UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact
Comunicat de presă
3 septembrie 2019

Recrearea în realitate virtuală a Muzeului Simu și rememorarea altor victime ale demolărilor realizate în București în perioada comunistă

17 septembrie 2019, 13:00 - Casa de Târgoveț (Calea Șerban Vodă 33)

Conferința de presă pentru prezentarea proiectului cultural Recrearea în realitate virtuală a Muzeului Simu și rememorarea altor victime ale demolărilor realizate în București în perioada comunistă, realizat de Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, prin Centrul Expozițional Documentar, în parteneriat cu Filiala București a Ordinului Arhitecților din România și finanțat din Fondul Timbrul Arhitecturii.

Comunicat de presă

Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu prin Centrul Expozițional Documentar, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, Filiala Teritorială București derulează un proiect cultural, finanțat din Timbrul Arhitecturii, de recuperare a memoriei colective prin documentarea unor clădiri sau zone demolate: Muzeul Simu, Biserica Enei, Cartierul Uranus, Calea Moșilor, Mânăstirea Văcărești.

Scopul proiectului este acela de a promova patrimoniul arhitectural bucureștean (trecut și actual) prin:

  • organizarea a 10 conferințe și 10 expoziții,
  • crearea unei aplicații de realitate virtuală dedicată Muzeului Simu,
  • digitizarea a aproximativ 500 de diapozitive,
  • 5 tururi pietonale și 15 tururi ale Centrului Expozițional Documentar al UAUIM,
  • o broșură care să prezinte activitățile și rezultatele proiectului.

Obiectivul proiectului este unul de conștientizare al impactului demolărilor (acestea afectează identitatea locuitorilor, atractivitatea turistică și potențialul creativ al orașului), precum și de apreciere și valorificare a patrimoniului rămas.

Reconstrucția Muzeului Simu are ca scop reconstituirea cât mai fidelă a unuia din cele mai importante muzee de artă ale Bucureștiului din perioada interbelică. Exteriorul clădirii, precum și Sala 1, vor fi modelate cu mare acuratețe, iar sălile 2-5 vor fi modelate la un grad mai mic de detaliere. De la începerea proiectului, pe 2 mai 2019, s-a realizat scanarea tridimensională și fotogrametrierea a 30 de exponate din colecțiile CED UAUIM, ale Muzeului Municipiului București și ale Muzeului Național de Artă – Muzeul Colecțiilor de Artă, precum și reconstituirea exteriorului clădirii, iar modelele au fost încărcate pe platforma Sketchfab. Se va reconstitui nu doar o clădire reper a vechiului București, ci și funcționalitatea acesteia, prin inserarea unor obiecte din Muzeul Simu și prin reconstituirea experienței de vizitare.

Rezultatele proiectului vor fi disponibile:
- pe contul de Sketchfab al CED UAUIM: https://sketchfab.com/muzeulscoliidearhitectura
- pe site-ul CED UAUIM: https://centrulexpo.uauim.ro/ro/proiecte/proiectul-reconstructia-in-mediu-virtual-a-muzeului-simu
- pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/CentrulExpozitionalDocumentarUAUIM și Instagram https://www.instagram.com/muzeulscoliidearhitectura/ ale CED UAUIM.

În perioadă următoare vor fi organizate o serie de conferințe și expoziții bazate pe parteneriate cu diferite instituții: Arhivele Naționale ale României, Muzeul Național de Artă, Muzeului Municipiului București, Agenția de presă Agerpress, Biblioteca Academiei Române, Uniunea Arhitecților Români,  Institutul Național al Patrimoniului, precum și cu sprijinul unor fotografi sau colecționari: Ion Lucăcel, Andrei Bârsan, Cezar Buiumaci, Radu Ștefănescu.

Parteneri: Manifest cultural, Gigapixel Art, We mesh up
Parteneri media: Agerpres, Igloo, Arhitectura

Vă așteptăm!

Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/