Atelier de Restaurare Româno-Spaniol

12 septembrie 2006

Dealu Frumos, București 9-20 iulie 2006

de asist.drd.arh. Codina Dușoiu

(Universitatea de Arhitectură și Urbanism ION MINCU, Escuela Tecnica Superior de Arquitectura de Madrid, Scuola di Specializzazione nel Restauro - Università La Sapienza, Roma)

Începând cu anul 2003, UAUIM a preluat în concesionare pe un termen de 25 de ani biserica fortificată săsească de la Dealu Frumos, aflată în plin centru al țării, la 5 km. de orașul Agnita, în care a creat Centrul de Studii pentru Arhitectură Vernaculară, al cărui director este în prezent conf.dr.arh. Sergiu Nistor.

Atelierul de restaurare româno - spaniol de la Dealu Frumos, inițiativă - pilot aflată la prima sa ediție, a pornit cu temeri (oare vor exista doritori?, vor fi ei motivati?, se vor mulțumi cu conditiile de cazare ale unui sat din inima Transilvaniei?), cu un buget restrâns (au răspuns apelului nostru OAR-Filiala București, firma Hidroproiect Design, fundatia Pro Patrimonio, care ne-a furnizat o interesantă documentație tipărită, firma 2mtdv care a realizat bannerul workshopului, bineînțeles UAUIM și nu în ultimul rând domnul Marcel Nemeti, administratorul Centrului de Studii pentru Arhitectură Vernaculară din Dealu Frumos, gazda noastră), dar și (ceea ce ne-a salvat!) cu un entuziasm imbatabil, de ambele părți ale Europei.

Fotografie de grup în fața cetății care ne-a găzduit timp de o săptămână.

Prin acest atelier ne-am propus:

  1. Să generăm o sursă de idei, proaspătă și fecundă, pentru soarta patrimoniului arhitectural săsesc din Transilvania. Rezultatul a fost peste așteptările noastre, studenții dând dovadă de multă implicare și profesionalism (în continuare prezentăm un rezumat al studiilor și proiectelor întocmite de ei).
  2. Să deschidem apetitul studenților pentru studiul aprofundat al problematicii de restaurare. În acest scop am căutat să aducem în fața lor personalități și specialiști ai acestui domeniu. Conferințele s-au succedat în paralel cu activitatea practică. Astfel atelierul nostru a fost gazda prezentării următoarelor comunicări științifice (pe care le menționăm în ordinea în care s-au desfășurat):
    • Hanna Derer (conf. dr. arh., UAUIM) - Prezentarea cetăților săsești din Transilvania
    • Mioara Lujanschi (director executiv, Fundația PRO PATRIMONIO) - Includerea priorităților de patrimoniu din zona satelor săsești în proiecte integrate
    • Ioan-George Andron (dr. cercetător, Muzeul Etnografic Brașov) - Aspecte ale arhitecturii vernaculare din Scheii Brașovului
    • Liviu Gligor (conf. dr. arh., UAUIM) - Implementarea strategiei GTZ în restaurarea unor obiective din orașul Sibiu
    • Javier de Cárdenas y Chavarri (prof.dr.arh., ETSAM) - Umiditate și fisuri în clădiri
    • Santos Garcia (prof..arh. - ETSAM) - Proiecte de locuințe sociale în regim de urgență în Sri Lanka și Nicaragua
    • Mihai Opreanu (lector drd. arh., UAUIM, ICOMOS) - Restaurarea bisericii și a cetății săsești din Moșna și alte proiecte de restaurare
    • Christoph Machat (dr., vicepreședinte ICOMOS Germania) - Patrimoniul arhitectural săsesc din Dealu Frumos și Sighișoara
    • Sergiu Nistor (conf. dr. arh., UAUIM, ICOMOS România) - Un patrimoniu în căutarea moștenitorilor: patrimoniul cultural săsesc din sud-estul Transilvaniei
  3. Să facem cunoscut patrimoniul transilvănean și pe cel românesc în general colegilor noștri de la celălalt capăt al Europei. În final, contactul lor cu acesta a fost mai viu și mai interactiv decât ne-am fi așteptat: studenții noștri s-au împrietenit cu țăranii și corturarii din Dealu Frumos, au întors fân, au muls vaca, s-au plimbat cu căruța - într-un cuvânt o sumă de activități imposibil de realizat într-o metropolă de 6 milioane de locuitori cum este Madridul!
prof.dr.arh. Javier de Cárdenas y Chavarri, marchiz de Prado Ameno la Dealu Frumos
De data asta nu i-a obligat nimeni! Au făcut practica în agricultură de capul lor!
La taifas, pe strada principală

Și pentru a demonstra că a face cultură e un gest autentic și universal, nu doar apanajul unor pretinși "aleși", ne-au onorat cu prezența două trupe de artiști - unii mai tineri (ansamblul de muzică și dansuri populare din Agnita, cu o componență care pornește de la vârsta de 7 ani!) și alții ceva, dar nu cu mult mai vârstnici (câțiva studenți la teatru în anul I la Universitatea Hyperion îndrumați de profesoara lor, nimeni alta decât apreciata actriță Rodica Mandache).

Dans popular din zona Sibiului
Cea mai tânără artistă

Le mulțumim și pe această cale, după cum mulțumim și invitaților menționați mai sus, ca și celor 15 studenți români, 12 studenți spanioli și celor două arhitecte masterande la Universitatea La Sapienza din Roma care și-au dat concursul la realizarea proiectelor pe care le prezentăm succint în continuare, care au avut la bază o tematică extrem de variată, încercând să acopere un spectru cât mai larg de aspecte legate de patrimoniul cultural al localității.


Echipa I. Rodrigo ALVAREZ, Cristina CHIRTAȘ, Laura MARINAS, Francisco MONTOYA, Cristina NICOLAESCU, Eduardo TAJUELO - Propunere de reabilitare a clădirii Școlii Germane și crearea unui traseu de vizitare al incintei cetății.

Deși aparent sunt două teme fără legătură între ele, echipa a arătat legătura de ordin compozițional, volumetric, funcțional care există între cetate și școală. S-a propus restaurarea acesteia cu funcțiunea de școală de restaurare - ateliere, venind în întâmpinarea intenției UAUIM de a amenaja aici niște ateliere în care să se întâlnească studenți bucureșteni cu cei ai Școlii de Restaurare de la Chaillot (Paris, Franța), în virtutea unei legături de acum bine fundamentată între cele două instituții.

În ce privește propunerea de amenajare a incintei cetății, aceasta este simplă, dar surprinzătoare, curajoasă, în același timp rezolvând problemele dificile de circulații între niște niveluri situate la cote arbitrare și aducând o notă personală proiectului.

Echipa II. Anne Marie GACICHEVICI, Lorenza NICOSIA (arh.), Mircea Nicolae STANCA - Piața Centrală din Dealu Frumos. Studiu și propuneri privind restaurarea frontului principal de clădiri al pieței.

Reproducem în atașament memoriul alcătuit de membrii echipei, ca parte a studiului realizat: echipa2.doc

Echipa III. Ana FERNANDEZ del Prado, Adrian IBRIC (arh.), Jaime RIPOLL Ruiz-Capillas, Miruna STOICESCU, Maite TORRES Villanueva - Centrul localității (piața centrală din) Dealu Frumos - reabilitare urbană.

Reproducem în atașament memoriul alcătuit de membrii echipei, ca parte a studiului realizat: echipa3.doc

Echipa IV. Berenice ARISTI, Francesca CONDÒ (m. arh.), Patricia GARCIA, Carmen NIEVES, Dan STROESCU - Casa Maurer - studiul unei gospodării săsești aflate în vecinătatea bisericii fortificate (1) - casa și studiul incintei

Reproducem în atașament memoriul alcătuit de membrii echipei, ca parte a studiului realizat: echipa4.doc

Echipa V. Alexandru CHIRU, Emil-Alexandru DINU-POPA, Cătălina GRIGORE, Daniela STĂNCIUCU - Casa Maurer - studiul unei gospodării săsești aflate în vecinătatea bisericii fortificate (2) - funcționarea incintei și anexele (grajduri, șură)

Această echipă a inițiat un studiu complementar echipei IV, ocupându-se de un studiu funcțional al incintei gospodăriei (care este de dimensiuni mari) și a studiat anexele cuprinse în aceasta, propunând soluții de refuncționalizare. Cităm câteva observații de patologie conținute în studiul lor: "apa se infiltrează printre țiglele acoperișului situate direct pe astereală, se impune ca intervenție de urgență înlocuirea țiglelor necorespunzătoare; prin capilaritate apa se infiltrează pe timpul iernii și la ploi foarte abundente, spre deosebire de casă și de poartă grajdurile nu au soclu de piatră, soluția propusă este un posibil dren de pietriș și pavaj cu bolovani de râu; iarna, când animalele locuiesc în grajd, se formează condens pe pereții interiori, putându-se deasemenea remarca grinzi și dușumele putrezite, se cere refacerea tencuielii pereților, folosindu-se una permeabilă, eventual pe bază de pământ."

Echipa VI. Alexandra BEJAN, Maria-Cristina BOGDAN, Mihail DUMITRIU, Helena FERNANDEZ Moriano, Irina PIENARU, Maria del Mar POMET - Comunitate - tradiții și viitor

Această echipă a realizat un studiu profund și sensibil al componentei etnografice a localității, a întocmit harta etnică a așezării, arătând situația de la ora actuală și de acum un secol, dar mai ales a conceput un film cu reale valențe cinematografice în care protagoniștii sunt chiar locuitorii Schönbergului: sași, români, corturari, rromi. Din păcate nu vă putem prezenta filmul lor, ci numai un memoriu cu câteva concluzii pe care le-au tras și cu câteva fotografii considerate reprezentative: echipa6.doc


Foto: Alexandra Bejan

Toți participanții și-au primit, pe data de 19 iulie, binemeritatele diplome care au fost înmânate în prezența domnului Prorector prof.dr.arh. Nicolae Lascu, în cadrul ceremoniei oficiale de închidere.

În urma succesului recunoscut al atelierului de restaurare de la Dealu Frumos s-a decis, la invitația oaspeților, că al doilea atelier româno-spaniol de restaurare va avea loc la Boceguillas, în provincia Segovia, unde Școala Tehnică Superioară de Arhitectură din Madrid deține un centru similar Centrului de Studii pentru Arhitectură Vernaculară de la Dealu Frumos.

Articol de: asist.drd.arh. Codina Dușoiu
Organizatori: asist.drd.arh. Codina Dușoiu, lector dr.arh. Beatrice Jöger
cu ajutorul: arh. Iuliana Bucurescu, stud.arh. Cristina Chirtaș, arh. Adrian Ibric, stud. arh. Miruna Stoicescu


Atelierele de vară Româno-Spaniole: