Laborator de fabricație digitală în Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu

28 noiembrie 2023

Activitate: „Modernizarea Laboratorului de Fabricație digitală al UAUIM destinat machetajului și prototipării rapide a unor proiecte de atelier și/sau lucrări practice.” în cadrul proiectului SCHOLARH 2023

Activitatea a urmărit modernizarea Laboratorului de Fabricație Digitală existent în Universitate încă din 2017, în scopul de a oferi suport tehnic adecvat cursurilor opționale de Fabricație digitală din curricula Facultăților de Arhitectură și Arhitectură de Interior, precum și pentru a susține activitățile de cercetare experimentală desfășurate de unii dintre angajații UAUIM.

Activitatea a avut o etapă de documentare pentru înțelegerea fluxului de fabricație din apanajul unor universități de arhitectură și design din afara țării. În urma documentării s-a stabilit nivelul-țintă al modernizării în raport cu normele de funcționare, posibilitățile reale ale UAUIM și cerințele cursurilor deservite de Laborator.

A urmat o a doua etapă de elaborare a planului de amenajare și de planificare a achizițiilor în conformitate cu acest plan. Amenajarea a ținut cont de cunoștințele dobândite de proiectant (arh. Andreea Iosif) în calitate de responsabil de Laborator (începând cu 2016, când l-a preluat în gestiune).

Starea laboratorului înainte de modernizare:

S-a urmărit izolarea fonică și vizuală a spațiului de încăperea învecinată, prin care se face accesul în Laborator. S-a urmărit totodată realizarea unor zone de depozitare adecvate uneltelor și materialelor utilizate în mod frecvent, suplimentarea fondului de consumabile, protectia spatiului de soare și asigurarea unui flux de lucru cursiv.

Propunerea de amenajare

Fiind vorba de o amenajare de interior, au fost implicați în realizarea ei studenții secției de Arhitectură de Interior înscrisi la cursul de Fabricație Digitală, fapt care le-a dat ocazia să vadă și să înțeleagă modul de funcționare al Laboratorului precum și carențele pe care le avea anterior amenajării. Amenajarea s-a făcut parțial in cadrul workshopului "Realizarea de mobilier pentru Laboratorul de Fabricație", avându-i ca îndrumători pe Andreea Iosif (SFA) și Andrei Lixandroaia (WeMeshUp). Studenții participanți au învățat atât tehnici digitale cât și tradiționale de manufacturare (debitare, șlefuire, lăcuire, asamblare).

Procesul de amenajare al Laboratorului de Fabricație Digitală:

Rezultatul activității a fost un laborator de Fabricație modernizat:

Coordonator activitate: Andreea Iosif