Proiect finanțat de UEFISCDI în urma competiției PCE - Proiecte de Cercetare Exploratorie 2021, prin PNCDI III, sub-programul P4 Cercetare fundamentala si de frontiera, Acord de grant nr. PN-III-P4-PCE-2021-0609.
Durata proiectului: 30 de luni: 2 iunie 2022 - 31 decembrie 2024
Director de proiect: Cercetător științific dr. arhitect Maria Boștenaru-Dan
Abstract
Proiectul propune să transforme colecția de fotografii de clădiri din prima jumătate a secolului al XXlea (Art Nouveau și Modernism în Europa), care s-a format în urma a peste 30 de ani de călătorii de studiu, într-o bază de date, răspunzând la ipoteza de cercetare privind cum se răspunde la hazardurile de cutremur, inundație și incendiu tinând loc de cultura locală a diferitelor țări Europene, pentru clădiri dintr-o perioadă când stilurile de arhitectură erau deja mondiale. În acest scop se vor aplica metode ale științelor umaniste digitale precum analiza de imagine (inclusiv analiză volumetrică arhitecturală) și cartare. În afară de cartarea care ia forma și a story maps, fiind astfel în dialog cu metode literare de analiză a relației dintre tradițional și modern în perioade de criză, se vor crea expoziții online. Subiectul este inovativ întrucât numai recent rolul științelor umaniste în domeniul istoriei și istoriei artei a început să trateze problema catastrofelor, urmând științelor sociale care au pătruns în acest domeniu al ingineriei și științelor naturii. În acest scop se vor lua în considerare criterii de evaluare dezvoltate ținând cont de deciziile care se pot lua pentru a prioritiza intervenții de consolidare în funcție de poziția geografică a clădirilor. Astfel, sunt importante metodele de analiză filozofică a materialelor și istoria tehnicii acestor obiecte de arhitectură, a teoriei formei din perioada respectivă, dar și fenomenologia și filozofia lui Deleuze.
Domeniu și areale de cercetare
- Domeniul principal
- SH. ȘTIINȚE SOCIALE ȘI UMANISTE
- Subdomeniu
- SH5. Culturi și producție culturală: literatură, filologie, studii culturale, studiul artelor, filozofie
- Areale de cercetare
- SH5_12. Modelare computațională și digitalizare în sfera culturală
- SH5_6. Istoria artei și arhitecturii, cercetarea bazată pe arte
- SH5_8. Studii culturale, identități și amintiri culturale, moștenire culturală
Echipa
- director de proiect – cercet. șt. dr. arh. Maria Bostenaru Dan
- cercetator senior – prof. habil. dr. arh. Cerasella Craciun
- cercetator postdoc – cercet. șt. dr. arh. Mara Popescu
- cercetator postdoc – cercet. șt. dr. arh. Adrian Ibric
Etape, obiective și activități
Etapa 1 (2022)
Obiectiv 1: Îmbunătățirea rezilienței la dezastre, inclusiv schimbările climatice, prin îmbunătățirea înțelegerii impactului măsurilor luate; prin dezvoltarea unor metode adecvate cadrului geografic în care clădirile curentelor internaționale, precum clădirile Art Nouveau și moderniste, ar fi putut adopta o abordare arhitecturală similară, nesocotind astfel propriul context sau nevoi.
Act 1.1 - Lansarea proiectului și realizarea și lansarea sitului în calitate de milestones.
Act 1.2 - Documentare: Cercetare de bibliografie cu privire la bazele de date digitale de umaniste existente în domeniul hazardelor naturale.
Act 1.3 - Documentare pe teren
Act 1.4 - Documentare: Acces la infrastructură (arhive pentru a investiga planurile de construcție atunci când este posibil la nivel internațional)
Etapa 2 (2023)
Obiectiv 1 continuat: Îmbunătățirea rezilienței la dezastre, inclusiv schimbările climatice, prin promovarea a 4 măsuri diferite de consolidare pentru fiecare tip de dezastru (cutremur, inundație, incendiu) adecvate zonei geografice respective.
Obiectiv 3: Dezvoltarea unei baze de date cu modele de consolidare durabilă care pot fi implementate diferit în 23 de țări/50 de orașe din Europa: AT (Viena), BE (Anvers/Bruxelles), BG (Baltchik), HR (Zagreb), CZ (Brno/Praga) , DK (Copenhaga), EE (Tallinn), FIN (Helsinki), FR (Paris), DE (Berlin/Darmstadt/Dessau/Hamburg/ Karlsruhe/Postdam), GR (Atena), HU (Budapesta), IR (Dublin), IT (Cernobbio/Como/ Genova/Milano/Napoli/Roma/San Pellegrino Terme/Stresa), LV (Riga), NL (Amster-dam/Utrecht), PL (Varșovia/Wroclaw), PT (Faro/Lisabona/Porto), RO(București/ Cluj Napoca/Corbeni/Oradea/Sf.Gheorghe/ Sinaia/Suceava/Tg.Mureș), SI (Ljubljana), ES (Barcelona/Madrid/Sevilla), SE (Stockholm), Marea Britanie (Londra).
Obiectiv 4: Dezvoltarea unui prototip (inclusiv ontologie, taxonomie) pentru o bază de date privind clădirile de la începutul secolului XX (Art Nouveau și Modernism) din Europa, prin încorporarea fotografiilor din colecțiile acumulate de directorul de proiect în peste 20 de ani de cercetare. Acesta va fi un instrument de comparare a diferențelor dintre variațiile acestor stiluri internaționale, în locațiile menționate mai sus. Baza de date va fi potrivită și pentru metodele de analiză de științe umaniste digitale, cum ar fi cartografierea și adnotarea imaginilor.
Act 2.1 - Documentare continuată + Outreach + Diseminare Elaborarea de check lists pentru sistematizarea cunoștințelor.
Act 2.2 - Legătura dintre viziunea umaniste și viziunea tehnică: cum se traduce filosofia în formă în cazul arhitecturii. Adnotare imaginii utilizată pentru investigarea arhitecturii clădirilor: crearea unui model spațial tipic al clădirilor vremii în diferite locații europene. Clădirile sunt subdivizate în macro-elemente conform metodei Lagomarsino și Giovinazzi (2006) pentru a determina posibilele mecanisme de prăbușire în cazul cutremurelor. Podestà și Romano (2014) au continuat cercetarea directorului de proiect din proiectul CA’REDIVUS, printr-un doctorat, folosind această metodă la subiectul lor. Mai demult, vulnerabilitatea clădirilor era evaluată în România conform unui scor legat de anumite caracteristici. Modelul spațial poate fi tradus într-un model 3D simplificat pentru adnotare (ex. pentru clădirile moderniste din București Marcel Iancu și alfabetul său formal, vezi Ioan, 2012). Adnotarea imaginilor și hărțile din activitatea următoare pot fi utilizate într-un mod combinat, folosind linii temporale (instrumente: ImagePlot, Netline, Palladio).
Act 2.3 - Studiu de ontologie: Analiza fondului filosofic (ontologie) ca metodă de cercetare în arhitectură. Filozofia lui Deleuze (1988) despre neted și striat cu referire la trama stradală pentru dezastre. „Limbajul modelului” - Pattern language - al lui Christopher Alexander (1977) despre aplicarea fenomenologiei arhitecturii și modul în care aceasta se traduce prin organizarea hyperlinkurilor în științe umaniste digitale tehnicile mai complexe precum ontologia.
Act 2.4 - Definirea structurii de cartare pentru definiția bazei de date Investigarea hărților elaborate de Nolli (secolul al XVIII-lea), Lynch (1960), psihogeografia (Debord, 1955), Caniggia (1963) și Muratori (1960, 1963) (Cataldi, 2002) va fi o condiție prealabilă pentru elaborarea hărților în proiect cu mijloace digitale (zoom de la repere la planul general al clădirilor comune posibil în diferite niveluri de detaliu).
Crearea hărților: Story maps vor fi create în sinergie cu grupuri de lucru COST pe studii de caz (de ex. pentru arh. Marcel Iancu). Dar, prin acest proiect, vor fi create story maps pentru toți arhitecții și/sau orașele care urmează să facă parte din prototip, depășind cu mult cadrul acțiunii COST pentru studiile de caz selectate. Metodele de investigare menționate mai sus servesc modului în care este spusă o poveste cu o hartă. Analiza rețelelor (sintaxa spațială Hillier și Hanson, 1984) va fi o metodă adoptată pentru a analiza poziția corectă a clădirilor în interiorul orașelor. ORA (A Toolkit for Dynamic Network Analysis and Visualization) (Carley, 2014) și Gephi vor fi folosite pentru a conecta influențele dintre arhitectura din diferite țări după efectuarea unei analize comparative, deoarece permit vizualizarea rețelei independent de an, așa cum de obicei în rețeaua socială istorică. analiză. Dar având în vedere perioada în care au fost construite clădirile, va fi explorată și metoda cronologiei.
Etapa 3 (2024)
Obiectiv 2: Diversificarea domeniilor de aplicare ale bazelor de date din științe umaniste digitale în istoria artei prin includerea tipului de arhitectură din secolul XX din beton armat, care este adesea neglijat și lipsit protecție; prin includerea acestei tipologii de construcții, contribuția din perspectiva științelor umaniste, inclusiv istoria arhitecturii, ar acționa și în sinergie cu științele naturale și inginerești, și cu științele sociale recent implicate.
Obiectiv 5: Investigarea aplicabilității celor 4 măsuri de consolidare selectate la etapa 2 în locațiile specificate din Europa, în funcție de cultura locală de rezistență la dezastre (ex. cultura seismică locală) și de vulnerabilitatea la pericolele de cutremur, inundație și incendiu.
Act 4.1 - Adnotarea imaginilor va ajuta la generarea de exponate online, altele decât story maps classic arcGIS, cum ar fi neatline cu software-ul de expoziție online Omeka. Un prototip pentru expoziția online este opera arhitectului Richard Bordenache, cu o privire în conținutul mai larg al bazei de date. Fotografiile vor fi analizate pentru a identifica caracteristicile clădirilor similare cu pregătirea hărților cu metoda Lynch (1960) și psiho-geografie și rezultatele adnotate cu ImagePlot.
Act 4.2 - Metode de utilizare a bazei de date: Analiza computerizată în conformitate cu metodele de științe umaniste digitale a fotografiilor din baza de date (cartare, adnotare imagini etc.) Pentru baza de date pentru fiecare clădire informațiile vor include cel puțin locația, arhitectul, anul construcției, durata de viață a arhitectului. Acestea se vor regăsi și în metadatele în XML. Pentru hărți vor fi folosite atât hărți de locație, cât și story maps arcGIS. Atât locația geografică, cât și rețeaua de arhitecți vor fi vizualizate cu metode de rețea (ORA și Gephy) generând diverse grafice pentru a arăta interdependențele din orașul în care se află clădirile, precum și între orașe și țări. Pentru aceasta este de ajutor întrebarea de cercetare privind rezistența la dezastre. Pentru hărți se vor elabora modul de zoom între diferite scări de la oraș, zonă și clădire în hărți digitale în comparație cu hărțile inovatoare din anii 1960 (Lynch, psiho-geografie, Muratori și Cannigia) și pentru aceasta: fie prezentări Prezi, fie arcGIS. va fi folosită ediția nouă a story maps.
Act 4.3 - Investigarea diferențelor dintre cerințele privind metodele de consolidare în diferite țări bazate pe performanța anterioară în caz de dezastre. Lecțiile construcțiilor rezistente vor duce la soluții durabile pentru cele vulnerabile. Fotografiile vor fi analizate pentru a identifica caracteristicile clădirilor similar pregătirii hărților cu metoda Lynch (1960) și psiho-geografie și rezultatele adnotate cu ImagePlot. Pentru aceasta este importantă identificarea reperelor între elementele clădirii, cele care dau caracterul în limbajul arhitecturii, precum detaliul. Detaliul este important în Art Deco și Art Nouveau, iar lipsa ornamentului în Modernism. În modernism însă, proporțiile capătă importanță. Aceste proporții sunt, de asemenea, importante pentru reziliența clădirii în conformitate cu întrebarea de cercetare și un sondaj cantitativ va fi efectuat suplimentar la screening-ul vizual rapid pentru analiză pe calculator a unor date culese în teren.
Rezultate
Multimedia https://arcg.is/9XOia
În baza unui chestionar despre baze de date internaționale utile pentru proiect (privind dezastrele și respectiv patrimoniul secolului al XX-lea) a fost publicată pe site o listă de bibliografie adnotată în Zotero a surselor secundare (despre arhive, fotografie etc.). Am folosit planuri de arhivă analizate astfel dintre cele achizitionate la Budapesta în articolul de la conferința de la Șumuleu Ciuc (analiza de planuri de peisaj) și directorul de proiect este în curs să adere la COST networking arhive de peisaj, care include atât arhivele de la Budapesta cât și arhive din rețeaua NELA a ECLAS, în legătură cu care s-a publicat cartea Le:Notre news. Directorul de proiect a vizitat arhiva de la Viena, chiar condusă de aceeași persoana ca acțiunea COST, când a fost la conferința EGU. Folosirea arhivelor și metodelor digitale pentru reziliență este subiectul articolului ISI în evaluare.
În ce privește definirea structurii de analiză de imagine pentru definirea bazei de date s-a lucrat la acest aspect în cadrul planului de business de la Horizon Results Booster și rezultatele au fost prezentate la conferința de la Chișinău. Acestea sunt descrise într-un articol acceptat dar încă nepublicat.
Definitia ontologiei si taxonomiei a fost unul din elementele centrale ale cercetării, alături de ce privind cartarea. A fost publicată ontologia rezilienței la incendii de pădure (considerate hazard generat de schimbarea climei și în Climate adaptation working group de la ICOMOS ISCARSAH, context în care a fost depus un rezumat pentru SAHC 2025 Lausanne) în articolul publicat cu sprijinul acțiunii COST firelinks într-o carte open access la editura Springer. A fost prezentată taxonomia pentru inundații la conferința EGU 2024, ținând cont că efectele dezastruoase ale acestor două hazarde care au la bază schimbarea climei pot fi combătute prin soluții bazate pe natură, și în acest context se leagă de principiile Noului Bauhaus European, unde ECLAS și Le:Notre sunt parteneri, demonstrând astfel relevanța studiilor privind situl în general și peisajului în particular, legat de clădirile subiect al cercetării. A fost folosit softul Protégé în ambele versiuni, online pentru taxonomie, desktop pentru ontologie. Space syntax a fost folosit pentru definirea bazei de date în analiza planurilor de arhivă de grădini ale clădirilor interbelice prezentate la conferința de la Șumuleu Ciuc. De asemenea, ontologia ca rezultat al cercetării a fost discutată extensiv în cadrul serviciilor câștigate comun între proiectul actual, proiectul de reintegrare Marie Curie și alte proiecte în cadrul Horizon Results Booster.
Metode de digital humanities aplicate bazei de date au inclus, așa cum era planificat:
-
Construirea prototipului bazei de date. Un prim pas a fost infrastructura achiziționată pentru scanare de imagini vechi (diapozitive și fotografii printate în format mic/negative). Aceasta a fost testată pentru studiul de caz aprofundat Lisabona.
-
Actualizarea site-ului web este în curs, urmând să fie încheiată până la sfârșitul anului și al proiectului. Aceasta va cuprinde și rezultate de utilizare a infrastructurii achiziționate și date privind stocarea bazei de date offline. Pentru Lisabona, celelalte două studii de caz fiind acoperite de expoziția online, am elaborat mai multe tipuri de hărți cu cartarea materialului vizual de imagine: atât pe soluții bazate pe natură, cât și pe arhitectură interbelică, inclusiv clustering cu Horizon Results Booster (traseul muzeului apei inclus în Underground built heritage, o acțiune COST cu care a fost elaborat un logo și o video pill comună). Testarea scanării servește și ea prototipului bazei de date. Această cartarea a ținut cont de interpretarea percepției dezastrelor testându-se moduri de a transpune în cadru digital hărți inovative din anii 1950-60 care au la bază lizibilitatea orașului (Lynch) și psiho-geografia (Debord), precum și abordări axate pe studiul de caz Roma din școala italiană. Transpunerea în mediul digital este încă posibilă numai în mod limitat. Am ținut cont de teoria scenariului, care a început să fie explorată la nivel de text cu metode digitale de inteligență artificială și urmează să fie urmărită în continuare în cadrul unei acțiuni COST la care directorul de proiect e în curs de aderare cu această cercetare. Rezultatele cartării s-au materializat într-un articol ISI și unul BDI. Pentru fiecare studiu de caz a fost publicată câte o carte.
-
Expoziția online, incluzând și material multimedial interactiv (ex. video, hărți) care nu este sau nu poate fi experimentat astfel în cartea publicată, a fost realizată cu ajutorul noului model de StoryMaps al arcGIS a luat forma prezentării multimediale a rezultatelor întregului proiect și a felului în care acestea se leagă într-o narațiune.
-
Pentru analiza de fațade pentru măsuri de consolidare la seism, inundație, incendiu in localitățile selectate pentru prototip am constituirea o bază materială infrastructură de cercetare pentru un laborator și utilizarea unor metode deja demonstrate în cercetări anterioare.
Evenimente
2022-06-10/15
Ziua Art Nouveau; Participare la Concurs Foto și Lansare Proiect – Eveniment online
2022-07-04
Webinar Firelinks Prezentare
2022-10-06/08
ILP și al 7-lea simpozion de geoștiință, 6-7 octombrie 2022
2022-11-11/14
Cercetare pe teren Berlin: Muzeul de fotografie, Art Deco&Art Nouveau, arhiva Bauhaus, campus TU Berlin Charlottenburg - director de proiect Maria Bostenaru Dan
2022-11-13
Lansare de carte, Triennale der Moderne Berlin
2022-12-09
Poster la Research Networking Day
2023-02-03
Concurs Science is wonderful, Bruxelles
2023-02-24
Lightning talk: Retrofit of early 20th century heritage buildings based on local culture against earthquake, flood & fire disasters
Marie Curie Alumni Association Annual Conference
2023-03-01
Scoala altfel
Maria Bostenaru Dan & Corina Rusz/ Scoala George Cosbuc din Mediesu Aurit
2023-03-03
Sumo Science (notte dei ricercatori SHARPER Italia)
2023-03-31 / 2023-04-05
Cercetare pe teren la Roma și vizită la expoziții: MAXXI Technoscapes & Sergio Musmeci - director de proiect Maria Bostenaru Dan și cercetător senior Cerasella Crăciun
2023-04-23/28
Conveneverii sesiunii EGU 2023
Adunarea Generală 2023 a Uniunii Europene pentru Geoștiințe (EGU), Viena, Austria și Online | 23-28 aprilie 2023
Sesiune organizată pe 27 aprilie 2023 NH9.10 "Natural hazards’ impact on natural and built heritage and infrastructure in urban and rural zones" Convener: Maria Bostenaru Dan | Co-conveners: Adrian IbricECS, Margherita D AyalaECS, Orsolya Kegyes-Brassai, Mara PopescuECS
Prezentare poster virtual Maria Bostenaru Dan, Adrian Ibric, and Mara Popescu "Strategic decisions for retrofit of heritage buildings in different geographic areas of Europe"
Media Highlight a proiectului Future on The Past Project "Working to protect Europe’s heritage one building at a time"
2023-05-12
1st Ybl Conference on Built Environment - The Potential of Challenge, Value in Change
Prezentare Mara Popescu, Maria Bostenaru Dan, Adrian Ibric: Art Nouveau Heritage in Transylvania: Knowledge and Protection
2023-05-19
Prezentare la Conferința de cercetare în construcții, economia construcțiilor, arhitectură, urbanism și dezvoltare teritorială Ediția a XXIII-a
INCD URBAN INCERC București
Maria Bostenaru Dan, Mirela Adriana Anghelache, Cerasella Crăciun, Anca Cezarina Fulger, Mara Popescu - Acvivele carstice și băile termale subiect al hazardurilor – studii de caz
2023-05-25
Sesiunea internațională de comunicări științifice - Argument 15/2023
Prezentare Maria Bostenaru Dan & Adrian Ibric: Mapping perception
2023-06-10
Art Nouveau Day 2023
Participare la concurs foto Maria Bostenaru-Dan and Mara Popescu
2023-06-15/16Prezentare la conferința EDERA Negocierile româno-americane în educație, știință, cultură și artă
Maria Boștenaru Dan: Rudolf Fraenkel, un arhitect (evreu) german activ în Berlin, București, Marea Britanie și SUA în perioada interbelică, fugind de regimul Nazist. Lucrările din București
2023-06-15/16
Prezentare la conferința EDERA Negocierile româno-americane în educație, știință, cultură și artă
Maria Boștenaru Dan: Rudolf Fraenkel, un arhitect (evreu) german activ în Berlin, București, Marea Britanie și SUA în perioada interbelică, fugind de regimul Nazist. Lucrările din București
2023-06-23/26
Cercetare pe teren la Lisabona - director de proiect Maria Bostenaru Dan
2023-06-27/30
The second International Conference on Construction, Energy, Environment and Sustainability - CEES 2023 - Funchal (Madeira Island), Portugal, organized by Itecons in collaboration with CONST-NRC (Canada).
Prezentări și participare Maria Bostenaru Dan și Adrian Ibric, vezi publicații.
2023-09-07
1st International Lectures Cycle Day “Visualising and Defending Values in Architectural Changes” - online
Invited speaker: Maria Bostenaru Dan: Digital Humanities for increasing disaster resilience on Art Nouveau and Modernist buildings
https://www.facebook.com/watch/?v=1075653233604314
2023-09-11
ICOMOS ISCARSAH Annual General Meeting hybrid meeting, virtual and Kyoto, Japan
Maria Bostenaru Dan, Adrian Ibric, Mara Popescu, Cerasella Crăciun: Future on the Past project
2023-10-23
Bienala Națională de Arhitectură - Târgoviște
- Maria Bostenaru Dan - carte: Modelarea digitală a impactului cutremurului din Lisabona din 1755 / Ediția a 2-a revizuită https://www.uar-bna.ro/2023/proiecte/357/
- Maria Bostenaru Dan - fotografie: Culele și modernismul https://www.uar-bna.ro/2023/proiecte/456/
- Materia Bostenaru Dan - fotografie: Materiale Art Nouveau https://www.uar-bna.ro/2023/proiecte/457/
- Adrian Ibric - carte: Interfețe arhitecturale ca instrumente ecosistemice ale mediului antropic https://www.uar-bna.ro/2023/proiecte/662/
- Adrian Ibric - fotografie: În fața dezastrului, împreună suntem sub același cer. https://www.uar-bna.ro/2023/proiecte/728/
2023-11-07
Research Networking Day
Maria Bostenaru Dan, Cerasella Crăciun, Adrian Ibric, Mara Popescu: De la colecția de fotografie de arhitectură 1900-1940 la baza de date: științe umaniste digitale pentru cultura locală la seism, inundație, incendiu (Acronim: FUTURE_ON_THE_PAST)
2023-11-16
Cea de-a XXIV-a ediție a conferinței de cercetare în construcții, economia construcțiilor, arhitectură, urbanism și dezvoltare teritorială Cercetări inovative în domeniul construcțiilor, arhitecturii și urbanismului ca răspuns la provocările societale și tehnologice URBAN INCERC
Maria Bostenaru Dan, Albert Fekete: Cercetarea desenelor grădinilor istorice ale familiei conților Károlyi din arhivele orașului Budapesta: istorie și geografie
Anuala de Arhitectură București
Maria Bostenaru Dan - carte: Modelarea digitală a impactului cutremurului din Lisabona din 1755 / Ediția a 2-a revizuită
2024-02-21
Goethe Institut, Bucuresti, Romania
Deutsche Spuren in Bukarest
Prezentarea proiectului la care Maria Bostenaru Dan a contribuit cu imobilul Adriatica al lui Rudolf Fraenkel.
2024-03-03
Bucuresti, Romania
Maria Bostenaru Dan: participare la turul Bucurestiul si cutremurele
2024-03-04
Professional Certificate “Italian Language and Culture: Beginner to Advanced”, Wellesley College, USA, online
Maria Bostenaru Dan: pass mark
2024-03-14/16
Marie Curie Alumni Association Annual Conference "10 years of MCAA", Milano, Italia
Maria Bostenaru Dan
- in comitetul de organizare pentru comunicare
- poster și lightning talk cu Mirela Adriana Anghelache "Earthquake museums around the world"
- premiu cu Research Management working group best working group
2024-04-14/19
European Geosciences Union General Assembly, Viena, Austria
NH9.6 Consequences of natural hazards: Costs and impacts on infrastructure and natural and built heritage
Convener: Maria Bostenaru Dan | Co-conveners: Lukas Schoppa, Adrian Ibric, Nurullah Bektaș, Veit Blauhut, Margherita D Ayala, Nadja Veigel
Poster: Bostenaru Dan, M.: Decision systems for nature based solutions to mitigate floods.
2024-05-17
YBL210: Building Bridges, Crafting Communities: Together in Architecture, Budapesta, Ungaria
Prezentare orala: Maria Bostenaru Dan: From the Bauhaus to the New European Bauhaus
2024-05-30 - 2024-06-02
28th International Conference on Civil Engineering and Architecture, Sumuleu Ciuc, Romania
Prezentare orala: Maria Bostenaru Dan: Modernism and landscape architecture
2024-07-18
2nd International Lectures Cycle day “Visualising and Defending Values in Architectural Heritage Changes”, online
Maria Bostenaru Dan, participant
2024-07-29/30
Training in innovation management, online
Maria Bostenaru Dan, beneficiar Horizon Results Booster services
2024-08-27-30
Researcher Mental Health Observatory project writing meetings, Hanovra, Germania
Maria Bostenaru Dan, participant (finanțare COST)
2024-08-7/10
First Annual General Meeting and Scientific Symposium of the International Scientific Committee on Water and Heritage, Pune, India & online
Maria Bostenaru Dan, observer (as candidate to ICOMOS ISC), online
2024-09-2/3
Mentoring – Potentials for the advancement of female careers in European academia and research and Gender Equality Plans, Constanța, Romania
Maria Bostenaru Dan: Mentoring Programs as a Way for Inclusivity in Research in Architecture and Urbanism - Compared Mentorship Schemes
2024-09-16/17
MCAA Research Management Working group in person meeting, Bruxelles, Belgia
Maria Bostenaru Dan membru în comitetul de organizare, training in negociation and conflict management (microgrant MCAA)
2024-09-21
English Learning Support Humanities and Social Sciences, FernUni Hagen, Germania, învățământ la distanță
Maria Bostenaru Dan: promovarea examenului
2024-09-25/27
ICOMOS ISCARSAH Annual general meeting, București și Sinaia, Romania
Maria Bostenaru Dan în comitetul de organizare
2024-10-01
Lansarea CA23145 - Architectural and Urban Ambiances of European Cities (CitySenZ), Bruxelles, Belgia
Maria Bostenaru Dan membru în comitetul de management și coordonând rețeaua națională de cercetători pe baza proiectului (finanțare COST)
2024-10-5/11
European Cultural Heritage Summit 2024, București, România și online
Maria Bostenaru Dan: participant online, întrevedere cu Raffaella de Marco
2024-10-17
Anuala de Arhitectură București, România
Sustainable Bucharest: New Economy for Europe's Built Environment
Maria Bostenaru Dan: carte Elementul dual apă și incluziunea în programele de arhitectură din prima jumătate a secolului al XX-lea
2024-10-21
THE “CLOSE” CITY Complex values in a human-centered perspective, Naples, Italy, and online
Maria Bostenaru Dan: scurtă intervenție și contribuție la volumul de la evenimentul surpriză pentru Luigi Fusco Girard, președintele anterior al ICOMOS ISCEC
2024-11-06
Research Networking Day, București, România
2024-11-14
26th edition of the research conference on constructions, economy of buildings, architecture, urban and territorial development. The Romanian built environment: challenges, answers, and solutions, București, România
poster(e)
Maria Bostenaru Dan, Mirela Adriana Anghelache, Mais M Aljunaidy, Mohamad Nadim Adi: Rolul ecologizării pentru locuri de muncă sănătoase
Maria Bostenaru Dan, Mirela Adriana Anghelache, Cerasella Crăciun, Anca Cezarina Fulger, Mara Popescu: Apa termală/minerală, o perspectivă duală asupra caracteristicile băilor termale legate de numele zeului Hercule
2024-11-14/16
9th Edition of the GEOSCIENCE International Symposium, București, România
Poster: Mirela Adriana Anghelace, Maria Bostenaru Dan, Alexandru-Ionuț Petrișor: The rupestrian heritage site in Ivănețu massif, a valuable asset for geo-tourism
2024-11-15/16
Probleme actuale în urbanism și arhitectură, Chișinău, Republica Moldova
Maria Bostenaru Dan, Mara Popescu: Sisteme de cartografiere și de luare a deciziilor în vederea stabilirii priorităților de modernizare a clădirilor de la începutul secolului al XX-lea în ceea ce privește seismele, inundațiile și incendiile
2024-11-25/29
Heritage Horizons: Europeana Project Week, online
Maria Bostenaru Dan: participare
Publicații
Articole în reviste indexate ISI
Bostenaru Dan, Maria, and Elena Petrova. 2022. Preface to the Special Issue “Natural and Human-Made Hazards Impacts on Urban Areas and Infrastructure”, Sustainability 14, no. 21: 14307.
Bostenaru Dan, Maria, Adrian Ibric, Mara Popescu, and Cerasella Crăciun. 2024. Architectural Heritage and Archetypal Landscape Approaches Facing Environmental Hazards, Sustainability 16, no. 4: 1505. https://doi.org/10.3390/su16041505
Ibric, Adrian, Maria Bostenaru Dan, and Cerasella Crăciun. 2024. Adapting Street Profile Design by Using Nature-Based Solutions in New Neighbourhoods and the Retrofit of Buildings, Buildings 14, no. 7: 1920. https://doi.org/10.3390/buildings14071920
Numere speciale în reviste:
Elena Petrova, Maria Bostenaru Dan, Orsolya Kegyes-Brassai, and Margherita D Ayala. Natural hazard impacts on technological systems and infrastructures (EGU2022 NH9.5 session) 01 Jul 2022–30 Apr 2023 |, In Advances in Geosciences (ADGEO) - 1 articol
Maria Bostenaru Dan. Architectural Heritage Conservation Management and Environmental Sustainability, Sustainability (ISSN 2071-1050) - 1 articol
Articole in reviste indexate BDI:
Ibric, Adrian: Innovative materials and systems for the built environment funded by EU programs, Argument 14/2022 https://doi.org/https://doi.org/10.54508/Argument.14.18
Maria Bostenaru Dan, Adrian Ibric: Mapping perception. Innovative digital mapping approaches as urban investigation methods, Argument 15/2023, p. 209-232, https://doi.org/10.54508/Argument.15.12 (SCOPUS)
Mirela-Adriana Anghelache, Maria Bostenaru-Dan: Elisa Leonida-Zamfirescu – Deschizătoare de drumuri pentru femeile din România în inginerie și știință, revista Academiei Române/Comitetul Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii/Divizia de Istoria Științei și Tehnici - -Studii și comunicări/DIS, vol. XVI/2023, p. 293-311
Popescu, Mara, Boștenaru-Dan, Maria and Ibric, Adrian. Heritage in Transylvania: Keleti Béla’s Small Art Nouveau building in Târgu Mureș, YBL Journal of Built Environment, vol.9, no.1, 2024, pp.9-20. https://doi.org/10.2478/jbe-2024-0002
Maria Bostenaru Dan: Modernism and landscape architecture, 28th International Conference on Civil Engineering and Architecture, 2024, pp. 25-30.
Recenzie Maria Bostenaru Dan: Book review: Wieczorek, A., Schenk, G. J., Juneja, M., Lind, Ch. (Eds.) (2014) Mensch. Natur. Katastrophe. Von Atlantis bis heute [Human. Nature. Disaster. From Atlantis till Today], Schnell und Steiner, Regensburg, Germany. Urbanism. Architecture. Constructions. Vol. 14, nr. 3 / 2023, p. 259-260.
Mirela-Adriana Anghelache, Maria Bostenaru Dan: Muzee despre cutremurele majore din diferite colțuri ale lumii, Studii și comunicări/DIS, vol. XVII/2024, p. 133-153.
Mirela-Adriana Anghelache, Maria Bostenaru Dan: Geniul feminin al erei nucleare – Marie Skłodowska-Curie, Studii și comunicări/DIS, vol. XVII/2024, p. 333-360.
Carte la editura indexata CNCS A:
Maria Boștenaru Dan, Thomas Panagopoulos: Digital modeling of the impact of the 1755 Lisbon Earthquake / Ediția a 2-a revizuită, 2023, Editura Universitară “Ion Mincu”, ISBN 978-606-638-295-3 https://editura.uauim.ro/pub/545
Maria Boștenaru Dan: Elementul dual apă și incluziunea în programele de arhitectură din prima jumătate a secolului al XX-lea. Studiu privind Roma, relația cu Școala Română din Roma, cu integrarea activității lui Richard Bordenache, 2024, Editura Universitară “Ion Mincu”, ISBN 978-606-638-353-0 https://editura.uauim.ro/pub/607
Maria Bostenaru Dan: The dual element water and the inclusion in architectural programs in the first half of the 20th century, 2024, Editura Universitară “Ion Mincu”, ISBN 978-606-638-355-4 https://editura.uauim.ro/pub/611
Maria Bostenaru Dan: Landscape blog 2014-2019. LE:NOTRE news, with an introductory study by Cerasella CRĂCIUN, foreword by LE:NOTRE director Jeroen DE VRIES and preface by Cristina ENACHE, 2024, Editura Universitară “Ion Mincu”, ISBN 978-606-638-356-1 https://editura.uauim.ro/pub/612
Capitole de carte:
Maria Bostenaru Dan: Rudolf Fränkels Bukarest Spurensuche in den Archiven von Bukarest und Montreal. In: Jörg H. Gleiter, Günter Schlusche, Ines Sonder (Editors): Osteuropäische Moderne – Beiträge jüdischer Architekten und Architektinnen, Universitätsverlag der TU Berlin, 2022, ISBN 978-3-7983-3263-8, https://dx.doi.org/10.14279/depositonce-15860, pp. 33-44.
Maria Boștenaru Dan: Escaping the NS Regime. Rudolf Fränkel, a (Jewish) German Speaking Architect Active in Berlin, Bucharest, the UK, and the USA in the Interwar Era. His Works in Bucharest. In: Cornel Sigmirean, Sonia D. Andraș, Roxana Mihaly (Editors): Romanian-American Negotiations in Education, Science, Culture, and Arts, Presa universitară clujeană, Cluj-Napoca, 2023, ISBN 978-606-37-1916-5 (tipar), ISBN 978-606-37-1984-4 (ebook), pp. 165-177.
Bostenaru Dan, Maria, Jianu, Octaviana: Totalitarianism and the emigration of a Romanian architect of the interwar time to the USA. In: Roxana Mihaly, Sonia D. Andraș (Editors): Creative negotiations - Romania-America 1920-1940, Presa universitară clujeană, Cluj-Napoca, 2023, ISBN 978-606-37-1915-8 (tipar), ISBN 978-606-37-1983-7 (ebook).
Bostenaru Dan, M., Crăciun, C., Ibric, A. (2024). Decision Systems in Disaster Management with Application to Fire. In: Rodrigo-Comino, J., Salvati, L. (eds) Fire Hazards: Socio-economic and Regional Issues. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-031-50446-4_6
Maria Boștenaru Dan: 4 eseuri despre muzee la Lisabona, Roma, Berlin în Constantin Hostiuc (Editor): Honoris Causa Doctors of I.M.U.A.U., Bucharest, Romania, Editura Universitară “Ion Mincu”, ISBN 978-606-638-288-5, pp. 110, 152, 174. https://editura.uauim.ro/pub/538
Maria Bostenaru Dan, Cerasella Crăciun, Adrian Ibric, Mara Popescu: Future On The Past – From early 20th century architecture photography collection to database: digital humanities applied to investigate local seismic, flood, fire culture In: RND Research Networking Day UAUIM 2023, Editura universitară „Ion Mincu”, București, ISBN 978-606-638-321-9.
Maria Bostenaru Dan: contribuția la Libro Amicorum Luigi Fusco Girard
Conference proceedings:
Maria Bostenaru Dan, Mirela Adriana Anghelache, Cerasella Crăciun, Anca Cezarina Fulger, Mara Popescu - Karst aquifers and thermal baths prone to hazards – case studies, Lucrările conferinței de cercetare în construcții, economia construcțiilor, urbanism și amenajarea teritoriului, vol. 23/2023
In: Itecons - Instituto de Investigação e Desenvolvimento Tecnológico para a Construção, Energia, Ambiente e Sustentabilidade (ed.): CEES 2023 - International Conference on Construction, Energy, Environment and Sustainability, ISBN: 978-989-54499-3-4
- Maria Bostenaru D., Adrian Ibric, Mara Popescu, Cerasella Crăciun: Architectural Heritage And Archetypal Landscape Approaches Facing Environmental Hazards (ID029)
- Adrian Ibric, Maria Bostenaru D., Cerasella Crăciun: Adapting Street Profile Design By Using Nature Based Solutions In New Neighbourhoods And Buildings Retrofit (ID125)
Rezumate
In: Chitea, Florina, Munteanu, Ioan, Matenco, Liviu, Dinescu, Raluca, Stanciu, Irina (eds.): ILP & Geoscience 2022 Book of Abstracts, ISBN e-book.pdf – 978-606-537-578-9, Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2022
- Karst aquifers and thermal baths – case studies. Maria Bostenaru Dan, Mirela Adriana Anghelache, Cerasella Craciun, Anca Cezarina Fulger, Mara Popescu, p. 109
- Natural parks and underground built heritage community valorisation. Cerasella Craciun, Maria Bostenaru Dan, Mara Popescu, Adrian Ibric, Mirela Adriana Anghelache, Anca Cezarina Fulger, p. 110
- Architecture of geological museums. Maria Bostenaru Dan, Mara Popescu, Adrian Ibric, Mirela Adriana Anghelache, Cerasella Craciun, p. 112
- Digital art history for the study of flood vulnerability in different geological settings in Europe: Carpathians, Alps and Prague. Adrian Ibric, Maria Bostenaru Dan, Cerasella Craciun, Mara Popescu, p. 113
- Pioneer women geologists: Eliza Leonida Zamfirescu’s memory. Maria Bostenaru Dan, Mirela Adriana Anghelache, Roxana Mihaly, Cerasella Craciun, Adrian Ibric, p. 114
Bostenaru Dan, M.: Decision systems for nature based solutions to mitigate floods, EGU General Assembly 2024, Vienna, Austria, 14–19 Apr 2024, EGU24-10438, https://doi.org/10.5194/egusphere-egu24-10438, 2024.
Bostenaru Dan, M., Ibric, A., and Popescu, M.: Strategic decisions for retrofit of heritage buildings in different geographic areas of Europe, EGU General Assembly 2023, Vienna, Austria, 24–28 Apr 2023, EGU23-6703, 2023.
Mara Popescu, Maria Boștenaru-Dan, Adrian Ibric: Art Nouveau heritage in Transylvania: Knowledge and protection. In: Fáczányi, Zsuzsanna, Sugár, Viktória, Hargitai, Dorottya (Editors): 1st Ybl Conference on the Built Environment – Book of Abstracts, Óbuda University, Ybl Miklós Faculty of Architecture and Civil Engineering, ISBN 978-963-449-330-3, pp. 14-15.
Maria Bostenaru Dan, Mirela Adriana Anghelache, Cerasella Crăciun, Anca Cezarina Fulger, Mara Popescu - Karst aquifers and thermal baths prone to hazards – case studies, Conferința de cercetare în construcții, economia construcțiilor, urbanism și amenajarea teritoriului. Rezumate ale lucrărilor, ISSN 2343-7537, Vol. 23/2023, p. 23
Maria Bostenaru Dan, Mirela Adriana Anghelache, Cerasella Crăciun, Anca Cezarina Fulger, Mara Popescu - Acvivele carstice și băile termale subiect al hazardurilor – studii de caz, Conferința de cercetare în construcții, economia construcțiilor, urbanism și amenajarea teritoriului. Rezumate ale lucrărilor, ISSN 2343-7537, Vol. 23/2023, p. 77
Maria Bostenaru Dan, Albert Fekete - Investigating the drawings of historical gardens of the Károlyi counts family in the Budapest city archives: History and geography, Conferința de cercetare în construcții, economia construcțiilor, urbanism și amenajarea teritoriului. Rezumate ale lucrărilor, ISSN 2343-7537, Vol. 24/2023, p. 11-12
Maria Bostenaru Dan, Albert Fekete - Cercetarea desenelor grădinilor istorice ale familiei conțiilor Károlyi din arhivele orașului Budapesta: Istorie și geografie, Conferința de cercetare în construcții, economia construcțiilor, urbanism și amenajarea teritoriului. Rezumate ale lucrărilor, ISSN 2343-7537, Vol. 24/2023, p. 71-72
Maria Bostenaru Dan: From the Bauhaus to the New European Bauhaus. In: 2nd Ybl Conference on the Built Environment – Book of Abstracts Editors: Fáczányi, Zsuzsanna, Sugár, Viktória, Hargitai, Dorottya, Óbuda University, Ybl Miklós Faculty of Architecture and Civil Engineering, 2024 p. 44.
Maria Bostenaru Dan, Mirela Adriana Anghelache, Mais M Aljunaidy, Mohamad Nadim Adi: The role of greening for healthy workplaces, Conferința de cercetare în construcții, economia construcțiilor, urbanism și amenajarea teritoriului. Rezumate ale lucrărilor, ISSN 2343-7537, Vol. 26/2024, pp. 12-14.
Maria Bostenaru Dan, Mirela Adriana Anghelache,Cerasella Crăciun, Anca Cezarina Fulger, Mara Popescu: Thermal/mineral water, a dual perspective on the characteristics of thermal baths linked to the name of the god Hercules, Conferința de cercetare în construcții, economia construcțiilor, urbanism și amenajarea teritoriului. Rezumate ale lucrărilor, ISSN 2343-7537, Vol. 26/2024, pp. 30-31.
Maria Bostenaru Dan, Mirela Adriana Anghelache, Mais M Aljunaidy, Mohamad Nadim Adi: Rolul ecologizării pentru locuri de muncă sănătoase, Conferința de cercetare în construcții, economia construcțiilor, urbanism și amenajarea teritoriului. Rezumate ale lucrărilor, ISSN 2343-7537, Vol. 26/2024, pp. 98-99.
Maria Bostenaru Dan, Mirela Adriana Anghelache, Cerasella Crăciun, Anca Cezarina Fulger, Mara Popescu: Apa termală/minerală, o perspectivă duală asupra caracteristicile băilor termale legate de numele zeului Hercule, Conferința de cercetare în construcții, economia construcțiilor, urbanism și amenajarea teritoriului. Rezumate ale lucrărilor, ISSN 2343-7537, Vol. 26/2024, pp. 116-117.
În curs
Numere speciale în reviste
Număr special in revistă indexata ISI Q1: Natural hazards’ impact on natural and built heritage and infrastructure in urban and rural zones 01 Feb 2023–29 Nov 2023 | Maria Bostenaru Dan, Adrian Ibric, Mara Popescu, Orsolya Kegyes-Brassai, Margherita D. Ayala, Cerasella Crăciun, and Animesh Gain, In Natural Hazards and Earth System Sciences
În review
Riggio, Mariapaola; Napolitano, Rebecca; Bostenaru Dan, Maria; Chen, Xiaolin; Curmi, Angela; Dong, Qianli; Ferreira, Tiago Miguel; Ferrero, Chiara; Giardina, Giorgia; Pecchioli, Laura; Walls, Stacy: Climate Change Impacts and Mitigation Approaches for Historic Buildings: A Review, 14th International Conference on Structural Analysis of Historical Constructions (SAHC 2025), 15-17 September 2025, SwissTech Convention Center, EPFL campus, Lausanne
Acceptate
Articole în reviste
Maria Bostenaru Dan: On Disaster Ruins: Review Of Le Roy, F., Wynants, N., Hoens, D., Vanderbeeken, R. (Eds.) (2011) Tickle Your Catastrophe!: Imagining Catastrophe in Art, Architecture and Philosophy (Studies in Performing Arts and Media), Academia. Urbanism.Architecture.Constructions, 1/2025
In lucru
Articol ISI
Maria Bostenaru Dan, Elena Petrova: The session series on “Natural hazard impacts on technological systems and urban areas”
Cărți
Maria Bostenaru Dan: Digital Architecture History of the first half of the 20th Century in Europe, 2nd revised edition
Maria Bostenaru Dan, Adrian Ibric: Digital Humanities for increasing disaster resilience on Art Nouveau and Modernist buildings