Atelier de cercetare în antropologia arhitecturală 2019

22 martie 2019

Workshop de cercetare și interpretare antropo-arhitecturală a datelor „Locuirea la bloc. A treia cameră”

Antropoarh tema workshop anunt 22 03 2019.pdf

Tema

Locuirea contemporană, indiferent de forma acesteia – locuire izolată, locuire în comunitate, locuire la bloc etc. – are numeroase valențe și semnificații pe care le capătă ca urmare a ștergerii limitelor dintre categorii altădată clare de activități. Cel mai simplu exemplu îl constituie acela al locuinței+birou/atelier, dar ne putem gândi, la fel de bine, la locuința care se transformă în spațiu comercial sau în scenă de teatru.

În acest context ne propunem să investigăm, utilizând metode de cercetare socio-antropologică, modul în care arhitectura poate influența/potența utilizarea și să interpretăm datele într-un mod creativ.

În cadrul acestui workshop ne vom opri asupra locuirii la bloc – asupra apartamentelor de trei camere locuite de două persoane, urmărind modul în care existența unei camere în plus față de ceea ce ar presupune „strictul necesar” influențează dinamica dar și dezvoltarea unui cuplu sau unei familii de două persoane.

Scop

Identificarea rolului celei de-a treia camere dintr-un apartament în dinamica unei familii/unui cuplu fără copii și exprimarea creativă a concluziilor analizei in termeni de viziune (ce cuprinde analiza critică și înțelegerea/interpretarea datelor).

Întrebări de cercetare

Care este dinamica celei de-a treia camere (transformarea acesteia în timp, schimbarea modului de utilizare, a mobilării etc.) raportată la dinamica familiei/cuplului?

Cum se raportează modul de utilizare ale celei de-a treia camere la aspecte ce țin de identitatea familiei/cuplului sau de identitățile membrilor familiei/cuplului?

Care este rolul celei de-a treia camere în dezvoltarea familiei/cuplului sau a membrilor acesteia/acestuia precum și în negocierea relațiilor din interiorul familiei/cuplului sau cu persoane din exterior?

Care sunt elementele definitorii/caracteristicile/rolurile celei de-a treia camere și cum pot fi ele exprimate sintetic, creativ?

Program

Înscrieri (scurt CV trimis pe adresa antropoarh@gmail.com) - Deadline 7 aprilie 2019

Workshop-ul se va desfășura în perioada 11-24 aprilie 2019

Mai multe detalii puteți găsi pe pagina de facebook a Atelierului de cercetare în antropologia arhitecturală www.facebook.com/antropoarh sau pe site antropoarh.ro

Coordonator,
asist. dr. arh. Anda Sfinteș