B-LAB

Publicat 10 august 2015, actualizat 11 iulie 2016

LABORATOR BRĂILA - Abordări alternative ale periferiilor urbane în cadrul unui oraș cu creșterea stagnată (B-LAB) este un proiect al Facultății de Urbanism din UAUIM în parteneriat cu Bergen School of Architecture (BAS) și cu sprijnul Primariei Brăila.
Detalii: www.uauim.ro/cercetare/b-lab/ și www.urbanmarkers.ro

21-22 iulie 2016

Comunicat de presa B-LAB 21-22 iulie 2016.docx

Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, prin Facultatea de Urbanism (www.uauim.ro), în parteneriat cu Bergen School of Architecture www.bas.org și cu sprijnul Primăriei Brăila au plăcerea de a vă invita în zilele de 21 și 22 iulie 2016 la vernisajul expoziției „LABORATOR BRĂILA: explorări urbane, tactici, acțiuni” și la Masa Rotundă Internațională organizate în incinta Muzeului Național de Artă Contemporană din Bucuresti (MNAC, etaj 4), ca parte integrantă a proiectului “LABORATOR BRĂILA - Abordări alternative ale periferiilor urbane în cadrul unui oraș cu creșterea stagnată (B-LAB)”, din Programul PA17RO13 - Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural European, finanțat prin Mecanismul Financiar SEE - 2009-2014. Evenimentele sunt conexe expoziției - gazdă „Shrinking Cities in Romania”, aflată pe simezele MNAC, etaj 3.

26-29 mai 2016

Actualizare 2 iunie 2016: Comunicat de presă post-event „Eveniment urban: Brăila ACT&REACT” și „Revitalizarea stației de tramvai Albina din Brăila”:
comunicat de presa-post event B-LAB mai 2016.doc

Eveniment urban: Brăila ACT&REACT

Comunicat de presa-eveniment fabrica de bere.doc

Vă invităm în perioada 26-28 Mai 2016 în incinta fostei Fabrici de Bere Muller, unde va avea loc evenimentul urban intitulat Brăila ACT&REACT, o acțiune inedită dedicată tuturor brăilenilor, ce va cuprinde ateliere de lucru, activități artistice și proiecții în aer liber. Atât atelierele de lucru, cât și activitățile artistice vor fi realizate cu sprijinul și directa contribuție a elevilor Liceului de Artă „Hariclea Darclée” și ai Școlii Populare de Artă „Vespasian Lungu” din Municipiul Brăila. Se vor construi și expune mici elemente de mobilier urban, instalații de iluminat din materiale reciclabile și se va realiza un street-art graffiti.

Evenimentul are ca principal scop re-activarea spațiului aferent fostei Fabrici de Bere Muller prin implicarea locuitorilor, având atât un rol recreativ, cât și unul educativ. Ideea și agenda de lucru aparțin echipelor de studenți ai Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, aceștia fiind direct implicați în organizarea și realizarea evenimentului urban Brăila ACT&REACT.

Atelierele de lucru vor avea loc în primele două zile (26-27 Mai 2016), împreună cu elevii Liceului de Artă „Hariclea Darclée, iar în cea de-a treia zi – 28 Mai 2016, începând cu ora 16:30 – vor avea loc reprezentații artistice (piesă de teatru realizată de elevii Liceului de Artă „Hariclea Darclée”, muzică și dans realizate de elevii Școlii Populare de Arte „Vespasian Lungu”, reprezentație muzicală și expoziție a lucrărilor elevilor Liceului de Artă „Hariclea Darclée”) și proiecții în aer liber.

Revitalizarea stației de tramvai Albina din Brăila

Comunicat de presa-statia de tramvai.doc

Vă invităm în perioada 28-29 mai 2016 la acțiunea revitalizare a stației de tramvai Albina din Brăila, pe linia de tramvai 24 (strada Grigore Alexandrescu), prin realizarea unei instalații verzi cu ajutorul plantelor și al materialelor reciclate. Studenți ai Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București (o parte dintre ei chiar brăileni), cu specializări în Peisagistică, Urbanism și Arhitectură, îmbunătățesc aspectul acestei stații de tramvai, utilizând un minim de resurse și atrăgând atenția asupra potențialului de dezvoltare al micro-spațiilor urbane de acest tip.

Acțiunea are ca scop stimularea spiritului comunitar local și a initiațivei civice, în sensul recuperarii și utilizării creative a spațiului urban, cu implicarea directă și nemijlocită a locuitorilor orașului. Actiunea propusă de echipa de studenți ai UAUIM mizează pe contribuția adusă de locuitori la realizarea acestui proiect, prin donarea de plante și a unor materiale reciclabile.

Inițiatorii proiectului vor fi prezenți în stația de tramvai, lucrând la punerea în aplicare a ideilor, în zilele de 28 și 29 Mai 2016, între orele 10:00 – 18:00.

3-4 decembrie 2015

Expoziție și seminar deschis

comunicat-de-presa-B-LAB-dec-2015.pdf

Actualizare 8 decembrie: comunicat-de-presa-B-LAB-dec-2015-post-event.pdf

Expoziție: Locul acesta este chiar bun. Brăila - 10 abordări arhitecturale

Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, prin Facultatea de Urbanism (UAUIM-FU), în parteneriat cu Bergen School of Architecture (BAS) și cu sprijnul Primăriei Brăila, au plăcerea de a vă invita în perioada 3-4 decembrie 2015 în holul central al Universității „Ion Mincu” unde va avea loc vernisajul expoziției “Locul acesta este chiar bun. Brăila - 10 abordări arhitecturale”. Expoziția reiterează rezultatele atelierului de vară condus de BAS, finalizat printr-un eveniment public de activare urbană și dezbatere publică, susținut cu ajutorul unui obiect-simbol re-interpretat- (deja celebrul) garaj - pavilion instalat pe faleza Dunarii.

Urmând o logică similară, expoziția care va avea loc în holul UAUIM va cuprinde rezultatele studiului echipei de studenți masteranzi și coordonatori ai Școlii de Arhitectură din Bergen, privitor atât la potențialul ignorat al orașului Braila, cât și la diversele modalități arhitecturale de abordare a dezvoltării urbane pornind de la realitățile imediate ale sitului, utilizând resursele locale ieftine și creativitatea locuitorilor.

Seminar: Good Places in Shrinking Cities

Totodată, în data de 4 decembrie 2015, între orele 12:30-16:30, în Sala de Consiliu a UAUIM sunteți invitați la seminarul deschis cu tema "Good Places in Shrinking Cities", ce va lansa workshopul studențesc exploratoriu organizat pentru studentii UAUIM în specializările urbanism, arhitectură și peisagistică. Seminarul își propune să dezbată modul în care poate fi exploatat potențialul urban local din orașe care se confruntă cu situații de declin demografic, sărăcie și periferizare.

Acest eveniment face parte din proiectul B-LAB.

10 august 2015

Ridicarea unui garaj prefabricat pe faleza Dunării atrage atenția asupra potențialului ascuns al realității urbane românești

Expoziția “This place is pretty good” – 9 abordări arhitecturale (în cadrul proiectului B-LAB)

În seara de luni 3 august 2015, brăilenii care s-au plimbat pe faleză înspre Moara Violatos au descoperit cu uimire o expoziție inedită intitulată “This place is pretty good” care a prezentat 9 proiecte studențești și în cadrul căreia a fost inaugurat un pavilion pe malul Dunării. Pavilionul, un garaj prefabricat ridicat pe patru piloni, a atras atenția trecătorilor, a născut întrebări și a ținut prima pagină a ziarelor locale zile la rând. Prin reutilizarea și repoziționarea acestui obiect construit cotidian, autorii au atras atenția asupra valorilor ascunse ale orașului Brăila în particular și a orașelor românești în general, conturând totodată un spațiu nou și deschis utilizărilor diverse și spontane pe faleza Dunării.

Explorând potențialul latent al situațiilor particulare întâlnite în Brăila precum: potențialul creativ al locuitorilor, patrimoniul nevalorificat al perioadei comuniste, forme noi de micro-urbanism, abundența fondului construit neutilizat rezultată din contracția economică și demografică etc., un grup internațional de studenți și profesori și-a propus realizarea unei intervenții urbane care să transpună în realitate construită relația controversată a sferei publice cu cea privată prin ridicarea, atât fizică, cât și simbolică a unui garaj prefabricat din beton pe faleză. Astfel ridicat, garajul a devenit din spațiu privat un spațiu public, un loc al orașului, o infrastructură pregătită pentru activități variate. Chiar în seara inaugurării pavilionul din garaj găzduind, deja: o expoziție despre oraș, un stand de mici și bere, un țarc de pepeni și multe discuții.

Un pavilion sau un monument? Un far sau un acoperiș? Un garaj pe o masă? Expoziția intitulată “This place is pretty good” a sărbătorit modul în care, pretutindeni în oraș, brăilenii folosesc spații private sau privatizate, precum garajele sau curțile blocurilor, pentru a socializa.

Apărut în anii 90, garajul prefabricat din beton a devenit loc de exprimare a inițiativei private, prin instaurarea unui mod propriu de gospodărire a spațiului public, evidențiind în acest fel atât nevoia de organizare a spațiului cât și potențialul creativ și diversitatea benefică a gesturilor individuale.

Ridicat pe faleză, garajul generează un spațiu care poate fi folosit într-un mod spontan, ca un stand de pepeni, pentru umbra pe care o lasă, poate trezi curiozitatea trecătorilor sau poate, pur și simplu, să se piardă printre acoperișurile construcțiilor de pe faleză, devenind invizibil. 

Garajul cu numărul 11, stă pe malul Dunării la jumătatea distanței între centrul civic (Palatul Prefecturii) și centrul istoric (Piața Traian), oferă acoperiș trecătorilor și se constituie într-un popas pe faleză.

Ne place ideea că un obiect mundan și simplu precum garajul prefabricat din beton poate reprezenta, monumental, inițiativa privată răspândită în spațiile urbane periferice și implicit a impactului social al acesteia.

Garajul ridicat spune povestea spațiilor periferice cu centralitate socială cotidiană, valabilă pentru orașe românești, articulând-o într-o discuție globală despre inițierea și susținerea de procese participative ca mod lucru în arhitectură și urbanism.

Informații suplimentare despre cele 9 + 1 proiecte:
extra info This place is pretty good.pdf

Expoziția “This place is pretty good” – Brăila – 9 abordări arhitecturale a fost concepută de o echipă internațională de îndrumători și studenți de la Bergen Arkitekthøgskole (BAS), Norvegia și Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” – Facultatea de Urbanism (UAUIM) din București, cu sprijinul Primăriei Municipiului Brăila în cadrul atelierului de vară desfășurat la Brăila în perioada 22 iulie – 5 august 2015. După (1) scurtă cercetare și curs de master la Bergen, acest (2) atelier de vară condus de BAS este o a doua etapă a proiectului “LABORATOR BRĂILA - Abordări alternative ale periferiilor urbane în cadrul unui oraș cu creșterea stagnată (B-LAB)” care abordează interdisciplinar o problemă importantă astăzi pentru orașele europene plecând de la înțelegerea contextului local - Brăila, oraș care, în ciuda unor procese ce indică un declin economic și demografic, este posesorul unui capital difuz de urbanitate, meritând a fi descoperit și pus în valoare. Proiectul va continua cu (3) ateliere de toamnă conduse de UAUIM, (4) masă rotundă internațională cu expoziție și (5)publicația proiectului. Toate activitățile sunt deschise studenților BAS și UAUIM de la urbanism, peisagistică și arhitectură și vor implica experți recunoscuți în domeniu. Mai multe informații despre proiect, în curând, pe www.urbanmarkers.ro

3 august 2015

This place is pretty good
Brăila - 9 abordări arhitecturale

Luni, 3 August, ora 19:00
Faleza Dunării, Brăila, România (între Primărie și strada Împăratul Traian)

Bergen Arkitekthøgskole (BAS), Norvegia, împreună cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” – Facultatea de Urbanism (UAUIM) din București, cu sprijinul Primăriei Municipiului Brăila, au plăcerea de a vă invita, luni, 3 august, la expoziția: “Locul acesta este chiar bun. Brăila - 9 abordări arhitecturale”.

Explorând forme de capital operațional cu potențial și abordând orașul ca pe un câmp de operațiuni, un grup internațional de studenți și profesori propune abordări arhitecturale ale Brăilei - oraș post-industrial, post-comunist cu declin economic și demografic. Atât din atelierul de la Bergen cât și de la fața locului, aceștia au explorat potențialul latent al situațiilor particulare întâlnite precum: potențialul creativ al locuitorilor, patrimoniul nevalorificat al perioadei comuniste, forme noi de micro-urbanism, abundența fondului construit rezultată din contracția economică și demografică, etc.

Acțiunea directă asupra locului prin intervenția construită, prin inițierea și susținerea de procese participatorii, prin interviuri sau prezentări sunt modurile în care abordările arhitecturale au fost testate și calibrate în cadrul unui proces dialectic de descoperire a strategiilor “cum să …”, bazat pe “performance” ca mod de a gândi și de a face arhitectură.

Concepută în două părți, expoziția prezintă rezultatele cursului de master “Brăila Laboratory. In search of architectural approaches within a shrinking city” și ale atelierului de vară din perioada 22 iulie-5 august de la Brăila condus de Bergen Arkitekthøgskole: pavilion pe faleză. Conceput într-un format deschis, evenimentul reprezintă totodată lansarea proiectului “LABORATOR BRĂILA - Abordări alternative ale periferiilor urbane în cadrul unui oraș cu creșterea stagnată (B-LAB)”.


Bergen Arkitekthøgskole (BAS) a fost înființată în 1986 ca alternativă la școlile publice de arhitectură din Norvegia. De atunci s-a axat pe dezvoltarea unui program de educație în arhitectură cu orientare socială, devenit tradițional, orientat spre producția spațială prin abordări experimentale, practice și colaborative ale realității. Această abordare este, adesea, influențată de domenii de studiu complementare precum arta, antropologia și ecologia. Multiple cursuri, ateliere și evenimente găzduite de-a lungul anilor în Norvegia și în țări din lumea întreagă, au constituit baza dezvoltării unei relații deschise între educația și practica de arhitectură simultan în societatea locală și globală contemporană.

Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) este cea mai veche și cea mai importantă instituție academică de profil din România. Aceasta continuă o lungă tradiție în învățământul superior de arhitectură, instituirea ei, în cea de-a două jumătate a secolului al XIX-lea, fiind puternic legată de dezvoltarea României moderne și de organizarea noilor sale structuri culturale. De 16 ani Facultatea de Urbanism din cadrul UAUIM își asumă susținerea unui contact permanent cu realitatea urbană românească prin implicarea directă atât în viața urbană cât și în cooperarea academică internațională. www.uauim.ro

LABORATOR BRĂILA - Abordări alternative ale periferiilor urbane în cadrul unui oraș cu creșterea stagnată (B-LAB)” abordează interdisciplinar o problemă importantă astăzi pentru orașele europene plecând de la înțelegerea contextului local - Brăila, oraș care, în ciuda unor procese ce indică un declin economic și demografic, este posesorul unui capital difuz de urbanitate, meritând a fi descoperit și pus în valoare. Mai multe informații despre proiect, în curând, pe www.urbanmarkers.ro

Proiect finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României.