fost un adevărat regal, pus la cale de partenerii noștri de la ETSAM (Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Madrid) și CIAT (Centro de Investigación para la Arquitectura Tradicional), care au dat posibilitatea de participare la nu mai puțin de 19 studenți și 5 cadre didactice ale Universității noastre. Atelierul a debutat cu o excursie în provincia Galicia, situată în nord-vestul Spaniei, aproape de Portugalia. Itinerariul a reconstituit parțial faimosul Camino de Santiago, vizitându-se orașele León, Burgos, Santiago de Compostela; iar în plus, în vecinătatea coastei cantabrice, La Coruña, Pontevedra și Padrón. Arhitectură veche, tradițională (s-a explicat modul de apariție și funcționare al celebrelor galerii vitrate coruñeze, pe care astăzi l-am integra în categoria ”gândirii ecologice”), meditație asupra regenerării centrelor istorice (au fost prezentate strategiile de intervenție și realizările urbane din Pontevedra și Padrón, chiar de către reprezentanții administrației locale și arhitecții specialiști în patrimoniu din aceste orașe), impunătoarele catedrale, palimpseste de o complexitate infinită, a căror decriptare nu se încheie niciodată (León, Burgos, Santiago), dar și o impresionantă arhitectură contemporană. Participanții români și spanioli au putut interacționa direct cu mai multe clădiri de referință ale arhitecturii noi, speciale prin măiestria integrării în sit, a folosirii materialelor și formelor locale, și care au în principal funcțiune culturală. Sunt de menționat în special două dintre acestea, construite după proiectul unor arhitecți de faimă internațională: Centrul de Artă Contemporană din Santiago (Álvaro Siza) și Centrul Contemporan din La Coruña (Arata Isozaki).

În continuare atelierul s-a mutat la Boceguillas (provincia Segovia), sediul Centrului de Investigație pentru Arhitectură Tradițională. Aici a început o serie de conferințe pe tema ”Arhitecturii fortificațiilor”, susținute de profesorii Școlii Tehnice Superioare din Madrid, cât și de profesorii invitați de la UAUIM, și deasemenea o serie de vizite în împrejurimi, la unele dintre obiectivele prezentate în cadrul conferințelor (Pedraza, Sepúlveda, Segovia – unde profesorul J.Manuel Merino de Cáceres a prezentat șantierul pe care îl conduce în cadrul Alcázar-ului, castelul-emblemă care domină orașul de pe promotoriul său de piatră).

Un eveniment impresionant a avut loc într-una din zilele atelierului: o petrecere-surpriză, câmpenească, pentru profesorul Javier de Cárdenas y Chávarri, un vechi prieten al României, care a împlinit în acest an rotunda și viguroasa vârstă de 70 de ani. Înconjurat de câteva generații de studenți, care au venit să îl felicite, de colegii săi de la ETSAM, de familia și de toți participanții la atelierul româno-spaniol, profesorul, neputând să își rețină emoția, a înțeles că este iubit pentru că și el, la rândul sau, de-a lungul a 70 de ani de viață, a dăruit enorm. Printre altele, nouă ne-a făcut cadou acest atelier minunat, pe care mulți dintre studenți l-au catalogat drept ”cea mai frumoasă excursie din viața lor…”

Ultima zi a fost dedicată mesei rotunde de final, moderate de profesorul David Rivera, care a propus spre dezbatere o temă extrem de incitantă: ”Zidul Berlinului – o fortificație concepută ca să nu poti ieși, iar nu ca să nu poți intra”. Au fost interpretate numeroase componente ale prezenței acestui obiect grav și unic de arhitectură (componenta simbolică, memorială, urbană etc.), iar participanții din România nu au putut să nu își amintească de apăsătoarea moștenire lăsata la noi de comunism.

Atelierul s-a încheiat însă cu o componentă practică: studenții au făcut chirpici și cărămizi nearse, presate la rece și au reparat și decorat un cuptor de pământ…pe care apoi l-au folosit la prepararea unor delicioase grătare, care împreună cu vinul rubiniu de Ribera del Duero au marcat încheierea unei experiențe de neuitat!

Participare spaniolă, cadre didactice:

Participare româna, cadre didactice:

Cu această ocazie semnalăm și apariția publicației bilingve care conține rezultatele celui de - Al treilea atelier de restaurare româno-spaniol (Iași, Suceava, Dealu Frumos, iulie 2008), a cărei apariție a fost sponsorizată de UAUIM și care va fi în curând disponibilă în librăria universității noastre.

Codina Dușoiu


Atelierele de vară Româno-Spaniole: