New Life for Balchik Airport

Publicat 8 aprilie 2024, actualizat 22 aprilie 2024
22 aprilie 2024

În perioada 26-28 aprilie 2024, în Albena, Bulgaria, a avut loc evaluarea proiectelor competiției internaționale pentru idei creative NEW LIFE FOR BALCHIK AIRPORT.

Evenimentul a fost organizat prin colaborarea Universității Libere din Varna „Chernorizets Hrabar” cu Facultatea de Urbanism – Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și cu sprijinul Autorității de Management din Albena.

Competiția internațională de idei creative a oferit celor 10 studenți din România și 6 studenți din Bulgaria (specializări: arhitectură, peisagistică și urbanism) posibilitatea de a reimagina actualul Aeroport Balcic și de transformare a acestui spațiu într-un spațiu vital, funcțional reprezentativ și eficient organizat, pentru ca aeroportul să devină un reper pentru comunitate, păstrând atât caracteristicile civile, cât și cele militare ale sitului. Fiecare echipă a avut de realizat două postere cu o dimensiune de 70x100 cm, orientare portret, respectând aspectul și piesele obligatorii solicitate prin Tema de Concurs.

Prima etapă a competiției s-a desfășurat între 5 și 7 aprilie, când studenții au vizitat Aeroportul Balcic, unde au aflat mai multe detalii despre istoria locului și au putut studia configurarea zonei. După excursie, studenții s-au întâlnit cu domnul Krassimir Stanev, directorul Autorității de Management Albena și au putut asista la prezentările specialiștilor arh. Vladimir Popov, arh. Konstantin Zlatarov, arh.dr.peisagist Ivelina Radilova, Lect.dr.urb.peis.dr.șt.mil. Sorina Rusu, asist.dr.urb.peis. Raluca Duică și asist.dr.urb.peis. Mara Nicolaescu cu referire la etapele de dezvoltare ale locului, precum și prezentarea diverselor idei de proiecte. De asemenea, studenții au adresat întrebări cu privire la aspectele relevante pentru realizarea proiectelor de amenajare ale aeroportului.

La finalul primei etape a competiției, studenții români și bulgari au fost grupați în echipe de 3-4 și au avut ocazia să discute și să schițeze, împreună cu îndrumătorii, primele propuneri pentru aeroportul din Balcic.

Competiția internațională de idei NEW LIFE FOR BALCHIK AIRPORT a continuat cu discuții online și îndrumare a celor 5 echipe de studenți - 12 și 19 aprilie 2024 și predarea online a posterelor rezultate - 22 aprilie 2024.

Etapa finală a concursului a constat în jurizarea și expoziția proiectelor la Albena - 26, 27, 28 aprilie 2024. Proiectele studenților au fost evaluate de un juriu format din specialiști în domeniile arhitecturii și aviației. Prezentarea oficială a proiectelor și anunțarea echipelor premiate a avut loc în Sala Ara a Hotelului Flamingo Grand din Albena.

Fotografii Concurs International de Idei NEW LIFE FOR BALCHIK AIRPORT:

Echipele premiate au fost:

Locul I

Locul II

Locul III

În cadrul deplasării, în data de 27 aprilie studenții români, însoțiți de cadrele didactice, au participat la Tuzla, la evenimentul Schengen Check, organizat în comun de conducerile Aeroportului din Balcic și Regional Air Services – Aeroport Internațional „Alexandru Podgoreanu” Tuzla din România, care s-a adresat piloților de aeronave de mici dimensiuni. Inițiativa și-a propus să demonstreze procedura simplificată de admitere a zborurilor internaționale, precum și să consolideze relațiile bilaterale dintre reprezentanții comunității aviatice din Bulgaria și România.

Fotografii din cadrul evenimentului Schengen Check:

Galerie de proiecte

8 aprilie 2024

În perioada 5-7 aprilie 2024, a avut loc la Balcic, în Bulgaria, lansarea Concursului internațional de idei creative NEW LIFE FOR BALCHIK AIRPORT.

Evenimentul a fost organizat prin colaborarea Varna Free University „Chernorizets Hrabar” cu Facultatea de Urbanism - Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, având sprijinul Autorității de Management din Albena.

Concursul se adresează studenților urbaniști și urbaniști cu specializarea în peisagistică, care alături de studenții arhitecți de la VFU colaborează în echipe internaționale pentru a realiza propuneri de revitalizare și reactivare a aeroportului civil-militar din Balcic.

După selecția studenților participanți la concurs, în prima etapă a evenimentului, s-a desfășurat vizita la Varna Free University "Chernorizets Hrabar” și întâlnirea dintre reprezentanții celor două universități partenere.

Vizita a fost urmată de deplasarea la Aeroportul din Balcic, unde studenții au aflat mai multe detalii despre istoria locului și au putut studia configurarea zonei. Având în vedere situația actuală a aeroportului, este necesară revitalizarea acestuia pentru a da o viață nouă întregii zone. Intenția este de a transforma acest spațiu într-un loc vital, reprezentativ funcțional, eficient organizat, care să devină reper pentru comunitate, păstrând atât caracteristicile civile, cât și militare ale sitului.

Ulterior deplasării pe teren studenții s-au întâlnit cu domnul Krassimir Stanev, directorul Autorității de Management din Albena și au putut asista la prezentările specialiștilor Arh. Vladimir Popov, Arh. Konstantin Zlatarov, Arh. dr. peis. Ivelina Radilova și Lect.dr.urb,dr.șt.mil. Sorina Rusu cu referire la etapele de dezvoltare ale locului, precum și prezentarea de soluții de amenajare. De asemenea, studenții au adresat întrebări cu privire la aspectele relevante pentru realizarea propunerilor de amenajare.

La finalul activității studenții români și bulgari s-au grupat în echipe de câte 3-4 și au avut posibilitatea să discute, împreună cu profesorii îndrumători pentru a schița primele propuneri de amenajare ale aeroportul din Balcic.

Concursul internațional de idei NEW LIFE FOR BALCHIK AIRPORT va continua cu activități care se vor desfășura după următorul calendar:

Coordonatori concurs internațional NEW LIFE FOR BALCHIK AIRPORT:

Romania - UAUIM:

Bulgaria - VFU:

Consultanți de specialitate: arh. Vladimir Popov, arh. Konstantin Zlatarov, arh.peis.dr. Ivelina Radilova

Îndrumători UAUIM:

Îndrumători VFU:

Participanți:

Juriu:

Organizatori: