Recrearea în realitate virtuală a Muzeului Simu și rememorarea altor victime ale demolărilor realizate în București în perioada comunistă

Publicat 3 septembrie 2019, actualizat 16 decembrie 2019
16 decembrie 2019

Recrearea Muzeului Simu în realitate virtuală

https://www.facebook.com/events/2505989486321352/

La final de proiect, tragem linie și vă prezentăm rezultatele din „Recrearea în realitate virtuală a Muzeului Simu și rememorarea altor victime ale demolărilor realizate în București în perioada comunistă” realizat în parteneriat între Filiala București a Ordinului Arhitecților din București și Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu - Centrul Expozițional Documentar și finanțat din Fondul Timbrul Arhitecturii, alături de partenerii noștri, care ne-au fost alături în acest interval.

Vă așteptăm luni, 16 decembrie, ora 16:00 la Muzeul Colecțiilor de Artă.

Vom vorbi despre importanța Muzeului Simu cu dna. prof. dr. arh. Françoise Pamfil, despre rolul tehnologiei în recrearea unor fragmente din trecut cu dna. conf. dr. arh. Andreea Iosif, despre patrimoniul arhitectural pierdut cu prietenii noștri de la Cartierul Uranus și despre direcțiile de continuare ale acestui proiect.

Totul a fost realizat sub deviza lui Anastase Simu: „Nu doar pentru noi, ci și pentru alții!”

• Proiectul Reconstrucția în mediu virtual a Muzeului Simu:
https://centrulexpo.uauim.ro/ro/proiecte/proiectul-reconstructia-in-mediu-virtual-a-muzeului-simu

https://sketchfab.com/muzeulscoliidearhitectura

Echipa de proiect: arhitect Deea Iosif, arheolog Calin Suteu, Vasile Andrei, bibl. Valentin Popescu, muz. Claudia Popescu și Claudiu Maier.

Partenerii noștri: Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu, Muzeul Național de Artă al României, Arhivele Nationale ale Romaniei, Biblioteca Academiei Române, Uniunea Arhitectilor din Romania, AGERPRES FOTO, Institutul Național al Patrimoniului, Manifest Cultural, We Mesh Up, Revista Arhitectura, Igloo media, Revista Zeppelin.

11 decembrie 2019

Sinagogi și temple - București, în calea Victoriei Socialismului, 11-20 decembrie 2019

https://www.facebook.com/events/2491301767754661/

Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania „Wilhelm Filderman” – www.csier.ro, Federația Comunităților Evreiești din România – www.jewishfed.ro, și Centrul Expozițional Documentar, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu – centrulexpo.uauim.ro vă invită la expoziția și dezbaterea „Sinagogi și temple din București, în calea Victoriei Socialismului”.

Documentarea are la baza un volum de studii pe acest subiect, în pregătire la editura Hasefer pentru 2020 (editori dr. Anca Tudorancea și arh. Costin Gheorghe; autori, în ordine alfabetică: arh. Lucia Apostol, drd. Cezar Buiumaci, Sorin Cleșiu, arh. Costin Gheorghe, drd. Maria Irimia, Cristian Popescu, dr. Irina Spirescu, Simina Stan, dr. Anca Tudorancea, conf.dr. Felicia Waldman. Documentare de arhivă: Narcis Ispas, dr. Oana Marinache).

Expoziția (realizată de arhitectul Costin Gheorghe – managerul proiectului Cartierul Evreiesc – https://www.facebook.com/evreiescdisparut/ și istoricul Anca Tudorancea) rememorează spațiul ocupat de sinagogile demolate din vechiul cartier evreiesc: strada Negru Vodă, strada Banu Mărăcine, strada Emigratului, strada Mămulari, strada Sticlari, strada Bravilor, strada Bradului, dar și istoria salvării la limită a unor clădiri monument precum Sinagoga Mare sau Templul Unirea Sfântă (actualmente Muzeul de Istorie si Cultura a Evreilor din Romania ”Nicolae Cajal”).

Dezbaterea va avea loc miercuri, 11 decembrie 2019, ora 18.30 la Sala Frescelor, iar expoziția informativă la Pinacoteca Centrului Expozițional Documentar al Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Str. Academiei nr. 18-20, București, ce va rămâne deschisă până pe 20 decembrie, de luni până joi între 10-16 și vineri între 10-14.

10 decembrie 2019

Bucureștiul dispărut în perioada comunistă

https://www.facebook.com/events/445026326183272/

Vă așteptăm marți, 10 decembrie 2019, de la ora 17:00, la Centrul de Cultură Arhitecturală al Uniunii Arhitecților din România din str. Jean-Louis Calderon 48, București, pentru a participa la două prezentări despre :

Cele două prezentări vor fi insoțite de proiecția unor fotografii de arhivă care vor exemplifica subiectele discutate dar și de o expoziție fotografică.

3 septembrie 2019

17 septembrie 2019, 13:00 - Casa de Târgoveț (Calea Șerban Vodă 33)

Conferința de presă pentru prezentarea proiectului cultural Recrearea în realitate virtuală a Muzeului Simu și rememorarea altor victime ale demolărilor realizate în București în perioada comunistă, realizat de Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, prin Centrul Expozițional Documentar, în parteneriat cu Filiala București a Ordinului Arhitecților din România și finanțat din Fondul Timbrul Arhitecturii.

Comunicat de presă

Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu prin Centrul Expozițional Documentar, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, Filiala Teritorială București derulează un proiect cultural, finanțat din Timbrul Arhitecturii, de recuperare a memoriei colective prin documentarea unor clădiri sau zone demolate: Muzeul Simu, Biserica Enei, Cartierul Uranus, Calea Moșilor, Mânăstirea Văcărești.

Scopul proiectului este acela de a promova patrimoniul arhitectural bucureștean (trecut și actual) prin:

Obiectivul proiectului este unul de conștientizare al impactului demolărilor (acestea afectează identitatea locuitorilor, atractivitatea turistică și potențialul creativ al orașului), precum și de apreciere și valorificare a patrimoniului rămas.

Reconstrucția Muzeului Simu are ca scop reconstituirea cât mai fidelă a unuia din cele mai importante muzee de artă ale Bucureștiului din perioada interbelică. Exteriorul clădirii, precum și Sala 1, vor fi modelate cu mare acuratețe, iar sălile 2-5 vor fi modelate la un grad mai mic de detaliere. De la începerea proiectului, pe 2 mai 2019, s-a realizat scanarea tridimensională și fotogrametrierea a 30 de exponate din colecțiile CED UAUIM, ale Muzeului Municipiului București și ale Muzeului Național de Artă – Muzeul Colecțiilor de Artă, precum și reconstituirea exteriorului clădirii, iar modelele au fost încărcate pe platforma Sketchfab. Se va reconstitui nu doar o clădire reper a vechiului București, ci și funcționalitatea acesteia, prin inserarea unor obiecte din Muzeul Simu și prin reconstituirea experienței de vizitare.

Rezultatele proiectului vor fi disponibile:
- pe contul de Sketchfab al CED UAUIM: https://sketchfab.com/muzeulscoliidearhitectura
- pe site-ul CED UAUIM: https://centrulexpo.uauim.ro/ro/proiecte/proiectul-reconstructia-in-mediu-virtual-a-muzeului-simu
- pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/CentrulExpozitionalDocumentarUAUIM și Instagram https://www.instagram.com/muzeulscoliidearhitectura/ ale CED UAUIM.

În perioadă următoare vor fi organizate o serie de conferințe și expoziții bazate pe parteneriate cu diferite instituții: Arhivele Naționale ale României, Muzeul Național de Artă, Muzeului Municipiului București, Agenția de presă Agerpress, Biblioteca Academiei Române, Uniunea Arhitecților Români,  Institutul Național al Patrimoniului, precum și cu sprijinul unor fotografi sau colecționari: Ion Lucăcel, Andrei Bârsan, Cezar Buiumaci, Radu Ștefănescu.

Parteneri: Manifest cultural, Gigapixel Art, We mesh up
Parteneri media: Agerpres, Igloo, Arhitectura

Vă așteptăm!