Tabăra de creație „Research and Build”

Desfășurare: Călărași, 31 iulie – 06 august 2023

Publicat 12 iunie 2023, actualizat 30 iunie 2023
30 iunie 2023

Notă: Ultima zi de înscriere este 17 iulie 2023.

12 iunie 2023

Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, în parteneriat cu „3Smoked Olives Festival” și „Atelierul de pe Insulă” organizează in perioada 31 Iulie- 06 august 2023 tabăra RESEARCH & BUILD „SPIRITUL INSULEI” - Instalații și mic mobilier pentru festivalul care are loc anual pe o insulă cu plajă de nisip a Dunării, în apropierea orașului Călărași.

Activitatea continuă suita evenimentelor studențești, de intervenție in situ pe malul Dunării, începute anul trecut. Este o tabără inter-generațională (licență/master/doctorat), având ca scop facilitarea schimbului de experiență în cadrul unor echipe de cercetare și formarea unei atitudini responsabile, apte să înțeleagă, să preia și să aplice elemente din problematicile actuale, asociate tranziției verzi, fragilizării relației dintre natură, cultură și tehnologie, a conceptelor de “sustenabilitate”, “recycle-upcycle”, ”circularitate urbană”, pentru valorificarea creativă și sustenabilă a unor resurse inedite. Tabăra premerge festivalul internațional de muzică electronică „3Smoked Olives”, festival care mizeză pe puterea muzicii de a reuni oamenii într-o comunitate, aceasta fiind potențată de calitățile naturale ale locului. Pe durata taberei și a evenimentului în sine, insula devine o platformă creativă non-formală, de învățare la fața locului a deprinderilor de a lucra în spiritul naturii și cu ceea ce aceasta oferă. Locul și muzica stau la baza unei experiențe inedite în care cercetarea, designul și realizarea efectiva a unor mici instalații și piese de mobilier pentru festival se combină cu responsabilitatea socială și față de mediul natural.

Participanții obțin gratuit accesul la festival (care se va desfășura în perioada 16-22 august 2023)!

Număr participanți: 10

Transport: individual până la Călărași; sosire - luni dimineața, 31 Iulie, Gara CF Călărași; de acolo, participanții vor fi preluați de organizatori și transportați pe insulă; plecare - duminică seara sau luni, 06-07 august;

Cazare & masă: organizatorii asigură cort individual sau de 2 persoane, în funcție de cerințe și 3 mese pe zi.

Perioada de înscriere: până la data de 17 iulie 2023.

Cerințe: scrisoare de intenție cu prezentare și date de contact, adaptabilitate, creativitate, voie-bună și abilitatea de a lucra fizic cu ustensile (ferăstrău, mașină de găurit-înșurubat, ciocan, creion-hârtie) și materiale (lemn, pânză, sfoară).

În afara activităților propriu-zise de pe insulă, participarea mai presupune: a) câteva, 2-3 întâlniri premergătoare (on-line sau fizice) pentru cunoaștere-pregătire; b) schițarea unor propuneri de piese care vor fi adaptate/construite în situ; c) realizarea unor panouri de expoziție, în săptămâna 7-13 august, conținând schițe preliminare, procesul de adaptare, proiect final și mobilierul rezultat, precum un „jurnal de gânduri” de aprox. 500 cuvinte (1 A4)

Transmiterea intenției sau alte întrebări: pe mail, la adresa sorin.manea@uauim.ro

Tabăra este finanțată prin PROIECT CNFIS-FDI-2023-F-0462 „Consolidarea capacității instituționale a UAUIM pentru cercetare în arhitectură și urbanism prin susținerea unei culturi a diseminării rezultatelor”, Acronim CULTADISER 2023