Înscriere la atelierele B-LAB

27 octombrie 2015

Termen limită 15 noiembrie 2015
Locul desfășurării: București și Brăila
Perioada: noiembrie 2015 – martie 2016
Număr de locuri: 12 locuri pentru studenți de la urbanism și peisagistică și 6 locuri pentru studenți de la arhitectură.

Facultatea de Urbanism invită studenții UAUIM din anii mari și de la master (urbanism, peisagistică și arhitectură) să se înscrie la Atelierele B-LAB

Atelierele continuă activitățile începute în aprilie 2015 în cadrul proiectului „LABORATOR BRĂILA - Abordări alternative ale periferiilor urbane în cadrul unui oraș cu creșterea stagnată (B-LAB)” o cooperare între UAUIM-Facultatea de Urbanism și Bergen School of Architecture (BAS). În cadrul atelierelor vom organiza o expoziție acompaniată de un seminar internațional pornind de la atelierul de vară condus de BAS în cadrul aceluiași proiect.

Mai multe detalii despre aceste activități găsiți în broșura atelierului și în comunicatul de presă:

Înscrierea se face online completând FORMULARUL până la 15 noiembrie 2015.

Proiectul este anunțat pe websiteul UAUIM la secțiunea „Laborator Brăila”: https://www.uauim.ro/cercetare/b-lab/

Rezultatele proiectului vor fi promovate pe websiteul dedicat: www.urbanmarkers.ro și în publicația proiectului.

Înscrierea este gratuită. Vor fi acoperite costurile de deplasare și cazare la Brăila, precum și o parte din materialele folosite în cadrul atelierului.

Program orientativ:

Despre proiect:

„LABORATOR BRĂILA – Abordări alternative ale periferiilor urbane în cadrul unui oraș cu creșterea stagnată (B-LAB)” este o cercetare interdisciplinară a condițiilor de declin și criză trăite de multe orașe ale Europei de astăzi, în particular exemplificată prin orașul Brăila din România.

Proiectul se concentrează pe Brăila (un oraș post-industrial, cu economia și populația în declin) ca studiu de caz principal și laborator urban. Acesta caută să identifice noi modalitati de punere în valoare a diversității capitalului de urbanitate pe care orașul îl are dincolo de aspectele statistice economice și demografice, reprezentat de resurse locale, imediate, camuflate în cotidian âi din capacitatea utilizării lor creative de catre locuitorii inșiși.

Laboratorul se constituie din punerea în evidență a relației directe dintre câmpul de lucru (Brăila) și implicarea comunităților locale, a instituțiilor și indivizilor, pentru a construi noi perspective și abordări arhitecturale care ar putea defini evoluția viitoare a orașului.

Proiectul este inițiat de Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – Facultatea de Urbanism (UAUIM-FUP) în parteneriat cu Școala de Arhitectură din Bergen (BAS) și cu sprijinul Primăriei Municipiului Brăila.

Proiectul este alcătuit din următoarele activități principale, dintre care majoritatea relaționate la diferite cursuri de învățământ din ambele instituții și au în vedere teme comune derivate din contextul proiectului:

  1. Cercetarea inițială / (relaționată cu un curs de master ținut la BAS) / Primăvara 2015
  2. Atelier de vară / (expoziție și intervenție urbană conduse de către BAS) / Vara 2015
  3. Atelier de primăvară / (relaționat cu un curs de master ținut la UAUIM) / Primăvara 2016
  4. Masă rotundă internațională și seminar / Vara 2016
  5. Publicație (carte și website) / Vara 2016

Parteneri

Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) este principala și cea mai veche instituție universitară din România dedicată domeniului arhitecturii. Continuă o lungă tradiție de învățământ superior de arhitectură, cu începutul în cea de-a doua jumătate a secolului XX, puternic legat de dezvoltarea României moderne și a noilor sale structuri culturale. De 16 ani, Facultatea de Urbanism UAUIM susține un contact permanent cu realitatea urbană românească prin implicarea directă în viața urbană și prin cooperarea academică internațională.

Bergen Arkitekthøgskole (BAS) a fost înființată ca alternativă educațională la școlile de arhitectură de stat ale Norvegiei, în 1986. De atunci, programul a dezvoltat o tradiție spre o arhitectură orientată către social ce se conectează cu realitate prin experiment, atitudini de colaborare și proiecte practice în ceea ce privește dezvoltarea spațială. Această abordare este adesea influențată de domenii complementare de studiu cum ar fi antropologia sau economia. Cursurile diverse, atelierele și evenimentele ținute de-a lungul anilor în Norvegia, dar și în alte țări de pe Glob, au stat la baza unei relații active și deschise între educația și practica de arhitectură, fiind simultan în legătură cu un specificul local contemporan și cu o societate globală.

Echipa proiectului Laborator Brăila: Angelica Stan (UAUIM), Cristian Ștefănescu (BAS), Cătălina Ioniță (UAUIM), Irina Pața (UAUIM), Afrodita Someșan (UAUIM)