Anul acesta vom fi prezenți în comunitatea din Dealu Frumos, jud. Sibiu între 25 iunie - 16 iulie 2023 cu proiectul cultural „Tradiție și tehnologie - Tehnici de restaurare și vizualizări ale patrimoniului în VR la Dealu Frumos”.
Acest proiect este realizat de Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) București prin Centrul Expozițional Documentar, Secția Conservare și Restaurare de Arhitectură a UAUIM din Sibiu și Centrul de Studii de Arhitectură Vernaculară de la Dealu Frumos, în parteneriat cu Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România, proiect susținut de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură, pe care îl vom implementa împreună cu Asociația Monumentum - Ambulanța pentru Monumente cu ajutorul a 20 de participanți voluntari/serie (studenți, stagiari și iubitori ai patrimoniului).
Vă puteți alătura înscriindu-vă pe platforma https://inscrieri.ambulanta-pentru-monumente.ro/ pentru intervenția la Biserica Fortificată din Dealu Frumos, jud Sibiu, până la 30 martie 2023.
Participarea este gratuită, masa și cazarea fiind asigurate de către organizatori și de către comunitatea locală, în condiții studențești.
Perioada minimă de participare este de o săptămână (duminică - duminică) pentru studenți și flexibilă pentru stagiari.
Transportul până la intervenții va fi responsabilitatea voluntarului, dar vă putem prelua din zonă dacă anunțați în avans ora și locul unde ajungeți.
Oferim adeverințe de participare recunoscute de UAUIM.
Despre proiect
Pe baza modelării 3D realizate anul trecut în cadrul proiectului „Tradiție și tehnologie - Documentarea digitală a Ansamblului Bisericii Fortificate din Dealu Frumos” intenționăm să trecem la următorul nivel de identificare a degradărilor în sit și împreună cu restauratorii specializați pe diferite materiale/suporturi să propunem soluții de remediere.
În urma vizualizărilor realizate anul trecut s-au constatat probleme de deplasare ale turnului de nord-vest din cadrul Ansamblului BIsericii Fortificate din Dealu Frumos, pentru care Asociația Monumentum, alături de Liviu Gligor și de ceilalți restauratori implicați, vor propune soluții de intervenție de urgență.
Studenților participanți le vor fi reamintite reglementările legale cu privire la regimul monumentelor istorice, iar aspectele teoretice și practice din urma identificării în sit a degradărilor, vor fi acompaniate de tehnicile de restaurare, ce vor fi prezentate în cadrul unui workshop de 3 săptămâni, împărțit în trei serii, cu 20 participanți/serie, studenți, stagiari și pasionați, interesați de investigarea patrimoniului construit, precum și o serie de intervenții practice de restaurare.
Proiectul răspunde la nevoia de instruire practică a viitorilor specialiști.
Activitățile vor fi direcționate pe:
- prelegeri cu specialiști în arhitectură, restaurare, istorie și vizuaizări 3D (Jan Huselmann, Cristina Constantin și Cosmin Pavel, Liviu Gligor, Heidrun König, Ioana Ardelean, Martin Rill, Cosmin Ignat, Călin Șuteu);
- identificarea degradărilor pe baza vizualizărilor realizate anul trecut;
- realizarea unor intervenții de restaurare/ reabilitare ale elementelor degradate;
- prezentarea unor modele de patrimoniu arhitectural redate în realitate virtuală la care sunt invitați și membrii comunității locale.
Partenerii noștri sunt Primăria Merghindeal, Sibiu, HOG Schönberg, Muzeul Consistoriului Evanghelic CA-Casa Teusch, Complexul Național Muzeal „Astra”, Revista Zeppelin și Agenția Națională de presă AGERPRES.
Având în vedere amploarea intervenției, orice implicare este binevenită, mai ales că este un proiect de suflet în care reușim să adunăm iubitorii de patrimoniu din toată țara cu specialiști și meșteri locali, membrii comunității din Dealu Frumos cu viitorii profesioniști uniți în protejarea și conservarea patrimoniului cultural arhitectural local.
Vă așteptăm cu drag!
