UAUIMAnunțuriWorkshop la Monte Carasso - Luigi Snozzi: despre un modernism contextualizat

Workshop la Monte Carasso - Luigi Snozzi: despre un modernism contextualizat

27 iunie 2017

Afis WS MONTE CARASSO-FINAL.pdf

În perioada 9 – 13 iulie 2017, Departamentul Bazele Proiectării organizează workshop-ul cu titlul „Luigi Snozzi: despre un modernism contextualizat”, ce va avea loc în orașul Monte Carasso, Elveția, și este adresat studenților anului 3.

În orășelul Monte Carasso din cantonul Ticino, pe suprafață relativ mică, se pot găsi o mare parte din programele arhitecturale studiate pe parcursul celor 2 ani de studiu (anii 2 și 3), începând cu o casă privată în mediu rural, o casă unifamilială în mediul urban, locuirea în comunitate, locuințe colective și de asemenea echipamente publice și culturale. Toate aceste tipologii de locuire și programe arhitecturale se pot găsi în Monte Carasso, realizate de arhitectul elvețian Luigi Snozzi. Alături de acestea, în zonă se mai găsesc edificii ce aparțin altor arhitecți cunoscuți precum, Mario Botta, Livio Vacchini, Guidotti Architetti sau Aurelio Galfetti.

În anii 1980, Snozzi a început lucrul la un nou plan urbanistic director pentru Monte Carasso, ce a vizat extinderea și dezvoltarea localității, cu păstrarea specificității și caracteristicilor arhitecturii locale. În același timp, prin numeroasele intervenții arhitecturale pe care acesta le-a făcut de-a lungul timpului, Snozzi a avut ocazia de a pune în practică noul regulament urban, de a reformula, îmbunătăți sau chiar nega prescripțiile planificării urbane a localității, la care s-a lucrat mai bine de 20 de ani. „Intervențiile lui Luigi Snozzi în satul Monte Carasso, din cantonul elvețian Ticino, dovedesc după trei decenii pertinența unui regionalism critic fără compromisuri, contextual și durabil.” (Cosmin Caciuc, Rezistența necesară).

Workshop-ul are ca scop o analiză critică a proiectelor de urbanism și arhitectură ale lui Luigi Snozzi din orașul Monte Carasso. Analiza urmărește să identifice trăsăturile arhitecturii tradiționale locale, modul de articulare cu elementele de limbaj arhitectural specific modernist (prezente în lucrările arhitectului elvețian), și felul în care combinarea acestora a condus la integrarea noilor inserții în contextul existent (cu o anumită specificitate și caracteristică morfo-tipologică).

Activitățile workshop-ului prevăd vizionarea intervențiilor lui Luigi Snozzi din orașul Monte Carasso, discuții in situ, seminarii și prelegeri, dar și vizitarea diverselor obiective de arhitectură din zonă.

Important: participanți vor beneficia de discuții și întrevederi directe cu arhitectul Luigi Snozzi și cu arhitectul Stefano Moor (Haute école du paysage, d’ingénierie et d’architecture, Geneva, Elveția).

Organizatori:
Șef. Lucr. Dr. Arh. Andrei Eugen Lakatos
Asist. Dr. Arh. Ina German