Workshop și școală de vară la Giurgiu

12 iulie 2018

Workshop „Reactivarea Parcului Fabricii de Zahăr” / 24 august - 02 septembrie 2018 / 10 zile, 12 locuri

Școala de vară „Conectare prin design urban” / 03 septembrie - 07 septembrie 2018 / 5 zile, 12 locuri

Cazarea și masa vor fi asigurate în cadrul ambelor programe. Nu se solicită taxă de participare.

Înscrieri până pe 22 iulie 2018 la https://docs.google.com/forms/[...]gqmpw1_nPOg/viewform

Contact: scoaladevaragiurgiu@gmail.com și https://www.facebook.com/parculfabriciidezahar

În cadrul evenimentelor cultural-educative care au avut la Giurgiu în ultimii ani și care vizează cunoașterea valorilor locale de patrimoniu, adresate în special studenților din universitățile de profil; anul acesta vă invităm să participați în perioada verii la atelierele dedicate Parcului Fabricii de Zahăr* din Giurgiu.

Se urmărește punerea în valoarea a Ansamblului urban cartierul Fabricii de Zahăr, consolidarea identității orașului, susținerea vitalității și atractivității acestuia și regenerarea urbană durabilă.

Obiectivele secundare sunt:

Activitățile din cadrul atelierelor dedicate studenților vor include o minimă introducere a participanților în filosofia Craddle2Craddle, economie circulară, habitat autosufiecient, optimizare parametrică și software-urile adiacente; dar și modalități de integrare a unor amenajări peisagistice punctuale (plantare specii vegetale autohtone, realizare de instalații urbane, soluții de design urban), personalizate pesntru spațiile studiate și executate cu riveranii.

Colectivele de coordonare vor fi compuse din specialiști cu formări diferite, ce vor derula activități autentice de educare in situ, inițiind participanții în lucrul cu materiale cunoscute, dar cu tehnologii noi.

Workshop „Reactivarea Parcului Fabricii de Zahăr”

24 august - 02 septembrie 2018
10 zile, 12 locuri

Studiourile de arhitectură AICI (București) și BASICS (Madrid), în parteneriat cu Primăria Municipiului Giurgiu și UAUIM, organizează un workshop pentru realizarea unei construcții ușoare de tip pavilion, destinată comunității din jurul Parcului Fabricii de Zahăr.

Coordonatori:
arh. Laura Time (AICI Studio de Arhitectură, București)
arh. Ruxandra Iancu Bratosin (BASICS, Madrid)
ing. Alessandro Mattoccia (BASICS, Madrid)
arh. Ioana Cătălina Vărzaru (Primăria Municipiului Giurgiu)


Școala de vară „Conectare prin design urban”

03 septembrie - 07 septembrie 2018
5 zile, 12 locuri

Gândită ca o continuare a workshopului anterior prezentat, ediția a VI-a a Școlii de Vară, vine în completarea obiectului realizat prin amenajarea peisagistică a Parcului Fabricii de Zahăr și generarea unor soluții de design urban de conectare a orașului cu Dunărea.

Coordonatori:
peis. Alexandru Gheorghe (Poteca Studio, București)
urb. Ana Opriș (UAUIM, București)
arh. Adrian Moleavin (UAUIM, București)
arh. Ioana Cătălina Vărzaru (Primăria Municipiului Giurgiu)


Înscrierile pentru cele două evenimente se pot face până în data de 22 iulie 2018, ora 23:59, prin completarea formularului de înregistrare – https://docs.google.com/forms/[...]gqmpw1_nPOg/viewform

Rezultatele selecției vor fi transmise în data 24 iulie 2018, ora 16:00.

Pentru alte întrebări sau detalii suplimentare trimite un email la adresa: scoaladevaragiurgiu@gmail.com

Mai multe informații despre proiect și despre activitățile care au avut loc până acum în cadrul proiectului: https://www.facebook.com/parculfabriciidezahar

*Ansamblul urban „Cartierul Fabricii de Zahăr” a luat naștere după anul 1920 – anul inaugurării unei fabrici de prelucrare a sfeclei de zahăr, situată în vechiul cartier Smârda, în proximitatea brațului canalizat al Dunării.

Cf. monografiei „Biserica Sf. Treime și cartierul Smârda din Giurgiu” scrisă de Gabriel-Felician Croitoru și Bogdan Niculae, ed. Celebris, Constanța, 2013, de precizat este faptul că odată cu construirea și darea sa în folosință, Fabrica de Zahăr „Danubiana” a adus cu sine schimbări ale cartierului Smârda la nivel edilitar și chiar demografic. Astfel, pe locul vechiului cimitir din cartier, pe terenul de două hectare, care aparținea Bisericii „Sf. Treime” – Smârda, de la care a fost închiriat pe o perioadă de 90 de ani, a fost construit un ansamblu rezidențial – format din locuințe de serviciu pentru angajații fabricii, indiferent de funcția deținută, amenajat cu un parc și locuri de recreere în aer liber, prevăzut cu o scenă din lemn pentru spectacole în aer liber, o cabină de lemn pentru cinematograf, un teren de tenis și un chioșc pentru muzică de fanfară. Alături de acestea au mai fost construire un club, sală de spectacole, cantină, popicărie, etc. (p. 68)

După naționalizarea fabricii, în 1948, autoritățile comuniste au păstrat dotările amintite, iar propaganda oficială a încercat să le prezinte drept realizări ale noului regim. După anul 1990, Fabrica de Zahăr a fost desființată, locuințele din jurul parcului au devenit proprietăți private, iar Parcul Fabricii de Zahăr se află în prezent în domeniul public al municipiului.