Participare UAUIM la Noaptea cercetătorilor

27 septembrie 2016

Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” participă cu un stand la Noaptea Cercetătorilor Europeni în România 2016, vineri 30 septembrie, orele 17-22, Piața Universității.

Noaptea Cercetătorilor Europeni este o acțiune Marie Sklodowska Curie a programului Horizon 2020 a Uniunii Europene și se desfășoară în diferite zone ale EU.

Program: Program-Noaptea-cercetatorilor.pdf

Detalii: www.noapteacercetatorilor.eu


Cercetarea în arhitectură ne ajută să înțelegem lumea în care locuim: de ce și cum construim ziduri, delimităm ori deschidem spații, de ce și cum introducem sens în noile clădiri, ce anume dă consistență și valoare unor construcții, ce lipsește altora. În cele din urmă, obiectul cercetării este descoperirea unei arhitecturi capabile nu doar să-l ocrotească pe om, ci să îl dezvolte, să îl ajute să trăiască mai complet, să se împlinească.

Noile zidiri au nevoie sa fie citite și verificate științific ca parte din oraș, apoi ca funcțiune, structură, formă, calitate estetică; ele răspund unor nevoi fizice, dar și spirituale ale omului. Spre a construi cât mai multe clădiri unice, excepționale, fiecare dimensiune a „casei” este definită și analizată în detaliu, dar mai ales în implicațiile ei – iar cercetătorul se întreabă și răspunde tuturor acestor nelămuriri, imprecizii sau inovații: de ce gândim un pod de lemn sau de beton peste o apă, de ce o casă are fațada de cărămidă, de piatră, de sticlă sau de metal, de ce acoperișul unei case este plat sau în două ape, de ce intrarea într-o casă este masivă, monumentală sau, dimpotrivă, foarte discretă, de ce piața unui oraș este anonimă sau plină de repere, seducătoare sau distantă, goală sau plină de oameni.

Aflăm, astfel, dacă locuim bine sau nepotrivit, dacă ne place sau nu cartierul nostru sau cum putem construi un loc, o lume prietenoasă și intimă, în care oamenii se ajută, se sprijină unii pe alții, se bucură pentru a fi împreună. Cercetarea în arhitectură oferă răspunsuri bune marii nevoi a omului de a fi în lume și în comunitate.

Cercetarea arhitecturii la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București, este susținută în: