UAUIMAnunțuriPrelegere „Arhitectura și soarele” – Dan Coma, 17 iunie 2016 ora 18:00, Sala Frescelor

Prelegere „Arhitectura și soarele”

16 iunie 2016

Dan Coma, 17 iunie 2016, ora 18:00, Sala Frescelor

Dupa apelul spre intelepciune, facut doar ieri, iata ca acum va invit spre opusul ei: spre pasiune, spre foc, spre soare, spre acea exuberanta si intoxicare pe care o frenezie creativa nu poate sa le evite: din contra, le reclama si le face posibile.

Pe 20 iunie, ziua va fi egala cu noaptea... va fi, asadar, solstitiul de vara.

O data foarte importanta... mi-ar fi placut sa pot sa fac aceasta prezentare exact luni, cand va incepe in mod „oficial” vara... si cand va avea loc solstitiul de vara... insa sunt Rusaliile... si scoala e inchisa.

Pacat ca religia ortodoxa s-a indepartat de o legatura mai stransa, mai directa, cu mari evenimente cosmice, sau ale naturii... eu personal le duc lipsa.

Va invit la o celebrare pe care initial am numit-o ARHITECTURA SI FOCUL... insa cuvantul „foc”, mi s-a sugerat, ar fi putut sa aiba conotatii negative legate de tragedia de la clubul Colectiv, asa ca am optat, mai diplomatic, insa poate mai putin sincer, pentru titlul ARHITECTURA SI SOARELE. De fapt nu mai putin sincer, dar mai putin complex, oarecum... e prea descriptiv, prea factual...

Focul poate fi si de natura metaforica, cum ar fi, spre exemplu, focul pasiunii si al iubirii.

Si fiindca a venit vorba de focul pasiunii, de excesele pe care pasiunea le invoca si le provoaca, mi-a venit in minte ce a spus Diderot (din pacate cunosc acest citat doar in engleza):

„Poetry requires something enormous, barbaric and wild.”

Nu stiu daca e chiar asa, dar am avut eu insumi tentatia acestei enormitati barbare si salbatice, a excesului... din cauza asta va invit din nou, vineri, la o alta prezentare... cand sunt aproape sigur ca nu o sa vina nimeni... intr-adevar, iti trebuie o anumita nebunie, sa mergi la o prezentare fie ea si legata de solstitiul de vara, intr-o vineri seara...

Si totusi, mi-am ascultat inima insetata de absolut si de nebunii... trimitandu-va acest mesaj.

Va multumesc,

Dan Coma