moNUmenteUITATE

2 noiembrie 2009

Afisul expozitieiProiectul cu acest nume a fost initiat in 2008 de catre studentii anului III. Colectivul condus de Daiana Mesaros, apoi de Anca Majaru si Cristina Chira a pornit o activitate de inventariere a resedintelor nobiliare din Ardeal, Maramureș și Banat. Plecand de la faptul ca aceste zone sunt insuficient documentate în literatura de specialitate românească, cat si de la constatarea ca numeroasele reședințe nobiliare construite începând cu Renașterea și terminând cu prima jumătate a secolului trecut sunt extrem de puțin cunoscute, studentii au organizat o prima deplasare de studiu si cercetare in aprilie 2008. Rezultatele remarcabile ale acestei prime excursii de studiu au fost prezentate in fiecare luni la „Seara la Castel”, in anul universitar 2008-2009.

Mai mult, proiectul moNUmenteUITATE a participat la o serie de manifestari care urmareau reanimarea spatiul public bucurestean, prin concentrarea intr-un loc public si intr-un timp relativ scurt a unui numar mare de evenimente cu caracter cultural. Intre acestea amintim Street Delivery 2008 si Street Delivery 2009, pe strada Arthur Verona. La aceste doua evenimente moNUmenteUITATE a participat cu o proiectie in 2008, iar pe 12-14 iunie 2009 cu o expozitie prin care isi dorea sa atraga atentia publicului asupra existentei si starii actuale a acestor foste resedinte nobiliare.

In perioada 4-23 august 2009, moNUmenteUITATE a expus la teatrul de vara Capitol, in cadrul creat de « Save or Cancel ».

Continuarea calatoriilor de studiu si a adunarii materialului documentar este in curs.

Actiunile sunt coordonate de prof. dr. arhitect Anca Bratuleanu, ca activitate extrascolara in sprijinul disciplinelor Departamentului de Istoria & Teoria Arhitecturii si Conservarea Patrimoniului.

Pentru alte detalii vezi si groups.yahoo.com/group/monumente.

ETNOVEMBER 2009 (21-23 noiembrie 2009)

Proiectul moNUmenteUITATE a participat in perioada 21-23 noiembrie 2009 la festivalul Etnovember de la Brasov cu o expozitie prezentand 15 cele mai spectaculoase palate, din cele aproximativ 350 care figureaza in Lista Monumentelor Istorice.

Expozitia moNumenteUITATE a fost expusa in Aula Universitatii Transilvania, alaturi de alte proiecte de arhitectura, expozitii de design de mobilier, expozitii de restaurare de obiect, expozitii de fotografie, etc. Vernisajele acestor expozitii au avut loc in prezenta organizatorilor, in deschiderea festivalului, pe 21 noiembie 2009, iar din partea moNUmenteUITATE au fost prezenti studentii Cristina Chira, Anca Majaru si Matei Niculescu.

Proiectul moNUmenteUITATE, care pe langa panourile de expozitie, a beneficiat si de o proiectie de imagini cu restul resedintelor nobiliare, a reprezentat un punct de interes atat pentru pubicul specialist, cat si pentru cel nespecialist. Vizitatorii s-au aratat impresionati de pitorescul palatelor prezentate, de valoarea lor istorica, de potentialul lor cultural si economic si cu totii au fost surprinsi de lipsa de notorietate a acestor monumente si de lipsa de preocupare pe care o tradeaza starea in care se afla ele in acest moment. De asemenea, intrebarea frecventa cu care s-au confruntat studentii ce au insoti expozitia, a fost cea privind o posibila solutie privind viitorul si utilitatea acestor cladiri. Reactia favorabila si interesul manifestat de public au constituit o confirmare a faptului ca aceasta arhitectura merita salvata si ca proiectul moNUmeneUITATEeste este inainte de toate unul necesar.

Multumim Dnei Marina Cionca, Prorector al Universitatii Transilvania din Brasov!

Stud. Arh. Cristina Chira