Replica digitală a Ansamblului Bisericii fortificate din Dealu Frumos

Perioadă și locație: 10-16 august 2022, Dealu Frumos, jud. Sibiu

15 iunie 2022

O tabară de antrenament pentru cei pasionați de recrearea digitală a lumii! - apel deschis pentru studenții și stagiarii de la Arhitectură și Arte conexe - în cadrul proiectului cultural "Tradiție și tehnologie. Documentarea digitală a Ansamblului Bisericii fortificate din Dealu Frumos" , realizat de Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu prin Atelier Experimental "Mac Popescu" și Centrul Expozițional Documentar - Muzeul Școlii de Arhitectură, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România Filiala București, proiect susținut de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură.

Despre eveniment

Modelarea 3D pentru vizualizarea patrimoniului are cerințe specifice, adesea înrudite cu cele din industria de gaming, motiv pentru care ceea ce urmează să învățați de la noi oferă o dublă deschidere. Veți putea oferi vizualizări realiste ale oricărei intervenții pe sit existent, de la revitalizarea funcțională la amenajarea de interior. Ori, dacă preferați, veți putea folosi cunoștințele dobândite pentru a deveni creatori de conținut în industriile de succes ale lumii de azi: gaming, publicitate, film si entertainment.

Lucrând cu noi veți înțelege fluxul standard de lucru și cerințele specifice vizualizărilor în timp real. Veți dobândi perspective care inspiră, precum și un set de abilități necesare celor care aspiră să stăpânească mediul 3D.

Vom lucra împreună ziua și vom face focuri de tabără noaptea în Dealu Frumos, un sat liniștit din inima Transilvaniei. La sfârșitul workshop-ului veți avea instrumente noi și puternice pentru a face replici digitale perfecte, precum și o lucrare de artă 3D care va fi publicata.

Programul

Prima zi va debuta cu prezentările (ale noastre și ale voastre) după care veți afla care sunt regulile specifice pentru fotogrametrie.

După amiaza vom merge la biserica fortificată din sat, care reprezintă subiectul vostru de studiu. Aici veți aplica cele învățate în cursul dimineții, în timp ce trainerul nostru junior, Matei, va face fotogrametria exterioară a monumentului cu ajutorul unei drone.

A doua zi vom agrega fotografiile în Reality Capture, care este un software de top în domeniul fotogrametriei destinate vizualizării. Această parte va fi realizată pe PC-urile noastre. Veți înțelege fluxul de lucru și veți putea observa care porțiuni nu au fost bine fotografiate (totdeauna există un colț!)

După masă ne vom întoarce pe teren pentru a completa cu fotografii, iar în timpul noptii Reality Capture va produce pentru noi versiunea ultra-detaliată a modelului.

A treia zi și a patra zi ne vom ocupa numai de modelare. Pe de o parte, vom reconstrui cât mai simplu arhitectura, folosind ca „ciornă” modelul detaliat al fotogrametriei. Pe de alta, pentru ornamente și mobilier vom genera alte fotogrametrii, mici dar foarte detaliate, pe care le vom simplifica prin postprocesare în Meshmixer și / sau 3DS Max.

In ziua a cincea ne vom întoarce în Reality Capture pentru a împrumuta arhitecturii modelate de noi texturile de pe modelul ultradetaliat care se afla acolo.

Dupa amiaza vom incarca în Unreal Engine tot ceea ce ati realizat, iar seara vom avea, sperăm, o „versiune-beta” a bisericii fortificate din Dealu Frumos, pe care o veți putea vizualiza cu ajutorul seturilor noastre de VR. Alături de câteva exemple profesioniste de vizualizări pentru patrimoniu, care vă vor delecta în ultima seară petrecută împreună.

Participanții

Pentru a participa trebuie să fiți deja familiarizat cu modelarea poligonală. Mai mult, ar trebui să aveți portofolii care să arate preocupările voastre în domeniu.

Va fi necesar să vă aduceți laptopurile și telefoanele / camerele digitale pentru a face niște fotografii de calitate.

Vom selecta 10 participanți pe baza portofoliilor și scrisorilor de intenție trimise la joseph.deea@gmail.com până la data de 20 iulie.

Vom anunța participanții selectați prin actualizarea paginii https://ateliermacpopescu.wixsite.com/uauim/events/replica-digitala-a-ansamblului-bisericii-fortificate-din-dealu-frumos și, de asemenea, prin contact direct (e-mail).

După selecție, veți plăti o taxă de 250 lei pentru rezervarea locului.

Vă așteptăm cu drag!