Recrearea în realitate virtuală a Muzeului Simu

Recrearea în realitate virtuală a Muzeului Simu și rememorarea altor victime ale demolărilor realizate în București în perioada comunistă (sesiunea de finanțare din Fondul Timbrul de Arhitectură gestionat de OAR 2019)

Proiect realizat de Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” prin Centrul Expozițional Documentar în parteneriat cu Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România, finanțat din Fondul Timbrul de Arhitectură

Despre proiect

Prin acest proiect propunem o conștientizare a demolărilor din perioada comunistă, precum și o contextualizare a patrimoniului dispersat al fostului Muzeu Simu. Proiectul recurge la lucrări din patrimoniul Muzeului Municipiului București, Muzeului Național de Artă al României și al Centrului Expozițional Documentar al UAUIM, precum și la câteva modele 3D preluate de la Muzeul Luvru, pentru a popula prima sală și peristilul muzeului reconstruit virtual.

Proiectul urmărește recuperarea memoriei colective prin documentarea unor clădiri sau zone demolate: Muzeul Simu, Biserica Enei, Cartierul Uranus, Calea Moșilor, Mânăstirea Văcărești.

Ne gândim totodată la semnificația demolărilor și la cea a Muzeului Simu. Zonele și anasamblurile demolate valorau mai mult decât suma părților lor. În cazul Muzeului Simu, valoarea sa nu se reducea la doar valoarea clădirii, sau a patrimoniului, ci includea și un mod de expunere, un mod de a vedea lumea (și arta) care decurgea din deviza lui Simu :„Nu doar pentru noi, ci și pentru alții”.


Rememorarea demolărilor prin expoziții, conferințe, tururi urbane a avut rolul de refacere a cadrului simbolic al Bucureștiului. Același rol l-a avut și reconstrucția Muzeul Simu, o clădire- simbol a Vechiului București, precum și numărul 3 al Caietelor Muzeului, dedicat acestui proiect.

Evenimente

Cu ajutorul partenerilor noștri am organizat următoarele evenimente:

Expoziția „Memoria arhitecturii: Mărturiile unor arhitecți despre Mănăstirea Văcărești” organizată de Muzeul Municipiului București în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu prin Centrul Expozițional Documentar.

Expoziția „În ochiul Ciclopului. Jurnal de campanie din Cartierul Uranus” organizată în parteneriat cu Biblioteca Academiei Române și cu Institutul Național al Patrimoniului, curatoriată de arh. Ioana Marinescu și Cristian Văraru.

Conferință de prezentare a proiectului susținută de arh. Ștefan Bâlici, arh. Irina Iamandescu și arh. Andreea Iosif.

Expoziția „Arhiva tuturor” organizată în parteneriat cu Grupul de inițiativă Casa Costa-Foru (instalație relizată de arh. Ioana Marinescu și Cristian Văraru).


Expoziția „Martorul dispărut. Amintiri cu Ansamblul Văcărești” realizată cu fotografii din arhiva Bibliotecii Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu.


Expoziția și conferința „Demolări 1980” realizată cu participarea și cu fotografiile prof. dr. arh. Ioan Lucăcel.


Tur ghidat în Cartierul Uranus: „Pe urmele prof. dr. arh. Ioan Lucăcel”, eveniment ce a avut loc joi, 24 octombrie 2019, Biserica Mihai Vodă, Ghid Cristian Văraru și Costin Gheorghe (Cartierul Uranus)


Expoziția „Mânăstirea Mihai-Vodă, un simbol al Bucureștilor” realizată cu fotografii din arhiva Bibliotecii Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu


Expoziția „Un museu pentru altă dată” realizată cu obiecte din cadrul Centrului Expozițional Documentar și fotografii din arhiva Muzeului Municipiului București și din biblioteca Muzeului Național de Artă a României.


Expoziția „Biserica Enei in memoriam” realizată cu fotografii din arhiva arh. Radu Ștefănescu, din arhiva Agerpres, arhiva Institutului Național al Patrimoniului și arhiva Centrului Expozițional Documentar.


Prezentarea și expoziția „Bucureștiul dispărut în perioada comunistă. Soarta orașului” susținută de prof. univ. dr. arh. Sorin Vasilescu și folosind fotografii personale realizate de acesta și prezentarea și expoziția "Mânăstirea Văcărești, între admirație și indiferență", susținută de arh. Alexandru Panaitescu și folosind fotografii personale realizate de acesta, au fost realizate în parteneriat cu Uniunea Arhitecților din România.

Expoziția și dezbaterea „Sinagogi și temple din București, în calea Victoriei Socialismului” a fost realizată în parteneriat cu Centrul pentru Studiul istoriei Evreilor din România – Wilhelm Filderman și Federația Comunităților Evreiești din România și curatoriată de Anca Tudorancea și arh. Costin Gheorghe. Vorbitori au fost: Anca Tudorancea, Cezar Buiumaci și arh. Costin Gheorghe.

Foto evenimente: Claudia Popescu, Valentin Popescu, Claudiu Maier, Costin Gheorghe.

Recrearea Muzeului Simu în realitate virtuală

Caietele muzeului nr. 3/2019 – număr dedicat proiectului

Rezultate

Rezultatele proiectului sunt disponibile pe:

Echipa

Contact: centru.expozitional@uauim.ro

Echipa de proiect:

Partenerii noștri:

Parteneri media: Agerpres, Arhitectura, Igloo, Zeppelin

Mulțumiri:

Ne găsiți la:

Pagina web a Centrului Expozițional Documentar: https://centrulexpo.uauim.ro/

Pagina Facebook: https://www.facebook.com/CentrulExpozitionalDocumentarUAUIM/

Contul de Instagram: https://www.instagram.com/muzeulscoliidearhitectura/

Contul de Sketchfab: https://sketchfab.com/muzeulscoliidearhitectura

Totul a fost realizat sub deviza lui Anastase Simu: „Nu numai pentru noi, dar și pentru alții”.