Workshop “West Side Flower Fest” – Amenajare grădini tematice

Desfășurare 26 aprilie - 11 iunie 2023, termen limită înscrieri 25 aprilie 2023

Publicat 21 aprilie 2023, actualizat 12 iunie 2023

Prezentare CA WS Flower Fest.pdf (24 MB)

12 iunie 2023

Evenimentele reușite se realizează cu oameni pasionați de ceea ce fac, care lucrează complementar, în echipă, având încredere și respect profesional reciproc.

De o asemenea experiență am avut parte la West Side Flower Fest. Peisagiștii de la ADPDU Sector 6 au fost trup si suflet alături de noi pentru a realiza împreună grădinile de care locuitorii Bucureștiului s-au bucurat în week-end-ul 9-11 iunie 2023.

Așa arată un model de colaborare de succes între universități și administrațiile publice locale, în beneficiul tuturor cetățenilor. Acolo unde există deschidere și inițiativă din partea administrațiilor publice locale și a edililor, alături de o echipă competentă, se pot face proiecte și evenimente elegante, de calitate.

Inspirați de colaborarea cu Urban Landscapes Romania-Dutch Green solutions for high-quality life, am reușit să implicăm studenții UAUIM în realizarea unor grădini creative și cu spijinul Primăriei Sectorului 6 să participăm la un eveniment de succes!

Iată și câteva date la finalul evenimentului care a adunat la un loc peste 100.000 de vizitatori:

Workshopul studențesc - Grădini Tematice a fost organizat de 5 cadre didactice ale Facultății de Urbanism: coordonator workshop - Sorina Rusu; îndrumare: Cristina Enache, Mara Nicolaescu, Alexandra Dulvăr, Lavinia Luparu.

Alături de noi au fost 4 peisagiști de la Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6: șef serviciu peisagistică - Andrei Kerekeș, Ioana Țică, Andrada Manoliu, Ioana Tache și peste 50 de angajați care au ajutat la implementarea proiectelor.

La workshop au participat 39 de studenți după cum urmează:

Proiectele de grădini tematice au fost concepute în echipe de câte 4-5 studenți, în decursul a 3 luni și implementate în 3 zile, în felul acesta studenții având parte de un exercițiu didactic complet.

Din totalul de 13 grădini tematice, dintre care 3 realizate de peisagiștii ADPDU Sector 6, cele 10 ale studenților noștri au intrat în competiția pentru cea mai apreciată grădină de către locuitori.

Andrei, Diana, Codrin și Francesca fac parte din echipa care a primit cele mai multe voturi din partea vizitatorilor pentru Grădina Biodiversității.

Din cele 56.600 de voturi acordate de cei care au votat proiectele, 28.585 s-au dus către echipa lor. Au avut și o strategie de promovare bine pusă la punct, și-au făcut filmulețele și prezentarea pe Facebook, în timp ce implementau proiectul.

Grădina Comunitară, cea cu panoul dorințelor, a ieșit pe locul 2, cu 8.973 de voturi, iar pe 3, Grădina Ascunsă, cu 6.360. Și ea a avut un concept inedit care a fost apreciat de public.

De asemenea, la West Side Flower Fest, am participat la Conferința "Biodiversitate și sustenabilitate în Sectorul 6”, desfășurată în cadrul săptămânii verzi a Comisiei Europene.

Acolo am susținut două prelegeri foarte interesante:

Mulțumiri organizatorilor festivalului, Primăriei Sectorului 6 și vizitatorilor care au apreciat creativitatea noastră, plantele superbe furnizate de sponsori și grădinile tematice inspiraționale!

Referințe eveniment West Side Flower Fest:

6 iunie 2023

Grădini tematice în cadrul West Side Flower Fest

În perioada lunilor aprilie - iunie 2023 studenții din anii I, II, III și IV din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” au participat la un atelier de lucru pentru realizarea unor proiecte de mini-grădini tematice care vor fi implementate în cadrul West Side Flower Fest.

În urma workshopului au rezultat 10 grădini tematice de care vă veți bucura în cadrul festivalului: grădina terapeutică, grădina de plante perene, grădina alpină, grădina ascunsa, grădina biodiversității, grădina comunitară, grădina verticală, grădina din balcon, grădina mozaic, grădina zen. Fiecare grădină, cu o dimensiune de aprox. 25 mp are propriile caracteristici și elemente de design care o fac unică. Proiectele de amenajare peisagistică găzduiesc câte un tablou/sculptură/instalație, realizate de artiști plastici în cadrul inițiativei Asociației Alucro de promovare a reciclării și a refolosirii într-un mod inedit a dozelor din aluminiu.

La workshopul studențesc organizat de 5 cadre didactice ale Facultății de Urbanism în colaborare cu ADPDU Sector 6, au participat 39 de studenți ai UAUIM, de la programele: Amenajarea și Planificarea Peisajului; Planificare și Proiectare Urbană; Arhitectură. Grădinile tematice temporare vor fi implementate, în cadrul festivalului, cu sprijinul ADPDU S6, al sponsorilor și al producătorilor de plante și materiale de grădinărit.

Grădinile tematice sunt concepute și amenajate în jurul unui anumit subiect, iar acestea pot fi create pentru a reflecta o cultură, o perioadă istorică, un stil de design sau o pasiune personală. Ele pot fi amenajate în curtea de acasă, în parcuri publice sau în spațiile comerciale. Beneficiile grădinilor tematice includ: creșterea valorii estetice a proprietății, crearea unui spațiu de relaxare și meditație, îmbunătățirea calității aerului și a mediului înconjurător și promovarea biodiversității. Pentru a crea o grădină tematică, este important să se ia în considerare tema aleasă, caracteristicile solului și climatului local, precum și bugetul disponibil. Este recomandat să se consulte un specialist peisagist pentru a obține cele mai bune rezultate.

Vă invităm să vă bucurați de grădinile tematice din cadrul West Side Flower Fest și să votați până sâmbătă, 10 iunie, proiectul preferat la: https://forms.gle/9PAKA3UvcWD618s59

Galerie foto proiecte:

Parteneri eveniment:

Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Facultatea de Urbanism
https://www.uauim.ro/facultati/urbanism/

Primăria Sectorului 6
https://www.primarie6.ro/premiera-in-romania-la-west-side-flower-fest-aranjamente-gigant-gradini-tematice-si-senzoriale-rochie-din-1-000-de-trandafiri-reciclabili/

Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6
https://adps6.ro/adp_primariesector6/home

Asociația Alucro
https://alucro.ro/

Can Art&Design Festival (CADF)
https://www.canartdesignfestival.ro/

Sustinut de EveryCanCounts – https://everycancounts.eu/
Logo EveryCanCounts

27 aprilie 2023

Miercuri, 26 aprilie 2023, orele 12:30, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” a avut loc lansarea Workshopului “West Side Flower Fest” – Amenajare grădini tematice.

Evenimentul este organizat de Facultatea de Urbanism - UAUIM împreună cu Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6.

La lansarea workshop-ului au participat:

La atelierul de lucru interdisciplinar, pentru realizarea unor proiecte de mini-grădini, s-au înscris studenți ai UAUIM din anii II, III și IV de la programele: Amenajarea și Planificarea Peisajului - FU, Proiectare si planificare urbana - FU, Arhitectură - FA

West Side Flower Fest se va desfășura în perioada 9-11 iunie 2023 în Parcul Drumul Taberei și este un festival dedicat florilor și plantelor care dau culoare vieții, o îmbunătățesc, și care ne ajută să creăm spații verzi sustenabile în mediul urban.

În cadrul acestui festival, workshop-ul studențesc interdisciplinar are drept scop realizarea unor proiecte de mini-grădini care se vor implementa, în zone din cadrul parcului, stabilite anterior evenimentului.

Parteneri eveniment:

21 aprilie 2023

Partea de vest a Bucureștiului a devenit un punct de atracție pentru organizarea unor evenimente remarcabile, în aer liber. Sub egida West Side, Primăria Sectorului 6 organizează un eveniment în premieră, în săptămâna verde europeană (EU Green Week): West Side Flower Fest.

West Side Flower Fest se va desfășura în perioada 9-11 iunie 2023 în Parcul Drumul Taberei și este un festival dedicat florilor și plantelor care dau culoare vieții, o îmbunătățesc, și care ne ajută să creăm spații verzi sustenabile în mediul urban.

În acest context, FU-UAUIM împreună cu ADPDU Sector 6 organizează un workshop studențesc interdisciplinar pentru realizarea unor proiecte de mini-grădini care se vor implementa în cadrul festivalului, în zone din cadrul parcului, stabilite anterior evenimentului.

Participanți

Echipele vor fi formate din colective de 2-4 studenți.

Condiție de participare: fiecare echipă va avea în colectiv cel puțin un student al secției Amenajarea și Planificarea Peisajului.

Înscriere valabilă pentru studenți, indiferent de specializare sau program.

Mod de desfășurare workshop

Etapa 1 (26,27,28 aprilie)

Etapa 2 (10, 11, 12 mai)

Etapa 3 (8, 9,10,11 iunie)

Înscrieri până pe 25 aprilie 2023, prin completarea online a formularului:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfj9Jk4_yWkzVcUFOyUug3X3n6SKJ5a7Cjlczlv9LPHYKeNhw/viewform

Selecția participanților se va realiza în baza motivării (transmise prin formularul de înscriere), în limita a 30 de locuri disponibile.