UAUIMEvenimenteTehnici de restaurare și vizualizări ale patrimoniului în VR la Dealu Frumos

Tradiție și tehnologie - Tehnici de restaurare și vizualizări ale patrimoniului în VR la Dealu Frumos

Desfășurare: 25 iunie - 16 iulie 2023, Dealu Frumos, jud. Sibiu. Termen limită înscrieri: 30 martie 2023

Publicat 3 martie 2023, actualizat 6 iulie 2023
6 iulie 2023

Comunicat de presă

Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” prin diferitele sale departamente, este tot mai prezentă în cadrul comunităților ce au ca scop protejarea patrimoniului și promovarea modelelor de bună practică în domeniul conservării și restaurării de arhitectură, pentru păstrarea specificul local și pentru perpetuarea tehnicilor tradiționale de construcție.

În acest sens, în perioada 26 iunie – 16 iulie 2023 organizăm prin Centrul Expozițional Documentar – Muzeul Școlii de Arhitectură, Secția Conservare și Restaurare de Arhitectură - Sibiu și Centrul de Studii de Arhitectură Vernaculară – Dealu Frumos un workshop de restaurare și fotogrametrie în satul Dealu Frumos, jud. Sibiu, adresat atât studenților la arhitectură, cât și celor interesați și îndrăgostiți de patrimoniu.

Workshopul se desfășoară în cadrul proiectului „Tradiție și tehnologie – tehnici de restaurare și vizualizări ale patrimoniului în VR la Dealu Frumos” desfășurat de Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” din București împreună cu Asociația Monumentum – Ambulanța pentru Monumente, în parteneriat cu Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România, cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România din timbrul de arhitectură.

Biserica evanghelică fortificată din Dealu Frumos își are originile în sec. al XIII-lea, fiind construită pe locul unei foste biserici romanice. Incinta care o înconjoară e datată de secol al XVI-lea și are mai multe turnuri de apărare.

Workshopul de restaurare urmărește punerea în siguranță a acoperișului turnurilor de sud-est și nord-vest ale Ansamblului Bisericii fortificate din Dealu Frumos și consolidarea structurală a celui din urmă. Se va interveni prin refacerea învelitorii după sistemul “luatul la mână”: demontarea, trierea și redispunerea pieselor de ceramică și completarea celor lipsă cu elemente ceramice manufacturate vechi de tip solzi, identice ca dimensiune, dispunere, proprietăți mecanice și tehnică de confecționare. Învelitoarea se va dispune pe zone compacte sub formă de fâșii verticale. Lații vechi de pe turnul de nord-vest se vor păstra pe cât posibil, fiind ciopliți, iar cei degradați se vor înlocui cu elemente de același tip, pe care le vom prelucra direct pe șantier. Vom lucra de asemenea la proptirea turnului de nord-vest și la refacerea unei porțiuni de zidărie desprinse.

Coordonarea tehnică o va face Jan Hülsemann, iar lucrările vor fi conduse de către restauratorii Ștefan Vaida și Ionuț Dobra.

Partenerii noștri: Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România, Asociația Monumentum - Ambulanța pentru Monumente, Primăria Comunei Merghindeal – jud. Sibiu, Asociația HOG Schönberg, Casa Teutsch – Centrul de dialog și cultură Friedrich Teutsch al Bisericii Evanghelice C.A. din România, Complexul Național Muzeal Astra.

Parteneri media: Revista Zeppelin, Agenția Națională de presă AGERPRES

Sponsorii noștri: Miradex Wooden Buildings, Iconic Wood, Rubio Monocoat România.

3 martie 2023

Anul acesta vom fi prezenți în comunitatea din Dealu Frumos, jud. Sibiu între 25 iunie - 16 iulie 2023 cu proiectul cultural „Tradiție și tehnologie - Tehnici de restaurare și vizualizări ale patrimoniului în VR la Dealu Frumos”.

Acest proiect este realizat de Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) București prin Centrul Expozițional Documentar, Secția Conservare și Restaurare de Arhitectură a UAUIM din Sibiu și Centrul de Studii de Arhitectură Vernaculară de la Dealu Frumos, în parteneriat cu Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România, proiect susținut de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură, pe care îl vom implementa împreună cu Asociația Monumentum - Ambulanța pentru Monumente cu ajutorul a 20 de participanți voluntari/serie (studenți, stagiari și iubitori ai patrimoniului).

Vă puteți alătura înscriindu-vă pe platforma https://inscrieri.ambulanta-pentru-monumente.ro/ pentru intervenția la Biserica Fortificată din Dealu Frumos, jud Sibiu, până la 30 martie 2023.

Participarea este gratuită, masa și cazarea fiind asigurate de către organizatori și de către comunitatea locală, în condiții studențești.

Perioada minimă de participare este de o săptămână (duminică - duminică) pentru studenți și flexibilă pentru stagiari.

Transportul până la intervenții va fi responsabilitatea voluntarului, dar vă putem prelua din zonă dacă anunțați în avans ora și locul unde ajungeți.

Oferim adeverințe de participare recunoscute de UAUIM.

Despre proiect

Pe baza modelării 3D realizate anul trecut în cadrul proiectului „Tradiție și tehnologie - Documentarea digitală a Ansamblului Bisericii Fortificate din Dealu Frumos” intenționăm să trecem la următorul nivel de identificare a degradărilor în sit și împreună cu restauratorii specializați pe diferite materiale/suporturi să propunem soluții de remediere.

În urma vizualizărilor realizate anul trecut s-au constatat probleme de deplasare ale turnului de nord-vest din cadrul Ansamblului BIsericii Fortificate din Dealu Frumos, pentru care Asociația Monumentum, alături de Liviu Gligor și de ceilalți restauratori implicați, vor propune soluții de intervenție de urgență.

Studenților participanți le vor fi reamintite reglementările legale cu privire la regimul monumentelor istorice, iar aspectele teoretice și practice din urma identificării în sit a degradărilor, vor fi acompaniate de tehnicile de restaurare, ce vor fi prezentate în cadrul unui workshop de 3 săptămâni, împărțit în trei serii, cu 20 participanți/serie, studenți, stagiari și pasionați, interesați de investigarea patrimoniului construit, precum și o serie de intervenții practice de restaurare.

Proiectul răspunde la nevoia de instruire practică a viitorilor specialiști.

Activitățile vor fi direcționate pe:

Partenerii noștri sunt Primăria Merghindeal, Sibiu, HOG Schönberg, Muzeul Consistoriului Evanghelic CA-Casa Teusch, Complexul Național Muzeal „Astra”, Revista Zeppelin și Agenția Națională de presă AGERPRES.

Având în vedere amploarea intervenției, orice implicare este binevenită, mai ales că este un proiect de suflet în care reușim să adunăm iubitorii de patrimoniu din toată țara cu specialiști și meșteri locali, membrii comunității din Dealu Frumos cu viitorii profesioniști uniți în protejarea și conservarea patrimoniului cultural arhitectural local.

Vă așteptăm cu drag!

Foto dronă: Matei Popovici