Universitatea de Vară UdV Bucium 2015

Publicat 19 februarie 2015, actualizat 12 august 2015
3 august 2015:

Reveniți la Bucium la a V-a ediție a UdVBucium, ne bucurăm să percepem deschiderea drumurilor spre salvarea patrimoniului rural identitar, încă existent, in situ, cu respectarea specificului locului.

Începem cu studiul arhitectural, de ansamblu și morfologic, al bisericii „Buna Vestire” din Bucium-sat, unde sub îndrumarea arh. prof. Ștefan Mănciulescu cursanții s-au impregnat de metoda școlii L'École de Chaillot, fostul „Centru de studii superioare de istorie și conservarea monumentelor vechi” (CESHCMA), fondat la Paris în 1887, instituție publică de învățământ superior deschis prin concurs arhitecților deja diplomați. Studiul continuă să se realizeze sub bagheta istoricului Iozefina Postăvaru, reprezentând partenariatul cu INP și a conf.arh. CodinaDușoiu, și arh. Veronica Gancev, în cadrul partenariatului cu UAUIM, FA și FAU a UTCN.

Continuăm cu Muzeul ASTRA, care în calitate de partener al RPER, a definitivat reabilitarea în tehnici de restaurare a Casei Colda, Bucium Poieni, datată 1851, generând ieșirea conceptului muzeal în afara zidurilor în programe in situ, realizarea ultimelor detalii de reabilitare făcându-se cu concursul lector dr.arh.Gabriel Panasiu (UAUIM) și cu realizarea și poziționarea plăcuțelor de semnalizare a celor 6 MI clasate de către RPER, cu sprijinul direcției DCPN Alba, a dlui Drâmbărean Matei

S-a propus primarului comunei, ing. Cornel Napău, o hartă cu indicațiile pozitionării MI, care, ca urmare a aprobării, se va posta la intrarea în comună.

Se realizează deasemenea cel de-al doilea studiu istoric al pozitionării șteampurilor și gurilor de mină în Valea Abruzel, sub îndrumarea arh. urb. Iulia Smărăndoiu, delegată de catre prodecan conf.dr.arh. Cerasella Crăciun, prin partenariatul cu UAUIM, FU.

Arheologul Horia Ciugudean, autorul studiului arheologic al Buciumului editat de NEC, verifică poziționarea istorică găsită pe hărțile Josefine (austriece) și prin interviurile luate localnicilor.

De deosebit interes este și activitatea de selectare și completare a informațiilor prin interviuri luate de cursanții sociologi.

În căutarea meșterilor locali, a fost găsit lemnarul Petru Vișa, iar în atelierul său și sub îndrumarea sa s-a desfășurat un ATELIER de șindrilă, în care se pregătește șindrilă pentru acoperirea Casei Doicear din cătunul Feresti (casă premiată în concursul RPER, „Casa cea mai dichisită”) unde toti cursantii au făcut șindrilă din butuci ciopliți cu barda și fragmente finisate cu mezdreaua.

Acoperirea cu șindrilă a Casei Doicear (utilizată in grafica publicității UdV 2015, afis, t-shirturi, bannere, …) se va realiza până în septembrie a. c.

Deschiderea importantă în acest an este fondarea unui ONG local, în armonie conceptuală cu statutul RPERului, de către Dr. Danciu Nicolae, ce va putea mobiliza personalități cu rădăcini în Bucium, în favoarea salvgardării caselor vernaculare nelocuite, neîngrijite, cu statut juridic incert, pradă năruirii.

Fotograful Emilian Săvescu a imortalizat întreaga desfășurare a UdV, ca și strălucitoarele conferințe susținute de arheolog Ioana Bogdan Cataniciu, arh. Codina Dușoiu, arh. Eugen Vaida, cercetător Augustin Goia, arh. Gabriel Panasiu, arheolog Horia Ciugudean, conf. Sultana Avram, conf. Rodica Brad, și lector Damiana Oțoiu.

O satisfacție neașteptată, dar dorită, este Școala de Vară Arhitext de la Brăduleț, inspirată și adaptată după modelul RPER Bucium, prin arh. Ioana Rizea, cursantă a UdVBucium timp de două ediții, care ar putea fi multiplicată, după cum am încercat sa provocăm în toate comunele și satele cu obiective valoroase neclasate din țară.

Ștefana Bianu

UDV2015 RELEVEU Biserica BunaVestire Bucium LQ.pdf

2 iulie 2015:

Anunt: În urma primei etape a selecției cursanților înscriși, RPER se bucură să anunțe disponibilitatea unui număr de 2-3 locuri suplimentare pentru tineri peisagiști/urbaniști, în cadrul Universității de Vară Bucium, editia a V-a.

Perioada desfășurării UdV: sâmbătă 18 iulie – duminică 2 august 2015

Organizatori: Asociația RPER, Rencontre du Patrimoine Europe-Roumanie

Locul UdV: Comuna BUCIUM, jud. ALBA (în vecinătatea Comunei ROȘIA MONTANĂ)

Candidați: 14 locuri, dintre care 6 cursanți arhitectură, 3 cursanți urbanism – peisagistică, 3 cursanți restaurare și 2 cursanți științe politice, antropologie, sociologie, istorie

Obiectivele UdV: pregătirea multidisciplinară, stiințifică, a viitorilor actori ai politicii de patrimoniu, în special al celui RURAL NECLASAT, încă existent, identitar și memorialistic, în spirit francez, european, cu transmiterea pasiunii și metodelor pentru salvarea și reconceptualizarea lui in situ.

Programul zilnic conține ieșiri pe teren, șantier, realizarea releveelor și centralizarea informațiilor obiectivelor de inventariere și repertoriera unei biserici in vederea clasarii ca MI, atelier interactiv traditional de taierea sindrilei pentru acoperirea unei case traditionale, continuarea unui studiu istoric peisagistic al gurilor de mina si pozitionarea steampurilor, continuarea studiului sociologic, pozitionarea placutelor de semnalizare a 6 MI clasate de RPER, excursii de studii, și se încheie cu conferință – dezbatere.

Programul în detaliu va fi anuntat candidaților selectați.

Documentele rezultate vor fi sintetizate și editate în CAIET IV „Repertoriu rural Bucium” cu menționarea numellor co-autorilor.

Mai multe detalii despre editiile anterioare si despre activitatea RPER sunt disponibile:
https://www.facebook.com/asociatia.rper

Cursantii interesati sunt rugati sa completeze fisa de inscriere de mai jos:
Fisa de completat pt inscriere UdV 2015.doc

19 februarie 2015:

RPER se bucura sa deschida in vederea selectiei cursantilor inscrierea pentru participarea la Universitatea de Vara UdV Bucium, editia a V-a, ce va avea loc intre 18 iulie si 2 august 2015.

www.patrimoniu-rper.com

Fisa de completat pt inscriere UdV 2015.doc