Workshop „Parcul Natural Zer0 Waste” – Pădurea Căldăraru - parc urban inovator

Desfășurare: 20 - 29 septembrie 2023, termen limită înscrieri: 19 septembrie 2023

Jurizare și premiere: joi 5.10.2023, ora 10.00, Sala de Consiliu

Publicat 12 septembrie 2023, actualizat 4 octombrie 2023

Rezultate finale si premii

S-a încheiat cu succes workshopul inovator “Parcul Natural Zer0 Waste”, desfășurat în pădurea Căldăraru din Cernica, prin care, o pădure obișnuită va deveni un paradis tematic Zer0 Waste.

În urma workshopului au rezultat 7 proiecte cu diverse și creative abordări, dintre acestea, primele trei clasate au fost premiate și invitate să facă parte din colectivul de proiectare care se va implica în elaborarea temei de proiectare și studiul de fezabilitate premergător proiectului Parc Natural Zer0 Waste.

Premiul 1: Echipa 3 – Irina BENCHESCU,Octavian POCRIȘTE, Andreea ROMAN, Raluca VOICU - Pădurea în cercul vieții

Premiul 2: Echipa 6 – Carla SOTROPA, Laura VASILE, Andrada ANDREI, Dan TUDOR - Miraza naturii

Premiul 3: Echipa 5 – Ioana AURICĂ, Ana-Maria COSTIN, Cristiana MORMAN, Livia VASILESCU - Shapes of wood - Formele lemnului

La jurizare și premiere au participat:

din partea UAUIM:

din partea Consiliului Județean Ilfov:

Acest proiect este o inițiativă de colaborare între Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" și Consiliul Județean Ilfov, prima dintr-o serie de manifestări și cercetări ce urmează sa se situeze în domeniul sustenabilității și a promovării prezervării mediului.

Cu mulțumiri tuturor organizatorilor, cadrelor didactice și studenților participanți implicate în bunul mers al evenimentului și în promovarea unei astfel de intiative unice pînă cum în Romania.

4 septembrie 2023

Jurizare și premiere: joi 5.10.2023, ora 10.00, Sala de Consiliu

Vă invităm să participați la prezentarea proiectelor celor 7 echipe formate fiecare din câte 4 studenti, care au participat la workshop.

Au predat, conform temei, un poster format A0 și un caiet documentar format A3.

Prezentarea acestora și ulterior, desemnarea celor 3 echipe premiate, va avea loc joi, 5.10.2023 in Sala de Consiliu UAUIM de la ora 10.00.

29 septembrie 2023

Desfășurare workshop 22-29 septembrie 2023

Studenții participanți au lucrat în atelier, sub atenta ghidare a îndrumătorilor participanți la workshop și cea a Arhitectului Șef al Consiliului Județean Ilfov - urb.Olivia Oprescu-Ciobanu.

Studenții au avut libertate totală în transpunerea grafică și conceptuală a demersului lor, fiind încurajați să își exprime creativitatea și sensibilitatea propriei viziuni.

Concret, o pădure obișnuită va fi transformată într-un paradis tematic Zer0 Waste. Acest proiect reprezintă o oportunitate de a îmbrățișa natura, de a învăța despre ea și, cel mai important, de a o proteja cu dragoste și responsabilitate.

Workshopul „Parcul Natural Zer0 Waste” are ca obiectiv principal transformarea Pădurii Căldăraru într-un parc urban cu tematică Zer0 Waste, unde fiecare aspect este gândit pentru a minimiza impactul nociv asupra mediului. Dorim să promovăm principiile sustenabilității și să inspirăm un stil de viață în care zero deșeuri devine o realitate

21 septembrie 2023

Vizita pe sit

Joi, 21 septembrie 2023, orele 13:30, a avut loc vizita organizată pe sit.

Studenții participanți au vizitat Pădurea Căldăraru, fiind însoțiți la plecarea de la Universitate de coordonatorul workshopului lect.dr.arh.Simona Butnariu și o parte din îndrumătorii participanți la workshop fiind ghidați, la fața locului, de reprezentanții autorităților locale, alături de Arhitectul Șef al Consiliului Județean Ilfov - urb.Olivia Oprescu-Ciobanu.

Studenții au avut ocazia să evalueze accesibilitatea sitului, să asculte informații valoroase furnizate de reprezentanții administrației publice locale și să adune primele impresii sensibile și fotografii despre amplasament.

Parteneri eveniment:

20 septembrie 2023

Lansare Workshop

Miercuri, 20 septembrie 2023, orele 12:30, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” a avut loc lansarea Workshopului “Parcul Natural Zer0 Waste” – Amenajarea pădurii Căldăraru - parc inovator.

Evenimentul este organizat de UAUIM împreună cu Consiliul Județean Ilfov.

La lansarea workshop-ului au participat:

La atelierul de lucru interdisciplinar, pentru realizarea unor proiecte de transformare a pădurii Căldăraru într-un parc natural inovator, s-au înscris 27 de studenți ai UAUIM din anii I, II, III și IV de la programele: Amenajarea și Planificarea Peisajului - FU, Proiectare si planificare urbana - FU, Arhitectură de interior - FAI si la programele de master ale Facultății de Urbanism.

Acest workshop este primul dintr-o serie de activități didactice, de cercetare și aplicative în vederea dezvoltării și lansării primului Parc Natural Zer0 Waste din Romănia.

Parteneri eveniment:

19 septembrie 2023

Lansare

Lansarea worksop-ului va avea loc în data de 20 septembrie 2023, ora 13.30 în Sala de Consiliu a UAUIM.

12 septembrie 2023

Workshopul propune realizarea unui concept de organizare a pădurii Căldăraru sub forma unui parc - muzeu tematic Zer0 Waste - loc în care natura să fie admirată, învățată și protejată, promovând în același timp principiile sustenabilității și ale unui stil de viață zero deșeuri.
Abordarea va avea în vederea propunerea de soluții exclusive sustenabile, pornind de la nivel micro la nivel macro, urmărind permanent valența educațională pentru conștientizarea responsabilității față de mediul înconjurător.

În acest context, UAUIM împreună cu CJ Ilfov organizează un workshop studențesc interdisciplinar pentru realizarea unor proiecte care își propun să transforme pădurea Căldăraru într-un parc urban inovator în care totul este reciclabil și sustenabil.

Participanți

Echipele vor fi formate din colective de 2-4 studenți.

Condiție de participare: fiecare echipă va avea în colectiv cel puțin un student al secției Amenajarea și Planificarea Peisajului și cel puțin un student al Facultății de Arhitectură de Interior. 

Înscriere valabilă pentru studenți, indiferent de specializare sau program.

Mod de desfășurare workshop

Etapa 1 (20 - 22 septembrie 2023)

Etapa 2 (22 - 28 septembrie 2023)

Predare: 29 septembrie 2023

Soluția declarată câștigătoare în urma jurizării va constitui tema de realizare a parcului, echipa câștigătoare fiind implicată ulterior în procesul de implementare a proiectului.

Înscrieri până pe 19 septembrie 2023, prin completarea online a formularului:
https://forms.gle/DLM3R4K77KQ8ktHR6

Selecția participanților se va realiza în baza motivării (transmise prin formularul de înscriere), în limita a 30 de locuri disponibile.

Organizatori workshop:

Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”

Facultatea de Urbanism, Departamentul Proiectare Urbană și Peisagistică:
Conf.dr.arh. Cristina Enache, lect.dr.arh. Simona Butnariu, lect.dr.urb.peis.dr.șt.mil. Sorina Rusu, asist.dr.urb.peis. Alexandra Dulvăr, asist.dr.urb.peis. Lavinia Luparu, asist.dr.urb.peis. Mara Nicolaescu, asist.dr.urb.peis. Raluca Duică, asist.dr.arh. Anca Rusu, asist.dr.urb.peis. Irina Cioangher
Facultatea de Arhitectură de Interior, Departamentul Proiectare de Interior și Design:
Conf.dr.arh. Oana Diaconescu, lect.dr.arh. Daniel Armenciu, asist.dr.arh.int. Silvia Ionescu

Consiliul Județean Ilfov

Urb. Olivia Oprescu-Ciobanu