Seminar și workshop “Sustainable Thinking. Learning from Nature”

Desfășurare: 17-18 noiembrie 2022

Publicat 10 noiembrie 2022, actualizat 5 decembrie 2022
10 noiembrie 2022

Învățând de la natură. Gândind sustenabil

Pe 17-18 noiembrie 2022 a avut loc în universitatea noastră evenimentul „Sustainable Thinking – Learning from Nature”, seminar internațional și workshop, organizat în cadrul seriei de evenimente aniversare „130 de ani de învățământ de arhitectură în România”.

Evenimentul s-a bucurat de prezența unui oaspete special, prof.dr.arh. Maria Rosa Cervera, de la Universitatea din Alcalá de Henares, Spania, care a avut amabilitatea de a fi de studenții și profesorii universității noastre pe toată durata evenimentului. Prof. Rosa Cervera este o veche prietenă a școlii noastre, participând, începând cu anul 2009, la numeroase workshopuri, seminarii, conferințe, proiecte de cercetare, expoziții, jurii în cadrul UAUIM.

Întotdeauna preocupările Domniei sale pentru studiul principiilor, legilor și structurilor inspirate din natură au adus un suflu nou printre studenții și profesorii UAUIM, permițând dezvoltarea unei direcții aprofundate de studiu al bionicii arhitecturale, care a fost cuprinsă în programa disciplinei Studiul Formei și în preocupările de investigație a numeroși cercetători, doctoranzi, studenți. O parte dintre aceștia s-au reunit în cadrul seminarului internațional “Sustainable Thinking – Learning from Nature”, prezentând cercetările proprii sau audiind comunicările expuse. Au participat la seminar prof.dr.arh. Marian Moiceanu, Rectorul UAUIM, prof.dr.arh. Cristina Olga Gociman, prof.dr.arh. Cerasella Crăciun, de la Școala Doctorală a UAUIM, conf.dr.arh. Codina Dușoiu, asist.dr.arh. Ana Mohonea, de la Departamentul Studiul Formei și Ambient al UAUIM, conf.dr.arh. Anca Vitcu, lector dr.arh. Tana-Nicoleta Lascu, de la Departamentul Bazele Proiectării UAUIM, doctoranzii urb. Codruț Papina și arh. Nikos Mathioudakis, precum și arhitecții Antonia Zaharia și Georgiana Voinescu.

Dar, fără îndoială, cea mai interesantă parte a evenimentului a fost partea de workshop, în care cei aproape 50 de studenți, arhitecți și doctoranzi, cărora li s-au alăturat în jur de 10 studenți de la Colegiul Tehnic de Arhitectură Ioan N.Socolescu din București, au proiectat, realizat și testat câteva tipologii de structuri ușoare inspirate din natură, luându-și ca surse de inspirație trunchiuri de arbori, inflorescențe (dalia), structuri microscopice (molecula de ADN), structuri osoase etc. Faptul că s-au coagulat ad-hoc echipe formate atât din arhitecți și doctoranzi, cât și din studenți la Arhitectură și Arhitectură de Interior și elevi care au obținut rezultate remarcabile într-un timp foarte scurt, a fost, fără îndoială, experiența de neuitat a două zile intense de cercetare și experimente, pe care le dorim să continue și să se cristalizeze în forme cât mai durabile.

Text: conf.dr.arh. Codina Dușoiu

Concept eveniment: conf.dr.arh. Codina Dușoiu, lector dr.arh. Tana Lascu

Organizare: conf.dr.arh. Codina Dușoiu, lector dr.arh. Tana Lascu, asist.dr.arh. Ana Mohonea, arh.int. Georgiana Voinescu

10 noiembrie 2022

Dragi colegi si dragi studenti,

Ne face placere sa va anuntam evenimentul “Sustainable Thinking. Learning from Nature”, seminar intenational si workshop, cu participarea extraordinara a prof.dr.arh. Maria Rosa Cervera Sarda, de la Facultatea de Arhitectura a Universitatii Alcala de Henares, Spania. Evenimentul va avea loc in cadrul UAUIM pe data de 17 noiembrie 2022 (cu o sesiune finala de concluzii pe 18 noiembrie 2022, conform programului)

Program.pdf
Programme.pdf

Participarea la conferinte este deschisa tuturor doritorilor, iar inscrierea studentilor la workshop se va face pe baza unui mesaj prealabil transmis pe adresele de email: imuau_relations@yahoo.com si arkitekton2202@gmail.com.

Pentru studentii anului II Facultatea de Arhitectura finalizarea cu succes a workshopului se poate echivala cu una dintre temele curente la disciplina Studiul Formei.

Va asteptam cu drag,
Echipa de organizare