Spiritul insulei – tabără “design & build”

Instalații și mic mobilier pentru Festivalul 3 Smoked Olives - Călărași, 21-27 iulie 2022

28 iunie 2022

3SOF2022 map.pdf

Activitatea pe care o propunem vizează valorificarea creativă și sustenabilă a unui loc excepțional: o insulă a Dunării situată în apropiere de Călărași, unde anual se desfășoară un festival deja binecunoscut tinerilor: 3SOfestival (3 Smoked Olives Island Festival).

Locul și muzica stau la baza unei experiențe inedite care își propune însă mai mult decât succesul imediat în randul participanților, mizând pe puterea muzicii de a reuni oamenii într-o comunitate. Festivalul are o puternică încărcătură educativă și creativă: este o platformă de învățare „pe viu” a deprinderilor de design dar și de responsabilitate socială și față de mediu. Vei imagina și vei construi efectiv mici instalații și mobilier pentru festival și totodată vei exersa atitudinea responsabilă față de natură și față de cel de lângă tine. În fapt, tabăra DANUrB+ vorbește despre relația subtilă și foarte actuală dintre natură, cultură și tehnologie, despre respectarea conceptelor de „sustenabilitate” și “recycle-upcycle”, despre explorarea și valorificarea sustenabilă a resurselor neutilizate.

Din 2019, Festivalul 3SO (www.3sof.com) a fost inclus ca bună practică în rețeaua proiectului de cercetare european INTERREG – Danube, în proiectele DANUrB și DANUrB+ - în cadrul cărora UAUIM este partener instituțional.

Cine poate participa?

Tabăra se adresează studenților de la UAUIM, de la facultățile de arhitectură, urbanism și arhitectură de interior, începând cu anul 2 de studii.

Echipa de lucru va cuprinde un numar maxim de 10 studenți și 2 îndrumători.

Ce se cere?

Tabăra va cuprinde urmatoarele etape:

1. Concurs de idei de instalații și mic mobilier (din lemn, sfoară, rogojină sau bambus), posibil de plasat în aer liber, pentru utilizarea lor în timpul festivalului 3SOF și ulterior, în spațiul public urban al orasului Călărași.

În urma concursului de idei, echipa va alege împreună cu organizatorul cea mai potrivită propunere de instalatie și mic mobilier după urmatoarele criterii:

2. Execuția obiectelor propuse, cu ajutorul îndrumătorilor și al organizatorilor. Această etapă se va desfașura parțial pe Insula 3SO, cu instrumentele existente în cadrul acestuia.

3. Lansarea produselor taberei în cadrul festivalului 3SO.

Cum aplic?

Înscrierile se fac prin formularul de mai jos:
https://docs.google.com/forms/d/1ZZ2bsALhuXfl2zl1W3oxtWYSTSxX6SUg6bDaZm19nwE/viewform

Calendar de desfășurare:

Etapa Locul Data
1. Înscrierea și selecția participanților online 27 iunie - 15 iulie 2022
2. Pregatirea taberei - descrierea temei, brainstorming idei de design, alegerea soluțiilor optime online + UAUIM 16- 20 iulie 2022
3. Deplasare la Călărași – insula 3SOF + cazare Transport cu microbuz 21 iulie 2022
4. Desfașurarea taberei – execuția și montajul obiectelor propuse Insula 3 SOF 22 - 25 iulie 2022
Lansarea produselor la Festivalul 3SOF / închiderea taberei Insula 3 SOF 26 iulie 2022
6. Întoarcere la București Călărasi – București - transport cu microbuz 27 iulie 2022

Nu se percepe taxă de participare.

Transportul București – Călărași și retur este în sarcina participanților.

Se asigură transportul cu bărcile pe insula 3SOF.

Cazarea este la corturi, pe insula 3SOF, masa este asigurată pe insulă (truck food).

Participarea la festivalul 3SOF este opțională, în afara programului taberei.

Studenții participanți îsi asumă resposabilitatea pentru respectarea normelor de siguranță și comportamentul civilizat.

Proiectul DANUrB+ finanțat prin Interreg Danube Transnational Programme a fost lansat la 1 iulie 2020 pentru a favoriza utilizarea rezilientă a patrimoniului cultural și a resurselor din regiunile periferice și de frontieră ale Dunării. Pe parcursul a 30 de luni acest proiect va identifica noi oportunități de atractivitate în localitățile aflate în contracție și va activa patrimoniul cultural subutilizat pentru a consolida identitatea culturală a Dunării. Activitățile proiectului urmăresc crearea unui „brand Dunărea” pentru orașe, oferind oportunitatea unei mai bune monitorizări a turismului și va susține rutele culturale existente. DANUrB+ va adăuga valoare identității culturale a Dunării prin evenimente planificate, precum Zilele Dunării, diverse publicații, inclusiv un Atlas al orașelor DANUrB+ și un film documentar. Pentru a crește valoarea patrimoniului cultural de-a lungul Dunării, proiectul va crește capacitatea părților interesate în cooperare la nivel local și interregional. Rezultatul scontat este o creștere a dezvoltării locale și a atractivității turistice internaționale.

Proiectul DANUrB+ are 4 piloni: Cercetare, Instrumente de Planificare, Educație și Acțiune. Cinci universități din diferite țări vor participa la planificarea spațială și cercetarea turismului. Organizațiile profesionale de turism vor colabora cu instituțiile de învățământ în furnizarea de cunoștințe despre grupurile de turism și economie, în timp ce alte ONG-uri vor gestiona activități care implică părți interesate locale, menite să inițieze proiecte de revitalizare a patrimoniului. Parteneri din șase țări vor colabora pentru a promova utilizarea durabilă a patrimoniului cultural și a resurselor în comunitățile Dunării. Programul educațional al proiectului va învăța tinerii cu privire la valorile interculturale, încurajându-i să descopere și să aprecieze moștenirea legată de Dunăre.

Inițiativa se bazează pe activitatea proiectului DANUrB implementat în 2017-2019 și care a cuprins 7 țări, 20 de parteneri și 22 de orașe. A colectat date despre resursele de patrimoniu și părțile interesate, a dezvoltat tururi tematice și a organizat mai multe programe locale. DANUrB+ continuă această abordare interregională în rețea, adăugându-se așezărilor și părților interesate deja incluse în Platforma și Rețeaua culturală „în scădere” a orașelor și regiunilor. Astfel, mai multe orașe și regiuni noi sunt implicate: Svishtov (BG), Corabia, Dobreta-Turnu Severin, Călărași, Giurgiu (RO), Sombor (RS), Baja, Szob (HU) și Gabčíkovo (SK), în care moștenirea culturală va fi obișnuită contracararea proceselor socio-economice negative.

Parteneriatul DANUrB+ este format dintr-un consorțiu de 17 parteneri FEDR, între care și Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” din București, 2 parteneri IPA și 23 parteneri strategici asociați din 6 țări. 10 parteneri ai consorțiului au făcut deja parte din proiectul anterior DANUrB, inclusiv Universitatea de Tehnologie și Economie din Budapesta (HU), care acționează din nou ca lider de proiect. Implicarea noilor parteneri va contribui în continuare la conturarea noii identități culturale a Dunării, care este obiectivul principal al proiectului DANUrB+.

Mai multe informații pe website-ul proiectului:
www.interreg-danube.eu/approved-projects/danurb_plus

Organizator: UAUIM – managementul proiectului DANURB+

Parteneri:

Contact:
danurb.uauim@gmail.com
tel. +40735788515