UAUIMAnunțuriPrelegere „Creativitate = exuberanță / omagiu lui Frank Lloyd Wright”, Dan Coma, Sala Frescelor, 8 iunie 2016 ora 18:00

Creativitate = exuberanță / omagiu lui Frank Lloyd Wright

7 iunie 2016

Miercuri, 8 iunie, la ora 18:00, Sala Frescelor, Dan Coma

Poate cei care lucrau pentru el, probabil cei mai tineri, aveau uneori dreptate sa-l numeasca F. L. Wrong... si poate el insusi s-ar fi putut numi asa, glumind cel putin, daca ne amintim ca se plangea de anumite dureri in anumite locuri, datorita faptului ca a sezut prea mult timp pe scaune al caror design a fost al lui.

Insa nu cred ca a gresit atunci cand a spus: CREATIVITATEA = EXUBERANTA.

Si nici atunci cand, in cartea Testament, l-a plasat in topul cu mentorii sai (el fiind un om eminamente fara „mentori”), pe Lao Tze, exact acel Lao Tze pe care Emil Cioran l-a numit „un om normal, daca a fost vreodata unul”...

Dar evident Wright nu a fost „normal”... sa fi autorul unui numar impresionant de cladiri (peste 1.000, din care 532 realizate) nu a fost si nu este tocmai „normal”... nici sa te lupti cu o societate conformista si puritana, ca cea americana din timpul sau... nici sa faci designul aproape final pentru Casa de la Cascada in doar doua ore... si nici sa concepi si sa construiesti la peste 80 de ani Guggenheim Museum, invingand astfel printr-o creativitate debordanta arhitecti mult mai tineri...!?!

Erau ei insa, intr-adevar, mai „tineri”...? Poate doar cronologic... nu altfel, insa.

Tineretea lui Wright a fost castigata, el devenind din ce in ce mai tanar, pe masura ce timpul trecea... devenind insa poate prea „tanar”, uneori, daca ne gandim la ultimele sale proiecte, de la cele pentru Baghdad, la turnul de o mila, etc...!?

Sa-l celebram pe acest mare arhitect in chiar ziua sa de nastere si sa-i uitam pacatele (cum ar fi acela de a fi numit Sagrada Familia - o arhitectura de supozitoare)!

Va invit in Sala Frescelor, miercuri, 8 iunie, la ora 18:00.

Va multumesc,

Dan Coma