Omagiu lui Antoni Gaudi

27 iunie 2016

Prelegere sușinută de Dan Coma, marti 28 iunie ora 18:00, Sala Frescelor

Gaudi, in drumul sau spre conditia de "sfant", acordata de biserica catolica, a fost, ca student, evaluat mult mai putin generos, se pare... ceea ce arata ca nu intotdeauna scoala e capabila sa discearna si sa evalueze corect calitatea si munca unui om.

Sigur, Antoni Gaudi a fost si este ne-clasabil. Desi, chiar si el a lucrat intr-un context cultural si arhitectural nu foarte strain, de fapt, aspiratiilor sale... asta si explica succesul pe care l-a avut si continua sa-l aiba... orasul Barcelona investind enorm, la toate nivelele, pentru a-i continua opera.

Desigur, pentru eul arhitectilor, conditia de sfant ar incuraja o inflamare suplimentara, care nu e de dorit.

Multi, ma tem, se considera un fel de "sfinti" chiar si fara suportul bisericii.

Dar ce l-a facut si il face pe Gaudi unic...? Suficient de unic pentru a-l irita pana si pe F. L. Wrong in aprecierile sale despre el...

Gaudi a avut o fervoare mistica care nu a pulverizat materia, ci din contra, s-a slujit de ea (de materie) pentru a se exprima. Aceasta fervoare mistica alte arte au fost mai in masura sa o exprime, dar arhitectura, inevitabil legata de terestru si de proza vietii umane, greu o poate face.

Dar Gaudi a reusit si poate ca din cauza asta, unicitatea lui.

Sunt multe de spus despre acest arhitect extraordinar, care continua sa inspire si pe care as vrea sa-l omagiem cu ocazia zilei sale de nastere. Aceasta omagiere va avea loc marti, 28 iunie, la ora 18:00, in Sala Frescelor.

Va multumesc si va astept,

Dan Coma