Catalogul Bienalei de Arhitectură București 2008

16 ianuarie 2009

2 ani de arhitectură. 122 de lucrări selectate. 2000 de km parcurși de juriu. 7 medalii și un premiu special. 6 expoziții + 1 instalație. 3 conferințe internaționale. 1 CATALOG. Catalogul Bienalei de Arhitectură București 2008 prezintă 200 de pagini cu cele mai valoroase realizări din ultimii 2 ani din arhitectură, urbanism și spații publice, restaurare & reabilitare, design & amenajări interioare, publicații ale arhitecților din și originari din România.

2 principii esențiale și 2000 de km.
Juriul Bienalei de Arhitectură București 2008 s-a sprijinit în cadrul dezbaterilor pentru evaluarea proiectelor pe două concepte considerate esențiale cu privire la practica actuală: 1. fără un sistem de relații nu există arhitectură și 2. fără idei nu există arhitectura.

Pe de o parte, juriul a subliniat faptul că o atitudine pertinentă față de schimbările accelerate ale realității contemporane ar trebui să fie generată mai degrabă înțelegerea arhitecturii ca sistem complex legat de universul proceselor deschise, dezvoltate în timp, decât de simpla ei considerare ca o lume rigidă de obiecte închise și invariabile. Modul sigur de a garanta vitalitatea viitoare a arhitecturii în circumstanțele actuale nu se mai poate iniția doar de la creația de obiecte "prețioase" și izolate, ci trebuie să pornească de la sisteme relaționale capabile să depășească autismul arhitectonic, angajând o înțelegere a profesiei noastre prin prisma unor procese fondatoare relevante pentru dezvoltarea proiectelor la niveluri de complexitate în continuă creștere.

Pe de altă parte, juriul celei de-a 8-a Bienale de Arhitectură din București nu a dorit să se angajeze în dezbateri fundamentate numai pe opinii personale estetice sau formale și a considerat încă de la bun început și în unanimitate că arhitectura golită de idei nu poate fi Arhitectură. Punctul de pornire în judecarea valorii proiectelor l-a constituit încercarea de a descoperi care sunt ideile capabile să atribuie operei sens, semnificație și identitate. Membrii juriului au dorit să experimenteze în mod personal obiectele nominalizate construite pentru a înțelege cu adevărat care au fost ideile cristalizate în lucrare prin evaluarea relației fiecărei opere cu contextul ei și a modului în care aceasta interacționează în mod activ într-un sistem complex de relații. Verdictul definitiv pentru acordarea medaliilor a fost emis astfel numai după vizitarea directă a fiecăruia dintre proiectele rămase în cursa finală. În pofida timpului restrâns avut la dispoziție, toți membrii juriului au decis să realizeze un circuit de 2000 km în două zile, cu scopul de a "trăi" și a înțelege mai bine proiectele premiate.

Catalog editat de Q GROUP PROIECT
Coordonatori: Stefan Ghenciulescu, Andreia Glavcea
Format: 22 x 24 cm, numar de pagini: 200
Pret: 30 RON
ISBN: 978-973-0-06122-2
Catalogul poate fi achizitionat din retelele Carturesti, Diverta, Humanitas, inMedio, Relay. Sau puteti comanda catalogul direct de la serviciul de distributie si abonamente al revistei Arhitectura. Pret: 30 RON (TVA si taxe postale incluse).
www.arhitectura1906.ro
Email: abonamente@arhitectura1906.ro