Modern Meeting@UAUIM / Respirăm Împreună

Joi, 20 mai 2021, orele 11:00

Publicat 17 mai 2021, actualizat 25 mai 2021
25 mai 2021

Joi, 20 mai 2021, orele 11:00, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” au avut loc două evenimente, care fac parte din Inițiativa Greening Mincu, în colaborare cu Urban Landscapes Romania - Dutch-Romanian Partnership for Greener Cities, având drept scop promovarea activării peisajului urban din România prin soluții durabile de amenjare peisagistică:

Video Facebook: recepția spațiului verde de acces în Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”:

Proiectul Modern Meeting@UAUIM face parte din Inițiativa Greening Mincu, desfășurată în cadrul memorandumului de colaborare pe care universitatea noastră îl are cu ULR.

Scopul proiectelor realizate în cadrul inițiativei este de a promova activarea peisajului urban, din România, prin exemple de soluții durabile de amenjare peisagistică.

Conceptul de amenajare a fost realizat prin colaboarea dintre Arh.peisagist Victor Dijkshoorn - VIC Activating Landscapes, Remy Lubbe - CEO Molter Bv, studenții urbaniști peisagiști ai anului II - programul de Amenajarea și Planificarea Peisajului, sub îndrumarea Lect.dr.urb.peis.dr.șt.mil. Sorina-Georgiana Rusu și Conf.dr.arh. Cristina Enache.

Proiectul, realizat în perioada martie-aprilie 2021, a cuprins instalarea unui sistem de irigatii automatizat, îmbunătățirea solului existent, precum și plantarea de specii potrivite condițiilor existente, plante care vor înfrumuseța accesul în universitate, pe parcursul întregului an. Spațiul de acces în universitate a fost amenajat cu arbori și plante perene precum: Prunus yedoensis, Liquidambar styraciflua, Acer freemanii, Acer capillipes, Anemone hybrida ‘Honorine Jobert’, Heuchera ‘Leuchtkafer’, Hosta 'Arc de Triomphe’, Hosta 'Prima Donna’, Trachystemon orientalis, Carex follisima 'Irish Green’ și Molinia caerulea ‘Moorhexe’.

Studenții urbaniști peisagiști au avut posibilitatea să învețe, de la cei mai buni specialiști în domeniu, cum poate fi realizat un astfel de proiect, într-o zonă centrală a orașului.

La ceremonie a fost prezentat proiectul, alături de vernisajul expozitiei “De la concept la implementare: Modern Meeting@UAUIM”.

Panouri Expoziție „De la concept la implementarea proiectului Modern Meeting@UAUIM” - Amenajarea peisagistică a zonei de acces în Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”:

Parteneriatul „Respirăm Împreună” deschide colaborarea universității noastre cu Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta”, alături de Urban Landscapes Romania. Scopul acestui parteneriat are în vedere realizarea unui proiect de amenajare peisagistică cu tematica „grădini terapeutice” a spațiilor verzi ce aparțin Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, respectiv în locațiile din Șoseaua Viilor nr.90, sector 5, București și str. Lacul Bucura, nr. 40, sector 5, București. Acest demers reprezintă o continuare a Inițiativei Greening Mincu, reprezentând preocuparea mediului academic și a studenților, alături de partenerii noștri, de a contribui la promovarea activării peisajului urban din România prin soluții durabile de amenjare peisagistică.

Activitățile care se vor desfășura în perioada 20 mai 2021 – 30 septembrie 2021, cuprind anunțarea și promovarea parteneriatului, o serie de prelegeri publice, un workshop studențesc și o expoziție de proiecte. Activitățile vor avea drept finalitate idei de design peisagistic pentru amenajarea spațiilor verzi din cadrul incintelor Institutului.

La eveniment a fost prezentată inițiativa de realizare a parteneriatului cu universitatea noastră, alături de situația existentă a spațiilor ce se doresc a fi amenajate.

La evenimente au participat: Prof.dr.arh. Marian Moiceanu, Rector UAUIM, Dl. Arie Veldhuizen, Arie Veldhuizen - Consilier în Agricultură, Industrie alimentară și Natură, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Dr. Mahler Beatrice, Manager Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta”, Dna. Florentina Nanu, reprezentant Urban Landscapes Romania - Dutch-Romanian Partnership for Greener Cities, Arhitect peisagist Victor Dijskhorn, VIC Activating Landscapes, Remy Lubbe - CEO Molter Bv, Lect.dr. urbanist peisagist, dr.șt.mil. Sorina-Georgiana Rusu, Coordonator Birou de Comunicare și Informare UAUIM, Conf.dr.arh.Cristina Enache - Director Departament Proiectare Urbană și Peisagistică, alături de reprezentanți ai universității, cadre didactice și studenți ai programului Amenajarea și Planificarea Peisajului din cadrul Facultății de Urbanism.

Imagini evenimente 20 mai 2021:

Organizarea acțiunilor și a evenimentelor a fost posibilă prin colaborarea partenerilor:

Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Facultatea de Urbanism, Departamentul Proiectare Urbană și Peisagistică: www.uauim.ro, www.facebook.com/facultateaurbanism/, www.facebook.com/Greening-Mincu-102166255394584/

Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România: www.netherlandsandyou.nl/your-country-and-the-netherlands/romania

Urban Landscapes Romania - Dutch-Romanian Partnership for Greener Cities Sponsorul a susținut direct și prin intermediul firmelor membre ale inițiativei ULR, amenajarea spațiului verde de acces în UAUIM - proiect intitulat „Modern Meeting”, în cadrul acțiunilor ULR pentru promovarea inițiativelor de înverzire a orașelor, a bunelor practici în amenajările peisagistice și a transferului de cunoaștere către studenți și către mediul academic: www.urbanlandscapesromania.com. De asemenea, la implementarea proiectului au contribuit companiile Garden Center Grup, Gazonul Verde și Nib Perspektive.

Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta” inițiator al parteneriatului „Respirăm Împreună”: https://marius-nasta.ro

Asociația Magic Wings, care isi intinde aripile pentru a oferi copiilor din România un viitor sănătos: www.magicwings.ro/despre-noi/

17 mai 2021

Joi, 20 mai 2021, orele 11:00, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” vor avea loc două evenimente, care fac parte din Inițiativa Greening Mincu, în colaborare cu Urban Landscapes Romania - Dutch-Romanian Partnership for Greener Cities, având drept scop promovarea activării peisajului urban din România prin soluții durabile de amenjare peisagistică:

I. Recepția spațiului verde de acces în Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, proiect Modern Meeting@UAUIM

Cuvânt de deschidere:

Prezentarea conceptului de amenajare peisagistică:

Prezentarea implementării proiectului și vernisajul expoziției Modern Meeting@UAUIM:

II. Lansarea parteneriatului „Respirăm Împreună” cu Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta”

Cuvânt de deschidere:

Prezentarea situației existente a spațiului ce se dorește a fi amenajat la Secția de Pneumologie-pediatrică a Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”:

Organizarea acțiunilor și a evenimentelor a fost posibilă prin colaborarea partenerilor:

Intrarea liberă în limita a maxim 50 de persoane.