Zilele Italo-Romane

17 decembrie 2008

Cu ocazia Zilelor Italo-Romane, eveniment desfasurat la Roma sub auspiciile Universitatii La Sapienza in perioada 20-22 noiembrie 2008, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București a organizat un stand prin care a prezentat activitatea academica si publicistica. participat cu ononare si a reintarit relatiile academice internationale.

Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București a considerat totdeauna relațiile cu Universitatea La Sapienza din Roma ca fiind privilegiate: valoarea școlii romane și prezența în apropiere a Academiei di Romania in Roma (unde s-au specializat, de-a lungul vremii, reputați arhitecți români) sunt două din argumente. Legăturile oficiale cu Universitatea La Sapienza durează de cca. 10 ani. Acordurile-cadru semnate până în prezent au permis unui număr de cca. 20 studenți din București să urmeze, pentru un semestru sau două, studiile la Roma, la cele două facultăți de arhitectură – Valle Giulia și Lodovico Quaroni. O alta componenta importanta a schimburilor academice de pana acum a fost prezenta profesorilor de la Universitatea La Sapienza in comisiile de diploma de la UAUIM, dar si prezente ale profesorilor nostri in stagii Erasmus la Roma.

Cele doua interventii pe care Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București le-a avut prin reprezentatntii sai la Zilele Italo-Romane (Prof. Dr.Arh. Nicolae Lascu si Lect. Dr. Arh. Daniel Comsa) au subliniat bunele relatii din trecut, dar si deschiderea de noi posibilitati de colaborare la toate nivelurile academice, de la schimburile Erasmus, Leonardo si IAESTE pentru studenti si masteranzi si pana la colaborari pe proiecte si granturi de cercetare comune pentru doctoranzi, cercetatori si profesori la toate nivelurile, dar si doctorate in cotutela.

În timpul conferinței s-a semnat un acord intre UAUIM si Facultatea de Arhitectură Valle Giulia privind schimburile de studenți și cadre didactice în cadrul programului european Erasmus. Reprezentantii UAUIM si-au exprimat speranta ca in acest context institutionalizat sa existe o adevarata reciprocitate in schimburile de studenti, in sensul prezentei studentilor italieni la UAUIM. Totodată, în urma discuțiilor cu decanul facultății și cu responsabilii Socrates ai celor două facultăți, s-a convenit ca schimburile bilaterale să se extindă în domeniul restaurării monumentelor istorice, domeniu în care partea italiană are o reputație de excepție. Împreună cu prof. Fiorani de la Facultatea de arhitectură – Valle Giulia se va stabili in perioada imediat următoare un calendar concret și realist al unei posibile colaborări pe plan didactic și al cercetării.

Consideram evenimentul o reusita, iar colaborarile viitoare vor dovedi trainicia relatiilor academice italo-romane.

Prof. Dr.Arh. Nicolae Lascu
Lect. Dr. Arh. Daniel Comsa