Orașul Montreal a schimbat numele „Parcului Elgar” după numele arh. Dan Hanganu

16 iunie 2021

Arh. Dan Hanganu s-a stabilit în Canada în perioada comunistă, unde a avut o carieră impresionantă, lăsând o puternică amprentă asupra orașului Montreal: sediul Cirque du Soleil, Théatre du Nouveau Monde, École des Hautes Études Commerciales , Muzeul de Istorie și Arheologie Pointe-à-Callière, biblioteca Marc Favreau, Hotelul Godin, Pavilionul de Design al Université du Québec à Montréal.

Născut la Iași, în 1939, Dan Hanganu a absolvit Institutul de Arhitectură din Bucuresti, în 1961, iar în 2000 a primit titlul Doctor Honoris Causa din partea UAUIM.

Dan Hanganu a fost profesor la Universitatea McGill și la Université de Montréal, Doctor Honoris Causa în arhitectură al Universității Laval (2003), al Universității București (2004) și al Universității din Quebec la Montreal (2015).

Acesta a fost primul arhitect care, în 1992, a primit Premiul Paul-Émile Borduas, cea mai înaltă distincție oferită de Guvernul Quebecului în domeniul arhitecturii, iar în 2008 a primit medalia de aur a Institutului Regal de Arhitectură din Canada.

Ordinul arhitecților din Quebec i-a decernat Medalia de Merit în 2009, pentru contribuția sa excepțională la dezvoltarea arhitecturii în această provincie, pentru contribuția sa la modelarea țesutului urban al orașului.

În 2010 a fost recompensat cu Ordinul Canadei, cea mai mare distincție civilă a țării, „pentru contribuția sa de arhitect recunoscut internațional și cea de profesor și mentor”.

În România a primit Ordinul Steaua României și Ordinul pentru Merit.

Arhitectul român Dan Hanganu a încetat din viață pe 5 octombrie 2017, la Montreal, la vârsta de 78 de ani.